Abdioğlulları, ata yurdumuz Kazakistan gezisini anlattı
Abdioğlulları, ata yurdumuz
Kazakistan gezisini anlattı
KURTULUŞ-Bu ay başında işadamı İbrahim Alimoğlu ile birlikte Kazakistan’a giden Afyonkarahisar Gazeteciler ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğlulları, dönüşünde bu ülkeyle ilgili gözlemlerini anlattı: 5-6 Mart 2017 tarihleri arasında ilimize gelen Kazakistan heyeti Afyon organize sanayisini ve Afyonkarahisar Belediyemizi ziyaret etmişti.
Aynı tarihlerde bizlerde Kırım’a ne yapılabilir şeklinde Ar-Ge çalışmaları yapmaktaydık, lakin Kırım’ın Rusya ve Avrupa ülkeleriyle olan son durumları nedeniyle tedirginliklerimiz artmaktaydı.
Şahsımı ve arkadaşlarımın bu araştırmaları esnasında Kazakistan dan gelen heyet bütün düşüncelerimizi alabora etti.
KAZAKİSTAN'DAN İŞADAMLARIMIZA DAVET
Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü aracılığıyla ilimize gelen Nurettin Amankul'a Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı ziyareti sırasında, Danışmanı Giray Gayretli ile Çimkent Eyalet Valisi Canseyit Tüymebayev'in Danışmanı Sezai Turan eşlik etti. Afyonkarahisar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ve OSB Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu'nun da hazır bulunduğu ziyarette, Kazakistan'daki yatırım imkanlarını anlatan Amankul, konsolosluk bünyesinde yeni açılan Kaznex Invest ile daha da güçlendiklerini ve bu bağlamda ülkelerine doğrudan yatırımcı çekmek istediklerini söyledi.
Afyonkarahisarımızın tanınmış iş adamlarından Sayın İbrahim Alimoğlu sayesinde tanıştığımız Kazakistan konsolosluğunda görevli olan Nurettin Amankul ile seyahat programını birlikte düzenlendi.
Sayın İbrahim Alimoğlu yatırımcı ve iş adamı kimliği ile seyahatimizde gözlemlerini bizlerle paylaşırken, bizde gazeteci kimliğimiz ile gözlemlerimizi sizlerle paylaşacağız.
Kazakistan‘ın başkenti Astana’da Expo 2017 fuarı bizim için bir fırsattı.
Astana Hava Alanına indiğimizde şafak sökmek üzereydi. Astana’nın buz gibi havası bizleri iliklerimize kadar üşütmeye yetmişti.
ASTANADAN ÖNCE ÇİMKENT’İ GEZDİK
Çimkent Kazakistan’ın en eski şehirlerinden bir tanesi olup, tarım ve hayvancılık noktasında kendisini geliştirmiş Kazakistan’ın 3. büyük kentlerinden bir tanesidir.
Son yıllarda ikliminin yumuşak olmasından ve 4 mevsiminde yaşanabildiği bu şehirde, yeni kurulan organize sanayi bölgesine değişik ülkelerden yatırımcı çekilmeye ve üretime yönelik bir şehir oluşturulmaya çalışılıyor.
Çimkent Valiliğinin tarafından görevlendirilen bir memur ile Çimkent organize sanayi bölgesine giderek bir dizi incelemede bulunduk, bölge ve yatırımlar hakkında bilgi aldık.
YATIRIMCILARA ORAGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE BEDAVA ARSA
Organize sanayi bölgesinde isteyene istediği kadar alan ücretsiz olarak tahsis ediliyor, yeter ki 1 yıl içersinde üretim yapılsın, fabrika kurulsun,. Elektrik Türkiye’nin 3’te biri, doğalgaz 4’te biri, işçi maaşları 150 dolar ile 250 dolar arasında değişiyor, lakin Kazak halkı çok rahatına düşkün olmaları ise olumsuz bir görüntü olarak önümüze gelmektedir. Özbek nüfusunun yoğun olduğu bu kentte Özbeklerin çalışkanlıkları öne çıkıyor.
Hükümet politikası ise çalışan üreten ve kendisini geliştiren bir toplum oluşturma noktasında devam etmektedir.
İBRAHİM ALİMOĞLU İLE ÇİMKENT’İN ALTINA ÜSTÜNE GETİRDİK
Pazaryerlerinden lüks mağazalara kadar her yerde gezdik. İklimin sert olmasından hemen her yerde kürk ve şapka bulmak mümkün, tropikal meyvelerden, kırsal kesimde yetişen tahıllara kadar her türlü gıdayı bulabilirsiniz.
Lüks mağazalarda ise her türlü dünya markasını rahatlıkla bulabilirsiniz. Türk firmaları da bunların gerisinde kalmamışlardır. LCW, Defacto, Koton ve Flo hemen hemen her alışveriş merkezinde bulunmaktadır.
KAZAKİSTAN-ASTANA: RÜZGÂR’IN BAŞKENTİ
Uçuşan insanların şehri Astana yılın her günü rüzgârlı, mimarisi, sosyal ve kültürel yaşamıyla bir dünya şehri. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’ın yeni başkenti Astana, bir masal kuşunun, Samruk’un getirip şehrin orta yerine bıraktığı altın yumurtasıyla herkesi kendine çekiyor.
Türk şirketlerinin Astana’da, inşaat sektöründeki etkinliğinin oranını sorduğumdaysa “Yüzde beş, on arasında” oluyor. Bugünlerde Çinlilerin gökdelen grubunu bitirmek üzere olduğu Astana’da dünyanın birçok ülkesinden girişimci, inşaat sektöründen pay almaya çalışıyor ama dışarıdan gelenler arasında üstünlük hâlâ Türklerde. Yerli Kazak firmalarının etkinliği ise yüzde 80’lere ulaşmış durumda
Astana batıya doğru büyümeye devam edecek. Gördüğümüz bütün binalar sulak alanlar üzerine yapılmış.. Nereye kazma vursanız iki, iki buçuk metreden su çıkıyor..
İnşaatlar Sağlam zemin bulunana kadar bazen sekiz, on metre kazık çakılarak iniliyor. Sonra yapılacak binanın yüksekliğine göre uygun temel atılıyor. Suyun üstüne kurulmuş bir şehir burası.
CUMHURBAŞKANIMIZ İŞADAMLARIYLA KAZAKİSTAN’DAYDI
Astana’yı gezmeden önce iş görüşmelerimizi tamamladık, Kazakistan konsolosluğu ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyyip Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretine dahil olan iş adamlarıyla birlikte Kazakistan Başbakanıyla yapılan kahvaltı sonrasında, iş anlaşmalarına geçildi.
Çalık holding, Acıbadem hastaneleri, Yıldızlar SSS Holding gibi ülkemizin önemli iş adamlarının bulunduğu görüşmeler iş anlaşmalarıyla devam etti. Özellikle Madencilik, Enerji; Seramik, Sağlık ve gıda alanında büyük rakamlı projelere imzalar atıldı.
Kazak hükümeti yabancı yatırımcılarda kardeş halk dedikleri Türk iş adamlarına pozitif ayrımcılık yaparak öncelik hakkı tanımakta ve her anlamda yardımcı olmaktalar.
ASTANA’DA EXPO 2017’Yİ İŞ ADAMLARIMIZLA BİRLİKTE GEZDİK
Tüm dünya milletlerinin stant açarak ülkelerini tanıttıkları Expo 2017 fuarı tam bir teknoloji çılgınlığı.
Stantlar ve gösteriler durmadan göz kamaştırırken, yakalanan teknoloji ve fuara yapılan yatırımlar tamamen bir masal ülkesini hatırlatmaktaydı.
Toplu geziden sonra Nureddin Amankul tarafından şehir gezisi düzenlendi.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Bayterek Kulesi’nin 97’nci metresindeki seyir terasının üzerine oturtulmuş yumurtanın içindeyiz. Bataklık kurutularak son 17 yılda beklenmedik bir hızla kurulan kent dev bir legoyu andırıyor.
İkindi saatlerinde güneş ışınlarının yataylaşmasıyla kalın bir şeyler giymek şart oluyor. Ama kapalı mekâna girer girmez de gömlek bile fazla geliyor. Kentte kaldığım sürece yol boyu yaklaşık iki metre yüksekliğindeki cam paravanların ve kavaklıkların, rüzgârın etkisini kırmak için yapıldığını birçok kişiden dinledim.
DOSTLARIMIZ YALNIZ BIRAKMADI
Gelelim dostlarla olan sohbet ve muhabbetlere, elbette kazakların olduğu bu bölgede bir çok Türk dostumuzda oldu. Gökan bey, Sezai Turan bey, yanımızdan hiç ayrılmadılar hatta Sezai Turhan bey devamlı bilgi vererek şehir, kazak kültürü, tarihçe ve ekonomi, hatta yapılabilecek yatırımlar ve kazakların geleceği hakkında gerçekten sağlıklı bilgiler aktardı.
Hiçbir bilgiyi esirgemedi, ne sorduysak cevapladı. Kendisine ve gökan beye gerçekten canı gönülden teşekkür ederiz.
Ülkesi için fedakarca çalışan Nurettim Amankul ise anlatmakla bitiremeyiz, ailesine ve çocuğuna ayırması gereken zamanı bize ayırarak büyük fedakarlıkta bulundu. Mümkün mertebe hem ailesini hem de bizleri mutlu etmeye çalıştı. Nureddin Amankul a ve ailesine kucak dolusu sevgi ve muhabbetlerimizi sunuyorum. İnşallah bir gün bizde onları misafir ederiz.
SEVGİ ADAMI İBRAHİM ALİMOĞLU
Teşekkürün kocamanı ebetteki İbrahim Alimoğlu’na gitmeli çünkü bu güzel insanlarla tanışmamı sağlayan kendisidir. Kazakistan seyahatimiz başlamadan, her türlü detayla tek tek ilgilenen, uçak biletlerinden, kalınacak yere kadar ilmik ilmik dokuyan, gezilecek ve görülecek yerleri küçük kağıtlara not alarak, hiçbir şeyi atlamamaya özen gösteren İbrahim bey, ben gibi meraklı ve çekilmez bir gazeteciye 5 gün boyunca katlanarak, güzel bir zaman geçirmemizi sağlamış ve iki ülke arasındaki ekonomik köprüler için ilk girişimi bir Afyonlu olarak yapmıştır.
Bu eşsiz sevgi insanı Kazakistan dada kendisini kazaklara sevdirmeyi başarmış, Türk sanayicisi ve iş adamı olarak güzel bir örnek oluşturmuştur. Teşekkürler İbrahim Alimoğlu, teşekkürler.