Super Lig'in geliri 2,3 milyar liraya ulaştı
Super Lig’in geliri 2,3 milyar liraya ulaştı
Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı, Son 2 sezonda Süper Lig pastası 2 milyar liradan 2,3 milyar liraya ulaştı. 2016-2017 futbol sezonunda 4 büyüklerin ticari gelirleri toplamı 647 milyon lira oldu. Passolig Kart sayısında bir dönem üçüncülüğe düşen Galatasaray, şu an liderliğe yükseldi, 600 bin barajını geçen ilk takım oldu dedi
KURTULUŞ- Aktif Bank’ın hazırladığı Futbol Ekonomisi Raporu-Ekoligin sonuçları Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer ve Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı’nın katılımıyla Four Seasons Otel’de gerçekleştirilen toplantıyla duyuruldu. Rapor sonuçlarına ilişkin bilgi veren Kazancı, futbolun dünyada yılda 50 milyar doları geçen gelir pastasına sahip olduğunu söyledi. Avupa’nın maç günü gelirlerinde en fazla kazanan liginin Premier Lig olduğunu belirten Kazancı, Avrupa’da en fazla maç günü gelir elde eden kulübün Arsenal olduğunu bildirdi.
SEYİRCİ ORTALAMASI 8BİN CİVARINDA
Kazancı son 2 sezona bakıldığında Super Lig’de 2016-2017 sezonunda, bir önceki sezona göre stadyumlarda maç izleyen taraftar sayısında yüzde 6’lık bir artış olduğuna işaret ederek, şunları söyledi,Aynı dönemde Super Lig’de toplam statlara giren seyirci sayısı 2,5 milyondan 2,7 milyona çıktı. Yeterli bir artış değil ama güzel haber şu; bu sezon ilk 8 haftada çok ciddi bir artış var. Maç günü gelirlerine bakıldığında Super Lig’in son 3 sezondaki maç günü gelirleri toplamı 743 milyon lira oldu. 2016-2017 sezonunda kulüplerimiz 261,5 milyon liralık maç günü geliri elde etti. Maç günü gelirlerde Beşiktaş 2016-2017 sezonunda liderliği ele geçirdi. Üç büyük kulüp aynı sezonda 201 milyon lira maç geliri elde etti, diğer 15 takımın geliri toplamı 60,5 milyon lira oldu. Son 3 sezonda stadyumlarda maç izeleyen kişi sayısı 7,2 milyon olurken seyirci ortalamalarına baktığımızda Beşiktaş geçtiğimiz sezon liderliği alırken, genel toplamda Super Lig’in seyirci ortalaması 8 bin 940 olarak gerçekleşti.
KREDİ MİKTARI 2,4 MİLYAR LİRA CİVARINDA
Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, kulüplerin ekonomik olarak büyük potansiyel barındırdığını belirterek, işin finans boyutunda varolan sıkıntılara çözümler yaratmanın da çok sayıda girdiye bağlı olduğunu söyledi.Sihirli değnekle bir anda finans sorunlarının çözülemeyeceğini belirten Sümer, şu değerlendirmeleri yaptı, Bu girdilerden biri şefafflık. Kredi verenler ya da finansörler kulüplerden bağımsız olarak herhangi bir alana para yatırmadan önce orada bir şefafflık görmek istiyorlar, ikincisi sürdürülebilirlik, üçüncüsü de rasyonel yanıtlar görmek istiyorlar. 3 yıl boyunca futbol kulüplere verdiğimiz kredi miktarı 2,4 milyar lira civarında, 150 milyon dolar civarında da bir sponsorluk katkımız var. Ekolig raporu ile beraber ligimizin ekonomik analizini yapıp, diğer önemli liglerle kıyaslıyoruz.
EKOLİG RAPORU
Rapora göre, son iki sezonda toplam 5,2 milyon kişi Süper Lig maçlarını stadyumlarda seyretti. Süper Lig’in 2015-2016 futbol sezonunda 8 bin 395 olan seyirci ortalaması, 2016-2017 futbol sezonunda yüzde 6 artarak 8 bin 940 oldu. Beşiktaş 2016-2017 futbol sezonunda 30 bin 446 seyirci ortalaması ile ligin en fazla seyirci ortalamasına sahip takımı oldu. Geçtiğimiz sezon 2015-2016 futbol sezonuna göre naklen yayın gelirlerini yüzde 42 oranında artıran Medipol Başakşehir FK, Süper Lig’in yayın gelirlerini en fazla artıran takımı oldu.