Torba yasa kabul edilerek yasalaştı
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
İHA’nın haberine göre, ilk defa iş kuran genç girişimcilerin 3 yıl boyunca kazançlarının 75 bin TL’lik kısmına gelir vergisi muafiyeti gelecek. 25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı alınmayacak.
Memurlara, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.
Memurlara doğum öncesi annelik izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadar geçen süre analık iznine ilave edilecek.
Doğum yapan memurlara, analık izni sonrası birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma hakkı verilecek. Bu süre içerisinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur, 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilme hakkına sahip olacak.
Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburu ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.
POLİS VE ASKER VE MUHTARLARIN MAAŞLARINDA İYİLEŞTİRME
Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yükseköğrenimli olanların ek göstergeleri yükseltilecek. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların emniyet hizmetleri tazminatları yüzde 25 artırılacak.
Uzman erbaşlar ile uzman jandarmaların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak. Ayrıca uzman erbaşlara birinci dereceye yükselme imkanı getirilecek. Uzman erbaşların kamuya geçebilmeleri için 7 yıl çalışmaları gerekecek.
Muhtarların net 940 TL olan ödenekleri, bin 300 TL’ye yükseltilecek. Gübre ve yemde KDV sıfırlanacak.
İLK KEZ İŞ KURANLARA DESTEK
ensonhaber.com’daki değerlendirmeye göre ise, ilk defa iş kuran genç girişimcilere, 3 yıl boyunca kazançlarının bir kısmına gelir vergisi muafiyeti getirilecek. Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan, 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançların bir kısmı gelir vergisinden müstesna olacak.
Tasarının getirdiği bir diğer düzenleme de basit usulde vergilendirilen esnaf için. Ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. 8 bin TL'lik yıllık indirim tutarı, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.
MUHTAR ÖDENEĞİ 1300 LİRA
Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseltilecek. Gübre ve yemde, KDV sıfırlanacak. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, verilen aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.●Kurtuluş(Derleme)