'Bir organ bağışı, bir hayat kurtarır'
Özel Fuar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Bulut, 18 yaşını dolduran herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirterek, 'Bir organ bağışı bir hayat kurtarır' vurgusu yaptı. Özel Fuar ...
Özel Fuar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Bulut, 18 yaşını dolduran herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirterek, “Bir organ bağışı bir hayat kurtarır” vurgusu yaptı.
Özel Fuar Hastanesi Başhekimi ve Organ Bağış Komite Sorumlusu Op. Dr. Mehmet Bulut, 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısı ile yaptığı açıklamada, organ bağışının, kan naklinden farkı olmadığının altını çizerek, hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organın bağışlanabileceğini söyledi.
Organ bağışı için yaş sınırı olmadığını, beyin ölümü gerçekleşmiş 18 yaşından küçüklerin organlarının kullanılması için ebeveynlerinin izin vermeleri gerektiğini söyleyen Bulut, sadece böbrek bağışlamak isteyen kişinin bunu bağış kartında belirtmesinin yeterli olduğunu söyledi.
ON SEKİZ YAŞINI DOLDURANLAR BAĞIŞ YAPABİLİR
On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkesin, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabildiğini belirten Fuar Hastanesi Başhekimi, bu bağışların birçok insana yaşama şansı verebildiğini açıkladı.
Op. Dr. Bulut, Ülkemizde de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastaların, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybettiklerini belirtti.
‘DİNİ AÇIDAN ORGAN NAKLİ CAİZDİR’
“Dini açıdan da İslam dini de dahil olmak üzere tüm büyük dinlerde organ bağışına aykırı bir durum yoktur” diyen Dr. Bulut, organ alacak hastaların, önce kan ve doku gruplarına göre, daha sonrada tıbbi aciliyet durumlarına göre belirlenerek, cins, ırk, din, zengin-fakir ayırımı yapılmadığının altını çizdi. Başhekim Bulut, bağışta bulunmuş kişinin organ bağışından vazgeçtiği anda, üzerinde taşıdığı organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve kayıtlı bulunduğu merkeze bu durumu bildirmesinin yeterli olacağını söyledi.
BAĞIŞÇI AİLESİNİ HABERDAR ETMELİ
Organ Bağış Komite Sorumlusu Op. Dr. Mehmet Bulut, organ bağış kartlarının İl Sağlık Müdürlüğü Bölge Koordinasyon Merkezi’nden, Toplum Sağlığı Merkezleri’nden Devlet Hastaneleri’nden alınabileceğini söylerken, organlarını bağışlayan bir kişinin bu durumdan ailesini haberdar etmesinde yarar olduğunu belirtti.