phishing

Yumurta Müzesinde sona doğru

Yumurta Müzesinde sona doğru

Yumurta Müzesinde sona doğru
08 Mayıs 2018 - 09:38 - Güncelleme: 08 Mayıs 2018 - 10:14

Afyonkarahisar'da bu ay içinde hizmete girecek Türkiye'nin ilk Yumurta ve Sanatları Merkezi'nde, hem farklı türlerden hayvanların yumurtaları hem de sanat eseri haline getirilmiş yumurtalar izlenime sunulacak.

Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'daki merkez, bu alanda dünyanın 6'ncı, Türkiye'nin ise ilk müzesi olacak.

Kentin Türkiye yumurta borsasında hatırı sayılı bir konu olması sebebiyle Hem yumurta üretimine dikkati çekebilmek hem de sanatsal faaliyette bulunmak adına güzel bir proje hazırlanarak hayata geçirildi. Proje koordinatörü Murat Akarçay tarafından takip edilen ve en ince detaylarına kadar düşünülen projede birçok yumurta çeşidi bulunuyor.

Devlet-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirilen proje Afyonkarahisar Yumurta ve Sanatları Merkezi Türkiye'de bir ilk. Türkiyede ilk olması hasebiyle de çok ilgi çekeceğini düşünülüyor. Müzede iki bakış açısı söz konusu. İlki yumurtalarla, diğeri yumurta sanatlarıyla ilgili. Türkiye’deki 37 şehrinden 22 üreticiden 240 farklı ırktan yumurtalar burada sergilenecek. Ayrıca  9 yumurta işleme sanatçısı, yumurta sanatlarıyla ilgili eserlerini müzeye gönderdi. 100 civarında sanat eserine dönüşmüş yumurta da müzede sergilenecek. 300'ün üzerinde farklı çeşitte yumurtayı müzede görmek mümkün olacak.

Köpek balığından caretta carettaya kadar vahşi yaşamdan birçok hayvanın yumurtası müzede sergilenecek. Müzenin farklı konseptiyle yoğun ilgi görmesini beklenirken Dünyadaki 5 ülkede bulunan  yumurta müzesinden sonraki 6. Müze olma özelliğini de taşıyor. Romanya, Ukrayna, Avusturya'daki müzelerde paskalya tipi yumurtalar sergilenirken, ABD ve Çin'de ise Afyonkarahisar’da kurulmakta olan müze tarzında doğal yumurtalar sergileniyor. Afyonkarahisar'da kurulan müze hepsinden daha önemli. Müze formatında hazırlanan Merkezin Afyonkarahisar turizmine de ciddi katkı sağlayacağını düşünülüyor.

 

Yumurta ve Sanatları Müzesi oluşturulurken ekosistemi de dikkate alarak çalışma yapıldı. Bütün yumurtaların ölü embriyolardan seçilirken, vahşi ırk yumurtaları da doğum yapmış hayvan ırklarından temin edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum