Emirdağlı fırıncılar: ZARAR EDİYORUZ

03 Aralık 2016 - 16:34

Emirdağlı fırıncılar:

ZARAR EDİYORUZ

 

 

Emirdağlı fırıncılar, kara fırında üretim yaptıkları için kapasitenin düşük, maliyetin ise yüksek olduğunu belirterek, kendilerine önerilen fiyatların yüksek kapasiteli tünel fırınlara göre baz alındığını, bu fiyatların da maliyetlerinin karşılamaktan uzak olduğunu öne sürerek, “Zarar ediyoruz” görüşünü savundular

 

 

Yeni yıla ekmeğe zam tartışmalarıyla giren Emirdağ’da söz sırası fırıncılarda. Ekmeğe zam talepleri karşılanmayınca üretim boykotuna gittikleri ileri sürülen ve Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.İbrahim Aktepe’nin “Ekmek üretimi yapmayan fırıncıların yaptıkları suç teşkil ediyor. Yüzde 70 kar az geliyor fırıncılara demek ki. Bu konuda tekel oluşturan fırınlara rekabet kurumu gerekli cezai işlemi gerçekleştirecektir” sözleriyle suçladığı fırıncılar, zarar ettiklerini açıkladılar. İlçenin etkili internet haber sitesi emirdag.gen.tr’nin açtığı dosyada taraflar ekmeğin fiyatının ne olması gerektiğinin tartışıyor.

Yüzde 70 kazandıkları ve ekmek üretim boykotu yaptıkları gibi suçlamalara maruz kalan fırıncılar, zararın üretim tekniğinden kaynaklandığını, kendilerine verilen ekmek fiyatının yüksek kapasiteli fırınlara ait olduğunu, kendi üretim biçimleri olan kara fırında üretimin maliyetli olduğunu belirttiler.

 

KARA FIRINLARIN GİDERİ FAZLADIR

emirdag.gen.tr’de yer alan habere göre, Emirdağ'da hizmet veren fırıncı esnaflarından Ticaret odası 5. meslek komitesi gıda üretim üyesi Muhammet Demircan konuyla ilgili bir açıklama yaparak şu anda ürettikleri ekmekten dolayı zararda olduklarını belirterek şunları kaydetti:

 “Biz kara fırın fırıncıları olarak kara fırın işletmeciliği yapıyoruz. Fırınımızda kara fırın ekmeği çıkartıyoruz. Biz, kara fırında 4 kişiyle en fazla bin 500 adet ekmek çıkartıyoruz, 250 gram ve şu anda 75 kuruş olan ekmek. Bunu satabilmek için de bir tezgahtar bir şoför gerekiyor. Onlar şu anda bizde mevcut. Bize Ticaret Odası tarafından verilen 46 kuruş fiyat bedeli TÜBİTAK’tan alınan fiyat bedeli. TÜBİTAK’tan alınan fiyat tünel fırında üretilen ekmek için geçerli. Tünel fırında en az 40 bin adet ekmek üretilmekte. Ve bu rakam 150-200 bine kadar çıkabilmekte. Tünel fırında çalışan sayı azdır. Çünkü tünel fırında; baştan un, su, maya ve katkı dökülüyor sonunda ekmek olarak çıkıyor. Az personelle çok ekmek çıkartılır. Burada giderler de düşüktür. Ama Emirdağ’da bulunan fırınların tamamı kara fırındır ve giderler fazladır, kalite birinci sınıftır. Yani kara fırındaki malzemeler daha kalitelidir. Biz burada 74 liralık un kullanıyoruz. Tünel fırına nazaran giderlerimiz fazla. Bizim şu anda çıkardığımız ekmek ortalama 1000-1100 adettir. Bu giderlerin altında ezildiğimiz için, biz zam istedik. Fakat zam isteğimiz olumlu olmadı. Burada Ticaret Odası TÜBİTAK’tan alınan fiyatı baz alıyor, ancak biz belirttiğim gibi kara fırın ekmeği çıkarıyoruz ve çevre il-ilçelerde kara fırın ekmeği fiyatının baz alınması gerekmekte.”

 

AFYONKARAHİSAR2DA 70 KURUŞA SATILAN EKMEK TÜNEL FIRINDA PİŞİYOR

Biz, bugün çevre ilçelerin kara fırından çıkan ekmeklerine baktığımız zaman; Çay, Bolvadin, Sandıklı, Çeltik, Yunak, Afyonkarahisar Merkez’de 250 gram ekmek 1 TL. Afyonkarahisar’da satılan ekmek, şu anda 70 kuruş olmuştur bu da tünel fırında üretilmekte. Afyon’da 3 yıldır Ambaryolu’ndaki fırınlarda satılan kara fırın ekmeği bugün 1 TL’ye satılmaktadır. Biz burada kara fırın maliyeti üzerinden zam istedik. Burada bize sunulan maliyet tünel fırın maliyetidir ancak bizim kara fırın işletmecisi olduğumuz unutuluyor.

 

‘İSTEYEN VATANDAŞ MALİYETLERİMİZİ GÖREBİLİR’

Bolvadin’den kara fırında üretilen 300 gr. ekmek şu anda 1 TL., Çay’da 250 gram ekmek 1 TL., Sandıklı’da 250 gram 1 TL., Çeltik’te 250 gram 1 TL., Yunak’ta 250 gram 90 kuruş, yani çevre il ve ilçeleri baz alırsak kara fırın için fiyatlar bu şekilde. Biz de Emirdağ’da ekmeği kara fırında ürettiğimiz için fiyatın 1 TL. olmasını istiyoruz. Bunu da hem listelerle hem faturalarla hem de giderleriyle isteyen vatandaşa gösterebiliriz.

 

‘AMACIMIZ HALKI MAĞDUR ETMEK DEĞİL’

Bizim amacımız burada halkı mağdur etmek değil. Ancak, dediğim gibi biz kara fırıncılar olarak şu anda zarardayız. Ben kendi adıma söyleyeyim; bir buçuk yıldır bu işten zarar etmekteyim. Bu zararın da en kısa sürede giderilmesini istiyoruz. Hesaplamalar, çevre il ve ilçelerde kara fırın ekmeği baz alınarak hesaplanmalı. Fırınlarda ekmek sıkıntısı yoktur üretimlerimiz devam etmektedir. Bundan sonraki süreçte hukuki haklarımızı arayacağız. Tüm Emirdağ halkına duyurulur…”●Kaynak:emirdag.gen.tr