Diyetisyen Yabuz : Kışın sebze ve meyve tüketimini artırın

29 Aralık 2018 - 08:51 | Güncelleme: 29 Aralık 2018 - 10:46

 

 

 

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’ndan Diyetisyen İpek Yabuz konuk olarak katıldı.

Yabuz programda kış aylarında beslenme konusunda bilgiler verdi.

“Soğuk havalar, bağışıklık sisteminizi zayıflatarak vücut direncinizi düşürür” diyen Yabuz, “Bu aylarda özellikle bağışıklık sisteminizi güçlendirme yönünde beslenmenizi düzenlemelisiniz. Sebze ve meyve tüketimini artırın. Turunçgiller, kivi, yeşilbiber, domates, maydanoz, tere, roka, kuşburnu, antioksidan bir vitamin olan C vitamini açısından zengin besinlerdir bu dönemde alımları artırılmalıdır. Kayısı, portakal, havuç, maydanoz, ıspanak bir diğer antioksidan olan A vitamini bakımından zengindir. Kayısı kurusu kolay taşınabilir bir meyvedir ve ara öğün için iyi bir seçenektir. Yeşil yapraklı sebzeler ise E vitamini açısından zengin kaynaklardır” diye konuştu.

“Haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir”

“Süt, yoğurt, kefir bağışıklık sistemini güçlendirir” görüşünü dillendiren Yabuz, “Omega 3 kaynağı balık, keten tohumu, ceviz bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. Ara öğünlerde yoğurdun içine karıştırarak tüketeceğiniz keten tohumu enfeksiyonlardan korunmak için iyi bir seçenek olacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bitki çayları konusunda da görüşlerini açıklayan Diyetisyen Yabuz, bilinmeyen bitki karışımlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.