'WhatsApp'in değeri THY'nın 12 katı'
Prof. Dr. Alkin, AKÜ’de öğrencilere değer yaratmayı anlattı: “Dünyada günde 20 milyar SMS atılıyor. WhatsApp’tan gönderilen mesaj sayısı ise 32 milyar. Bugün WhatsApp Türk Hava Yolları’nın (THY) 12 katı piyasa değerine ulaşmış durumda”
Kurtuluş Gazetesi’nin Konrad Adenauer Stiftung Derneği ile ortaklaşa düzenlediği ‘Afyonkarahisar Ekonomi Konferansları’nda, işadamlarına seslenmek üzere Afyonkarahisar’a gelen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), öğrencilerine de bir konuşma yaparak, ekonomide değer yaratmayı anlattı. Sinerji Medya’ya bağlı Kurtuluş Gazetesi ile Konrad Adenauer Stiftung Derneği ile ilkini geçen yıl düzenlediği ‘Afyonkarahisar Ekonomi Konferansları’na konuşmacı olarak katılan Eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’in de öğrencileri unutmadığı AKÜ’de, Prof. Dr. Emre Alkin, ‘Yeni Süreçte Türkiye Ekonomisi ve 2016 Beklentileri’ konulu bir konferans verdi.
BİZ BİR ‘BOZULMA’ İÇİNDEYİZ
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa bazı öğretim üyelerinin katıldığı gözlendi.
Öğrencilere Türkiye ekonomisini anlatan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin Türkiye’nin yaratıcılık, teknoloji atılım ve know-how ile hedefine ulaşabileceğini bildirdi. Teknolojinin son 30 yıldır çok hızlı bir biçimde ilerlediğini anlatan Alkin, “Artık çok büyük yapılara doğru gidiyoruz. Biz bir ‘bozulma’ içindeyiz ki buna ‘disruption’ deniyor. Buradaki bozulma illi kötü bir manada değil. Bozulma bir kırılma, bir kesinti, mevcut rutinlerin yani bildiğimiz, alıştığımız hatta inandığımız birçok değerin şekli çok ani bir şekilde değişiyor” diye konuştu.
BANKAYA GİDENLER AZALIYOR
Gelişen teknolojiye bankacılığın da adapte olduğunu ifade eden Alkin, şöyle devam etti: “Bankacılık bitti. Ben en son bir banka şubesine 9 ay evvel uğradım. Posta hizmetlerinde de benzer bir durum söz konusu. Gelecekte kurye de gidecek. Baskı ve matbaa ki artık sanal kitaplar çıktı iPad’den çeviriyoruz. Üretim olarak 3 boyutlu yazıcı ile araba yapmayı başardılar. Hatta ev yapmışlar. Enerji artık taşınabilir hale geldi. Bunun yanında dükkancılık bitti. Koca koca tekstil dükkanları vardı ama şimdi internete girip şu ayakkabıyı, şu yeleği istiyorum diyor ve geliyor. En kötüsü ise fotoğrafçılık bitti. Tehlike altındaki mesleklere bakarsak postacı, takometreci, çiftçi, gazete muhabirliği, mücevhercilik ve hostes kalmayacak. Akla hayale gelmeyecek şeyler olacak ki buna hazırlıklı olmak gerekiyor.”
WHATSAPP’İN DEĞERİ THY’NIN 12 KATI
Paranın günümüzde insanların önemsediği kadar önemli bir şey olmadığını savunan Alkin, “Önemli olan değer yaratmaktır. Günümüzde cep telefonları artık bir çözümdür. Mal ya da hizmet değildir. Ceket ya da yelek bir maldır. Cep telefonu ise çözümdür. Çözümü taklit etmek zor malı taklit etmek ise kolaydır. Cep telefonu eğer bir mal olsaydı metali ve plastiği 200-300 dolar olurdu. Bunu 1000 dolara satmalarının nedeni içerisindeki uygulamalar ve yazılım yani çözüm” diye konuştu. Alkin, sözlerinin sonunda üretim modellerinin değişeceğini, farklı teknolojik uygulamaların hayatımıza gireceğini de sözlerine ekledi.●Kurtuluş