phishing
Ahmet Yeşilay

Ahmet Yeşilay

Afyonkarahisarlı Ahmet Yeşilay, Muhittin Ağılgat'ın oğlu ,Merhum Ziya Ağılgat'ın kardeşi, Afyon Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ve kardeşleri İşadamları İbrahim, Adnan, Abdurrahman, Muhittin Yeşilay'ın babaları Yeşilay Beton s

Afyonkarahisarlı Ahmet Yeşilay, Muhittin Ağılgat'ın oğlu ,Merhum Ziya Ağılgat'ın kardeşi, Afyon Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ve kardeşleri İşadamları İbrahim, Adnan, Abdurrahman, Muhittin Yeşilay'ın babaları Yeşilay Beton sahibi idi.
*İl’imizin önde gelen saygın Ailelerinden ve İşadamlarından YEŞİLAY’ların muhterem büyükleri olan Ahmet YEŞİLAY; 1929 yılı Afyonkarahisar İli Sinanpaşa İlçesi Ahmetpaşa Kasabası doğumlu olup, Ahmetpaşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra Afyonkarahisar merkezde askerlik çağına kadar demirci çırağı olarak çalıştı. 1951 yılında tamamladığı askerliği sonrasında girdiği işle birlikte, ilk arabasını aldığında sigarayla mücadelesi de başladı.
*Askerliğini yaptığı sırada şoförlüğü öğrenerek, askerlik dönüşünde 1951 yılında Afyon Belediyesi’nden ehliyet aldı. 5 yıl kadar YSE’ de çalışarak, daha sonra ayrılıp, hurda bir kamyon alarak kum ve kömür nakline başladı.
Uzun yıllar şoförlük yaparak geçimini sağlarken bu sırada sigaraya olan düşmanlığını bırakmadı.
*1968 yılında, Sinanpaşa İlçesi'nde öğretmenlik yapan Arkadaşı öğretmen Yusuf Dalyan'ın sigara nedeniyle bacaklarının kesilmesi üzerine yıllar önce başlattığı alkol ve sigaraya savaşı sürdü. Arkadaşının bu durumu karşısında sigara ve alkole savaş açan Ahmet Yeşilay,
1968 yılında 80.000 TL’ye MAN marka bir kamyon satın aldı ve ilk işi, aracın yanına Yeşilay amblemini yaptırarak ön kısmına da “Sigara süründürür, içki ocak söndürür” sloganını yazmak oldu. Sonraki yıllarda da kullandığı araçlara bu sloganı yazdırdı.
*İnsanları uyarmak için kendi kamyonuna yazı asarak, gezici olarak da dikkatleri konuya çekmeyi çok iyi başarmıştı.
*Gezici mücadeleye ek olarak Afyonkarahisar’ın merkez noktalarına kendi bütçesinden hazırlattığı sigara karşıtı afişleri astı.
*Onun mücadelesi soyadına yansıdı.
Bu dönemden sonra Yeşilay Ahmet olarak tanınırlılığı ile birlikte AĞILGAT olan soyadını 1990 yılında YEŞİLAY olarak değiştirdi.
"Ailesinin de bu kararı anlayışla karşıladığını" belirten Ahmet Yeşilay,
"5 oğlum, 1 kızım var. Çocuklarımı sigara içmemeleri için çok titiz davrandım. Aileler çocukları konusunda titiz olmalı. Çocuklar, bazen özentiyle, bazen görerek sigara ya da içkiye başlıyor. Bundan üzüntü duyuyorum. Herkes önlemini almalı."diyordu.
*Hayatında hiç içki kullanmadığını belirterek, kısa süreli kullandığı sigarayı ise zararlarını öğrenince hemen bıraktığını anlatıyordu
 
*Afyonkarahisar Belediyesi'nin dergisi Taşpınar'da araştırmacı-yazar Hasan Özpunar'ın da anlatttığı gibi":
*O’nu yıllardır sigara ve içkinin zararlarını anlatan afişlerle süslü eski 1970 model BMC Austin kamyonuyla tanıdık. Çocukluğumuzda kâh köylerdeki derelerden kum çeker, kâh Akarçay kenarındaki kum deposunun önünde park etmiş vaziyette beklerdi. Bazen bir yol kenarında, bazen kavşak kenarında, kimi gün öğrenci yurtlarının önünde park etmiş Yeşilay afişli bir kamyon görürsünüz.” Sigara süründürür, içki ocak söndürür” sözü O’nun çabaları sayesinde adeta beynimize kazınmıştır. Soyadıyla müsemma Ahmet Yeşilay, kendimizi bildik bileli yalnız başına bu yolda mücadele ediyor. Sanmıyoruz bir başkası bu konuda O’nun kadar gayret gösterebilsin....
 
* Ailece “Yeşilay” soyadını alırken yine aynı yıl düzenlenen “ Sigara ve İçkiyle Mücadele Konferansı” sırasında sinema sanatçısı Cüneyt Arkın ve Belediye Başkanı Erdal Akar tarafından ödüllendirildi.
*Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi’ni sık-sık ziyaret ederek etkin mücadele yöntemlerini öğrenen Ahmet Yeşilay, her yıl dini ve milli bayramlarda, düğünler ve özel günlerde hazırlattığı el broşürlerini dağıttı.
*Yeşilay Cemiyeti’nin kentte tanınması için çalışmalar yaparak, bu çalışmayı daha da ilerleterek Yeşilay Cemiyeti Afyonkarahisar Şubesi’nin İl’imize kazandırılmasında öncü oldu.
*"2014 YEŞİLAY’IN ENLERİ "ödül töreninde "TÜRKİYE’NİN EN YEŞİLAYCI VATANDAŞI" unvanına layık görülen Ahmet YEŞİLAY, ödülünü Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın elinden aldı.
Ilerleyen yaşına rağmen mücadelesine etkin bir şekilde devam etti.....
*Ahmet Yeşilay, "Hastanelere gittiğimde gırtlak kanseri ve akciğer kanseri olan insanları görüyorum. Hepsi sigaradan dolayı hastanede yatıyor. Bu durum beni çok etkiliyor. İnsanların sigara içmemesi için mücadele ediyorum. Köyde bir çocuğa, 'Neden sigara içiyorsun' dedim. O da bana, 'Öğretmenim de içiyor' deyince üzüldüm. Okullarda da mücadelemi sürdürüyorum" diyerek gençleri de konuyu anlatıyordu.
*Yeşilay Derneği’nin faaliyetleri kapsamında sigara, içki ve madde bağımlılığı gibi sair konularda toplumumuzu bilinçlendirmeye yönelik faaliyetler çerçevesinde Yeşilay Haftası’nda Ahmet YEŞİLAY İle Gençlerle Söyleşi Organizasyon’una katılıyor, gençlere örnek oluyordu.
*Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele Merkezi bünyesinde ömrünü sigarayla mücadeleye harcamış Ahmet Yeşilay adına etkinlik salonu açıldı.