☰
✕

SANDIKLILI YUNUS

08 Temmuz 2011 - 02:42

SANDIKLILI YUNUS Cuma günü Yunus Emre ve Hocası Tapduk Emre Sandıklı İlçesinde yapılan törenle anıldı. İlk kez milletvekili olan Ahmet Toptaş ve Kemalettin ...

SANDIKLILI YUNUS

Cuma günü Yunus Emre ve Hocası Tapduk Emre Sandıklı İlçesinde yapılan törenle anıldı. İlk kez milletvekili olan Ahmet Toptaş ve Kemalettin Yılmaz ile Sandıklı Kaymakamı Ali Candan, Belediye Başkanı İsmail Elibol Araştırmacı Tarihçiler anma programında yaptıkları konuşmalarla Yunus Emre nin mezarının Sandıklı da olduğunu ve Yunus sevgisinin ne kadar yüce bir sevgi olduğunu anlatıları.

18 yerde Yunus’un mezarının olması halkımızın Yunus Emre yi çok sevdiğini sahip çıktığını göstermesi adına anlamlı ve önemlidir. Yunus Emre, tüm Türk halkı tarafından sevilen ve kendisi ile ilgili pek çok şeyin söylendiği bir tarihi değerdir. Yapılan araştırmalar bu konuda yazılan kitaplara göz attığımızda Yunus Emre ve Hocası Tapduk Emre nin Sandıklı da olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Şöyle ki;

1) Yunus Emre’nin şeceresi incelendiğinde, şeyh-mürit ilişkilerine göre: Sarı Saltuk, Barak Baba’yı; Barak Baba, Tapduk Emre’yi; Tapduk Emre ise Hacı Bektaş-ı Veli’nin de himmetiyle Yunus Emre’yi irşat etmiştir.

Yunus Emre’nin yaşadığı dönem Arapça ve Farsçanın etkin olduğu bir döneme rastlar. Yunus Emre’nin eserlerinden, O’nun iyi bir tahsil görerek İslami değerleri ve ilimleri öğrendiğini, aynı zamanda Arapça ve Farsçayı iyi bildiğini söyleyebiliriz. Çünkü O, cahillikten nefret eden bir kişiliğe sahiptir. Yunus’un derin ilminde öğrendiklerinde kuşkusuz ilim hocası Tapduk Emre’nin etkisi çoktur.

Yunus gibi bir gönül insanı olan Tapduk Emre, Anadolu’yu karış karış gezerek birçok yerde konaklamış insanları ışığıyla aydınlatmıştır. Yunus Emre’nin 40 yıl hizmet ettiği hocası Tapduk Emre’nin kabrinin Sandıklı’da olması Yunus’un da kabrinin Sandıklı’da olduğunu gösteren bir işarettir. “Ko beni yatayım, Şeyh eşiğinde, dönmesin şeyhimden yana döneyim.” diyen Yunus bunu açıkça dile getirmektedir.

Yunus Emre’nin hocası olan Tapduk Emre’nin kabri Sandıklı da eski ismi Çay köy olan şimdiki Yunus Emre mahallesindedir. Burada Yunus Emre’ye ve hocası yani şeyhi Tapduk Emre’ye ait mezar, iki dere arasında yer almaktadır. Tapduk Emre’nin tapu kayıtlarını incelendiğinde, “Sandıklı Tapu Sicil Müdürlüğünde Tapduk Emre adına kayıtlı, Ada no:414, Parsel no:12, Kütük Sayfa no:1239, Pafta no:55, 95 metrekarelik alan” Vakıflar Genel Müdürlüğü adına kayıtlı belgeyle mevcuttur.

2) Sandıklı ilçesini ilim ve irfan yurdu haline getiren Yakup Çelebi Yunus Emre’nin şiirlerinde bahsettiği Seydi Balum (Seydi Sultan veya Balum Sultan olarak ta bilinir) dur. Afyon ilinin tarihini kaleme alanlardan Süleyman Gönçer eserinde Balum Sultan’ın mezarının Sandıklı’ya 15 km uzaklıkta yer alan Ulupınar köyünde (Şuhut İlçesindedir) olduğunu belirtmektedir. Sadece Balum Sultan’ın türbesinin yer aldığı bu köyün adı Seydi Sultan olmuştur. Müritlerinin Yunus Emre’yi sık sık ziyaretlerinden, kabrinin Sandıklı’da olduğuna başka bir işarettir.

3) Sandıklılı şairlerden Şeyh Hamza 1758 yılında kaleme aldığı bir manzumesinde (15. ve 19. mısralarda); “Çay köyüdür iki dere arası, Yunus Emre’dir O’nun aşinası, Gel sorarsan Tapduk Emre, O’dur hocalar hocası.” diyerek 3 asır öncesinden Yunus Emere’nin ve Tapduk Emre’nin kabirlerinin Sandıklı Çay köyünde (şimdiki Yunus Emre Mahallesi) olduğunu belirtmiştir.

Yine Lamii’de (Çelebi,1472-1532) Nafahat Al-Uns tercümesinde “İki çayın birleştiği yerin kurbunda yatur” diye Yunus Emre’nin kabrini bildirmiştir. Görüldüğü gibi Şeyh Hamza ve Lamii, iki dere arasında olarak belirttikleri Yunus Emre’nin mezarının, Sandıklı Yunus Emre mahallesindeki (Çay köy) Sel Çayı ile Çanlı Dere arasında olduğunu tarif etmişlerdir.

Öyle ki Sandıklı da mahalle,sokak,cadde ve okullar ile çocukların adında sıkça Yunus Emre adına rastlamaktayız.

Sonuçta Yunus Emre ve Hocası Tapduk Emre nin kabrin Sandıklı olmasından öte tüm insanlığın onların gösterdiği Allah, insan ve dünya sevgisini ruhunda yaşaması ve yaşatması gerekiyor.

 

 

 

Yazarın Önceki Yazıları

Ali Cengiz Oyunu

CHP ÖNSEÇİM ANALİZİ

Dayıbaşı ve Taşeron

DANANIN KUYRUĞU BU AKŞAM KOPUYOR

ADAYLAR

BEN VARSAM HERŞEY TAMAM

Daha Önceleri Nerelerdeydiniz?

ÇAĞ ATLADIK

Armut Kafa

ULUSAL EGEMENLİK

AFYON CHP

Basın Emekçileri

İşte 1 Mayıs

6 MAYIS VE ÜÇ FİDAN

HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK

Erdoğan’ın Afyonkarahisar Mitingi

FARKLI BİR SEÇİM HAVASI VAR

19 MAYIS’I ANLAMAK

AFYONKARAHİSAR VE KILIÇDAROĞLU

AFYONKARAHİSAR KILIÇDAROĞLUNU BAĞRINA BASTI

MUHALEFETSİZ SEÇİMLER OLUR MU?

1’e 4 Vermek

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

EROĞLU TEKRAR BAKAN OLMALI

SİLİVRİ Mİ KANDİL Mİ?