☰
✕

Yılkı atı sürüleri 2 köyü perişan etti

30 Mart 2013 - 09:15

Sandıklı'nın Gökçealan ve Akin köylerindeki ekili alanlara inen vahşi at sürüleri, ürünleri yiyerek ve ezerek çok büyük zarar neden oluyor.       Kumalar Dağının yaylasında yaşayan yılkı atları ...

Sandıklı’nın Gökçealan ve Akin köylerindeki ekili alanlara inen vahşi at sürüleri, ürünleri yiyerek ve ezerek çok büyük zarar neden oluyor.

 

 

 

Kumalar Dağının yaylasında yaşayan yılkı atları Sandıklı’nın Gökçealan ve Akin köylerinde ekili ve dikili alanlara büyük zarar veriyor. İşe yaramaz bulunarak serbst bırakılan atların zaman içinde semirmesi ve onlardan doğan tayların oluşturduğu vahşi at sürüleri, köylerdeki üreticilerin zor günler geçirmesine neden oluyor. Baharın gelmesi ile birlikte ovadaki ekili alanlara inen vahşi at sürüleri, yiyerek ve ayakları ile ezerek ürünlere ciddi biçinde zarar veriyor.

Sandıklı Postası’nın internet sitesinde Ahmet Dağlı imzasıyla yayınlanan haber göre, köylerde yaşayan vatandaşlar sürüler halinde arazilere inen yılkı atlarının 3-4 sürü olduğunu ve her sürüde de 200’ün üzerinde atın olduğunu iddia ediyor. On yıldır ürünlerini korumaya çalıştıklarını, hasat mevsiminde sıra ile tarlalarda nöbet tutuklarını ve ömürlerinin bir bölümünü atları Kumalar  Dağı’na  kovalamakla geçtiğini belirten köylüler, atları tarlalardan uzaklaştırmak için ses bombası ve aydınlatma sistemi gibi değişik yöntemler ile mücadeleleri sürüyor. Köylüler her yıl ürünlerinin zarar gördüğünü, Valiliğe kadar konuyu ilettiklerini belirterek yetkililerden atların bulunduğu Dağlık alanın tellenerek kapatılmasının veya bir an önce başka çözümler bulunmasını istiyor.

 

KAYMAKAMLIĞA BİLDİRDİLER

On yıldır köyde muhtarlık yaptığını ve 10 yıldır Valilik ve Kaymakamlığa yazılı olarak konuyu bildirdiklerini belirten Gökçealan Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Manav; “Bu yaban  atlarının dağdan inerek tarlalarımızdaki mahsullerimize zarar verdiğini Valiliğe ve Kaymakamlığa bildirdik.   Bu atlar akşam oldu hava kararınca tarlalara iniyor sabah erkenden dağa çıkıyorlar. Mücadele vere vere bıktık. Köyümüzde ki vatandaşlar mağdur durumda. Mahsul alamıyoruz. Sabahlara kadar at kovalıyoruz. Ekinlerimizi yiyerek mahsullerimizi ezerek zarar veriyorlar.Bu hayvanların Kumalar Dağından Akdağ’a aktarılması gerekiyor. 2005 Yılında Vali bey bu atları Akdağ’a aktaracaktı mayıs ayında geldi. O yıl İlçe Tarım Müdürlüğü mahsullerimizde büyük zarar olduğunu tespit etti. O yıl Hayvan Koruma Derneği ve Jandarma aktaracaktı. Ama mahsullerimiz o dönem ekilmiş olduğu için aktarma esnasında zarar göreceğinden dolayı geri kalmıştı. Daha sonra da bu atların aktarımı için verdiğimiz yazılarımıza ret geldi. Tarlalarımıza ışıklandırma yaparak, kuş kovalayan denilen beş adet ses yapan patlayıcı tüplü düzenekler kurduk. Ama hayvanlar zaman ile bu seslere de alıştılar. Sabahlara kadar bu atları dağlara kovalayarak ürünlerimizi korumaya çalışıyoruz”dedi.

 

50 AT 500 OLDU

Akin Köyü Muhtarı Mehmet Erim  konu ile ilgili; “2004 Yılından bu yana biz bu atlar ile mücadele ediyoruz. O dönem 50 at vardı şimdi ise 500 at oldu. Yetkililerden çözüm yolu bekliyoruz. Bu alanlar telle örülebilir. Devlet bu alanın telini verirse eğer köylülerde imece usulü ile buraları telle örebilir. Bizim elimizden bu atları Dağlara kovalamaktan başka bir şey gelmiyor” dedi.

Vatandaşlar ise iki köyden 10 ar kişilik guruplar halinde sabahlara kadar ürünlerine zarar vermemeleri için  atları beklediklerini, ses bombası düzenekleri ve aydınlatmalar kurarak tarlalarından atları uzaklaştırmaya çalıştıklarını ama çözüm bulamadıklarını belirterek yetkililerden sorunlarını çözmelerini istediler.