4 Aralık Dünya Madenciler Günü Anısına Konferans Düzenlendi

02 Kasım 2016 - 15:07

4 Aralık Dünya Madenciler Günü Anısına Konferans Düzenlendi

 

Emet Bor İşletme Müdürü Dr. Mehmet Savaş tarafından 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde bir konferans verildi.

 

Konferans öncesinde bir konuşma yapan AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Ersoy

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında dünyada uzun yıllardır kutlanan 4 Aralık Dünya Madenciler Gününün Türkiye’de 1960’lı yıllardan itibaren kutlanmaya başlandığını ifade etti. Ersoy, Maden Mühendisliği bölümü olarak her yıl 4 Aralıkta sektör temsilcileri ile öğrencileri bir araya getirdiklerini belirterek, “Bu sayede ikili işbirlikleri geliştirdiğimiz gibi tecrübelerinden de istifade ediyoruz. Düzenlediğimiz bu etkinliklerle bu günümüzü anlamlı kılmaya çalışıyoruz” dedi. Madenciliğin dünyanın en zorlu mesleklerinden biri olduğunun altını çizen Ersoy, maden kazalarının sona ermesi temennisinde bulundu.

 

Dünyada bor madeni denince Türkiye akla geliyor

 

Verdiği “Ocaktan Ürüne Bor Teknolojisi ve Stratejisi” konulu konferansında konuşan Emet Bor İşletme Müdürü Dr. Mehmet Savaş ise dünyada bor denildiği ilk akla gelen ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, dünyanın en zengin bor rezervlerine Türkiye’nin sahip olduğunu söyledi. Savaş, “Diğer bor yataklarına sahip ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Şili gibi ülkeler yer alıyor.  Dünyada bor denilince herkesin aklına Türkiye geliyor. Teknoloji olarak ise Amerika Birleşik Devletleri geliyor” dedi. Türkiye’nin bor satışı ve karlılığında son yıllarda dünya lideri konumunda olduğuna dikkat çeken Savaş, “Ülkemiz son yıllarda satış ve karlılıkta dünya lideri oldu. Türkiye’de Eti Maden İşletmelerine bağlı 4 tane işletmemiz var. Rezervlere baktığımız zaman Türkiye rezervinin en büyüğü Emet’te bulunuyor” ifadelerini kullandı.

 

Borun tarihçesi 1850’li yıllara dayanıyor

 

Savaş konuşmasının devamında Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü hakkında da bilgi verdi. Savaş şu bilgileri paylaştı:

 

“Türkiye’de boru Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü işletiyor. Eski adıyla Etibank. 1935 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş bir kurumdur. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu kuruluşu. Genel müdürlüğümüz Ankara’da. Borun tarihçesi 1850’li yıllara dayanıyor. Bu yıllarda biz Türkiye orak boru henüz keşfedememişiz. Fransız bir şirket Balıkesir bölgesinde boru alçıtaşı olarak götürmüş. Uzun yıllar alçı taşı olarak götürmüşler. Türkiye’nin boru keşfetmesi 1950’li yıllarda olmuştur.”

 

 

Konferans sonunda emekliye ayrılacak olan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şentürk’e ve etkinliğe katkısından dolayı Dr. Mehmet Savaş’a plaket takdim edildi.