AFYONKARAHİSAR EN FAZLA TARIM ALANINA SAHİP 12. İLDİR.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yıllık olarak yayınlanan Bitkisel Üretim İstatistikleri ile ilgili bilgiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) il ve İlçe teşkilatları aracılığı ile web üzerinden elektronik ortamda derlenmektedir.
TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre 2016 yılında ülkemizdeki toplam tarım alanı 237 628 618 dekar iken 2017 yılı geçici verilerine göre bir önceki yıla göre % 1,6 azalarak 233 757 881 dekar olmuştur. 2017 yılı geçici verilerine göre ülkemizdeki tarım alanlarının %66,4’ünü (155 317 343 dekar) tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanı, %15,8’ini (36 974 137 dekar) nadas alanı, %14,3’ünü (33 433 816 dekar) meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin alanı, %3,4’ünü (7 982 650 dekar) sebze bahçeleri alanı ve ‰ (binde) 0,2’sini (49 935 dekar) süs bitkileri alanı oluşturmaktadır.
2017 yılı geçici verilerine göre ülkemizde toplam tarım alanı miktarı en yüksek olan 5 il sırasıyla Konya (18 861 560 dekar), Ankara (11 827 261 dekar), Şanlıurfa (11 071 164 dekar), Sivas (7 917 756 dekar) ve Yozgat (5 973 214 dekar)’tır. Toplam tarım alanı miktarı en düşük olan 5 il ise sırasıyla Yalova (116 708 dekar), Artvin (296 921 dekar), Bingöl (300 476 dekar), Ardahan (360 805 dekar) ve Bartın (392 259 dekar) olmuştur.
Ege Bölgesinde 2016 yılında 27 695 313 dekar olan toplam tarım alanı miktarı 2017 yılı geçici verilerine göre bir önceki yıla göre %0,4 azalış göstererek 27 584 509 dekar olmuştur. Ege Bölgesi illerine bakıldığında toplam tarım alanı en büyük olan il 4 960 831 dekar ile Manisa olurken, toplam tarım alanı en küçük olan il 2 073 777 dekar ile Uşak ilidir.
Afyonkarahisar ilinde 2016 yılında 4 737 469 dekar olan toplam tarım alanı miktarı 2017 yılı geçici verilerine göre bir önceki yıla göre %3,3 azalış göstererek 4 580 032 dekar olmuştur. Afyonkarahisar ili bu değer ile en fazla toplam tarım alanına sahip Türkiye’de 12., Ege Bölgesi illeri arasında 2. il konumundadır.
2017 yılı geçici verilerine göre Afyonkarahisar’daki tarım alanlarının %76,2’sini (3 489 477 dekar) tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanı, %18,5’ini (847 449 dekar) nadas alanı, %1,6’sını (74 109 dekar) sebze bahçeleri alanı, %3,7’sini (168 991 dekar) meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin alanı ve yüzbinde 0,1’ini (6 dekar) süs bitkileri alanı oluşturmaktadır.