Tiyatro ve Okumak


Cumartesi günü Dünya Tiyatrolar Günüydü. Pazar ise Kütüphaneler Haftası. Tiyatro oldukça önemli. Televizyon ve TV de yayınlanan abuk sabuk dizilerin insanları ekrana teslim almadığı dönemlerde çok daha fazla rağbet görüyordu. Bir toplumun kentin kültür meyvesi gibidir tiyatrolar.

1980’li yıllarda Bursa’da Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nda sahneye konulan oyunları izlerdim. Afyon’dan bir anlamda taşradan giden bir genç olarak tiyatro salonunda bulunan seyircilerin adabı, insan ilişkileri, seviyesi, üslubu birbirleri ile perde arasındaki sohbetleri en az sahnelenen oyun kadar dikkatimi çekiyordu.

O dönemler ilimizde ne tiyatro vardı maalesef ne de oyunların gösterime gireceği salon. Sonraki yıllarda Sandıklı’da ADD ve Eğitim-Sen gibi sivil toplum kuruluşları üç veya dört yılda bir tiyatro getirirdi. Anadolu turnesine çıkmış vasat oyun ve oyuncuları pür dikkat izlerdik. Devlet Tiyatroları son dönemlerde aldığı karar doğrultusunda, Anadolu turnesine çıkardığı oyuncuları ile taşradaki yaşayanları tiyatro ile buluşturuyordu.

AFYON BELEDİYESİ DESTEK VERDİ

Günümüzde Afyonkarahisar Belediyesi önemli bir adım atarak tiyatroya ağırlık vermeye başladı. İşte bunlardan birisi 14 Mayıs tarihine kadar sahnelenecek olan Kanlı Nigar oyunu. Gazeteci arkadaşlarımızla geçtiğimiz günlerde izledim bu oyunu. Sadık Şendil’in yazdığı oyunun yönetmeni Hasan Elmas. Elmas’ın çabasını takdir etmek lazım.

KISACA OYUNU ÖZETLERSEK

Aksaray'daki yangında evi yanan Nigar, İstanbul'un temiz bir mahallesinde, şirin bir konağa taşınır. Konağın sahibi Agah Efendi, Nigar'ın soylu bir aileden gelen, namuslu, dul bir hanımefendi olduğunu sanmaktadır. Oysa O, nice canlar yakmış, nice ocaklar söndürmüş ‘Doğru basmaz çil horozun kızı, cihan yandı Kanlı Nigar’dır. Alacaklıları çok geçmeden Nigar'ın izini bulacaktır. Bu arada, Nigar'ın da Agah Efendi'yle görülecek bir hesabı vardır.   Geleneksel Türk Tiyatrosu’ndan pek çok unsuru barındıran oyun, tiyatromuzun eski ustalarına bir selam gönderiyor...  

RAM Kültür Merkezi’ndeki oyunda Cemil Koksu (Abdi), Ceren Gürlek(Kanlı Nigar), Yusuf Agunsoy(Kabadayı), Serhat Turan(Agah Efendi), Fatih Çorapsız(Ağah Efendinin oğlu) ve 15’e yakın yerel sanatçı rol almış. Işık ses, kurgu, dekor her hali ile mükemmel hazırlanmış bir oyun. Emeği geçenleri ve destek verenleri kutluyorum.

ÇOCUKLARIN İŞİ NE?

Bu arada bir konuda uyarıda bulunmak lazım. Bizim izlediğim o günde yanı başımızda ve çevremizde küçük çocuklar vardı. Biraz müstehcen olan bu oyuna çocuk getirilmez. Ayrıca sürekli çocukların oynayıp zıplaması, ses çıkarması oyuncuların motivasyonu olumsuz etkiler. Çocuk oyun olmadığı sürece tiyatro da çocuk olmaz.Böylesi oyunlarda çocukjlar işi ne? Anlayamadım. Bu konuda ailelerin daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerekir.

OKUMAK LAZIM

Yazının başında yazdığım gibi Kütüphaneler haftasındayız. Bu vesile ile kitap ve okumanın yararlarını paylaşmak istiyorum:

Okumak lazım. Genellikle iş sonrası veya evde televizyon karşısında amaçsızca, kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar yerine  kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamandır. Bunun yanı sıra otobüs, tren, taksi ve uçak gibi ulaşım araçlarında seyahat ederken zorunlu olarak geçen boş zamanlar da kitap okunmalıdır…Tatil yerlerinde hep dikkatimi çekmiştir. Yabancı turistin güneşlenirken dahi elinde mutlaka bir kitap görürsünüz.

Özellikle bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesine vesile olacaktır.

Peki neden kitap okumalıyız. Çünkü;
1-Kitap Okuma Bir İlaçtır:
2-Kitap Okuma Hayatı Sevdirir
3-Kitap Okuma Düşünceleri Olgunlaştırır Okuma; düşünceyi besleyen, geliştiren ve çabuklaştıran ana kaynaklardan biridir.
4-Kitap Okuma Stresi Azaltır
5-Kitap Okuma Zihni Açar, Hantallıktan Kurtarır
6-Kitap Okuma Güzel Görmemizi Sağlar
7-Kitap Okuma Bizi ‘Bir Bilen” Yapar
8-Kitap Okuyanın Güvenilir Bir Çevresi Oluşur
9-Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.
10-Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.
11-Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.
12-Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.
13-Dünyaya bakış açımızı değiştirir.
14-Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.
15-0kul hayatındaki başarıları pekiştirir,
16-Hayal gücümüzü geliştirir.
17-Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.

Okumak uzun bir yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter.                                                         Okumak iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ve sabır ister. Okumak aslında bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış.

Yastığınız altında kitabınızın eksik olmadığı günler dileğiyle mutlu ve aydınlık yarınlara…