phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

EMEĞE SAYGISIZLIK!

EMEĞE SAYGISIZLIK!

 

 

Dün yerel basında Afyon Devlet Hastanesi’nde yapılan bir ameliyatla ilgili haber vardı. Aylardır Afyon Devlet Hastanesinde yapılan rutin ameliyatların topluma “ilk defa yapıldı” şeklinde aktarılmasına zaman zaman tepki göstermiş yapılan vakaların ilk defa olmadığını vurgulamıştım. Ancak bu kez öyle olmadı gerçekten de iki genel cerrahımızın yaptığı vaka çok önemli olup, Afyon’da da ilkti. Yemek borusunun göğüs kafesi içerisinde kalan bölümündeki tümoral kitle göğüs kafesi açılmadan kapalı yöntemle çıkartılmıştı. Eski bir sağlıkçı olarak vakanın önemine vakıfım. Operasyonu gerçekleştiren genel cerrahi uzmanlarını yürekten kutluyorum. Afyon’da neler yapılabileceğini göstermiş oldular.

SİZ HANGİ NEDENLE RESİMDE ÖN PLANDASINIZ?

Sevgili okurlarımız; buraya kadar her şey normal. Bu iki operatörümüz her türlü övgüye layıktırlar. Bizim Türkiye Faal Antrenörler Derneği (TÜFAD) Genel Başkanı Sn.  İsmail Dilber’in bir sözü vardır; ‘Bir kişi yaptığı işten dolayı övülmesi gerekiyorsa övülmelidir’ der. Ben de aynı duygularla vakayı yapan iki cerrahımızı yürekten tebrik ediyor alkışlıyorum. Ancak benim kafama takılan bir husus var; haberde bir kare de resim var. Resimde ön planda vaka ile hiç alakası olmayan kişiler var. Operasyonu yapan olayın kahramanları ise art planda çok dikkatli bakılırsa fark ediliyorlar. Şimdi buradan soruyorum o öndeki muhteremlere: “Siz hangi nedenle resimde ön plandasınız? Bu oluşumu etik buluyor musunuz? Davranış biçiminiz o operasyonları yapan doktorların emeğine saygısızlık değil midir? Resim bu vakayı sizin yaptığınız izlenimini veriyor.. Yanlış mı?

Dr. HAKKI BEŞKARDEŞLER ve DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ..

Sevgili Dr. Hakkı Beşkardeşler’i tanımayanınız yoktur. 40 yılı aşkındır Afyon sağlık dünyasında hizmet vermektedir. Sağlıksal nedenlerle de mutlaka yolunuz onunla kesişmiştir. Önceki gün kardeşi ve adaşım olan Orhan Beşkardeşler’in vefatı nedeniyle taziyelerimi sunmak, baş sağlığı dilemek nedeniyle ziyaretlerine gittim. Sağ olsun her zamanki gibi beni çok sıcak ve candan karşıladı. Merhumla ilgili söyleşilerimizden sonra sağlıkla ilgili konularda sohbeti koyulaştırdık. 1968’den bu yana akıllarımızda kalan birçok anıyı da tekrar paylaştık. 3,5 saat civarında süren sohbetimizde sevgili Dr. Hakkı Beşkardeşler’in anlattığı anılardan bir tanesini sizlere aktarmayı bir görev saydım..

SAĞLIK OCAĞI MI ÇİÇEK BAHÇESİ Mİ?

Hepiniz de eski 1 nolu sağlık ocağını (şimdiki aile hekimliği) bilirsiniz. Arsa bulunamadığı için kayaların üzerine inşa edilen bina, Dr. Hakkı Beşkardeşler’in azmi ve yetenekleri ile adeta çiçek bahçesinin ortasında kalmıştır. Dr. Beşkardeşler devletten bir şey beklememiş, çoğunu cebinden harcadığı paralarla  çalışma alanını “Cennet bahçesine” çevirmiştir. O kayaların kasvetli görünümü ortadan kalkmış bahçede yeşilin dışında bir renk kalmamıştır. Yapay şelale ise cabası. Ne zaman Hakkı Bey’in yanına gitseniz eğer polikliniği yoksa onu bahçede çiçekleri ile özdeşmiş olarak bulursunuz. Sağlık Ocağının bahçesi kitaplara kapak olmuş, Dr. Beşkardeşler sayısız ödül ve takdirname almış ve en önemlisi de sağlık ocağı Türkiye’nin en güzel sağlık ocağı seçilmiştir.

YABANCI HEYET VE SAĞLIK OCAĞI

Geçtiğimiz yıl Dünya Sağlık Örgütü üyeleri Sağlık Bakanlığından bazı bürokratlar şehrimizdeki sağlık sistemini yerinde incelemek üzere 20 kişilik bir akademisyen grubu ile Afyon’a gelirler. Sağlık Müdürlüğünün hazırladığı program çerçevesinde sağlık kuruluşlarını gezmeye başlarlar. 1 nolu sağlık ocağı da ziyaret edilecektir. Bir gün öncesinden Dr. Hakkı Bey’e durum bildirilir. Hakkı Bey ertesi gün için hazırlık yapar ve bahçeye hazırlattığı masalara Afyon’a has ağzı açık, bükme ve börek gibi hamur işlerini özel olarak hazırlatıp koyar. Öğleye doğru Sağlık ocağına gelen heyetteki yabancılar ortamı görünce büyük bir şaşkınlık yaşarlar.

DR. BEŞKARDEŞLER’E DEFALARCA TEŞEKKÜR EDERLER

Gelen heyette Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği birde tercüman vardır. Ancak Dr. Beşkardeşler tercümana “Misafirlerimle kendim konuşmak istiyorum” der ve tercümanı devre dışı bırakır. Akıcı bir üslupla misafirleri ile İngilizce konuşur. Misafirler gördüklerine inanamazlar. Bir tarafta harika bir sağlık ocağı diğer tarafta muhteşem bir misafirperverlik. Yemek sonrası misafirler son derece memnun bir vaziyette ve Dr. Beşkardeşler’e defalarca teşekkür ederek ayrılırlar.

Dinlediklerim nedeniyle son derece etkilendim. Ancak Dr. Hakkı Beşkardeşler’in misafirlerini ağırlayış şekli inanın beni son derece mutlu etti.

Zaten Dr. Beşkardeşler’e de bu yakışırdı. Sağ olsun, var olsun…

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum