Zenginler et, balık ve deniz ürünlerini, Fakirler ise ekmek ve tahılları tüketti

09 Ağustos 2019 - 15:17

 
 
 
Hanehalkı Bütçe Araştırması, 2018 yılı sonuçlarına göre; toplam tüketim harcamasının %20,3’ünü gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu.
 
Gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalarda en büyük payı %20,9 ile et, balık ve deniz ürünleri alırken, bunu %17,5 ile ekmek ve tahıllar, %15,9 ile sebzeler, %13,8 ile süt, peynir ve yumurta izledi. En düşük paya sahip harcama grupları ise, %2,2 ile diğer gıda ürünleri, %3,2 ile kahve, çay ve kakao, %3,9 ile alkolsüz içecekler olarak sıralandı.
 
 
Toplam tüketimde gıdanın payı hanelerin gelir düzeyine göre değişiyor
 
Araştırma sonuçlarına göre, en düşük gelire sahip %20’lik gelir dilimindeki haneler toplam tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içeceklere %28,7 pay ayırırken; en yüksek gelire sahip %20’lik gelir dilimindeki haneler %15,4 pay ayırdı.
 
Yüksek gelirli hanelerde et, balık ve deniz ürünlerinin payı, düşük gelirli hanelerde ise ekmek ve tahılların payı daha yüksek
 
 
En düşük gelire sahip %20’lik gelir dilimindeki hanelerin gıda harcamalarının %19,7’sini ekmek ve tahıllar, %18,9’unu sebzeler, %16,9'unu ise et, balık ve deniz ürünleri oluşturdu. En yüksek gelire sahip %20’lik gelir dilimindeki hanelerin gıda harcamalarının %25’ini et, balık ve deniz ürünleri, %15,1’ini ekmek ve tahıllar, %13,7’sini süt, peynir ve yumurta oluşturdu.