phishing
Ahmet Değer Konya ve yılkı atları...
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

Ahmet Değer Konya ve yılkı atları...

25 Mayıs 2016 - 17:54

 

 

 

 

Ahmet Değer Konya'yı tanımayanınız yoktur… Son derece müşfik ve içi insan sevgisi ile doludur. Son derece aktiftir… Emekli olup bir kenara çekilenlerden değildir. Ahmet Değer Konya kendisi gibi emekli ve Afyon'un tanınmış simalarından oluşan eski arkadaşları ile birlikte oldukları bir ekip meydana getirmiş... Bu arkadaş gurubunda İbrahim Kırgız, Yusuf Çangal (Tülü Yusuf ), Mehmet Serdaroğlu (Baradan ), Vural Çetin, Nurettin Hoca ve adını sayamayacağım çok önemli ve Afyon'umuza hizmet vermiş değerlerimiz var. Ahmet Değer Konya ve arkadaşlarından oluşan bu emekliler grubu bir iş merkezinde kiraladıkları yerde hemen hemen haftanın her günü bir araya geliyorlar. Bu emekliler gurubu aralarında münavebe ile günün menüsünü belirleyip öğle yemekleri hazırlıyorlar ve bazı yakın

eş ve dostlarını da davet ederek birlikte yiyorlar. Yemek sonrası ise güncel olaylar ve dini konularda sohbet ediyorlar. Bu sohbetleri ikindi namazına kadar süren emekliler ertesi günü tekrar bir arada olmak dileği ile vedalaşıyorlar.

 

AKDAĞ MUHTEŞEM BİR DAĞDIR

Değerli Kurtuluş okurları;

Hemen hemen hepsini de tanıdığınız bu emekliler grubu Ahmet Değer Konya'nın organizasyonu ile bu hafta sonu bir gezi düzenleyerek Sandıklı Akdağ

Koca Yayla'ya yılkı atlarını görmek ve gezmek için gitme kararı almışlar. Baharın gelmesi ile tadına doyum olmayacak güzellikler sergileyen Akdağ, meşhur yılkı atlarının barındığı mekandır. O halde sırası gelmişken Akdağ ve yılkı atları ile biraz bilgi edinelim:

Akdağ, Sandıklı'nın Sorkun kasabasına 13 kilometre uzaklıkta zirve yüksekliği 2 bin 500

metre olan muhteşem bir dağdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Tabiat Parkı’ ilan edilmiştir. Akdağ çam ağaçları, meşe, ardıç, orman kavağı, alıç, kızılcık, ceviz ve kuşburnu ağaçları ile donatılıdır. Yine ormanda sürüler halinde dolaşan geyiklere, yılkı atlarına, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, sansar, porsuk, sincap ve tavşan gibi yabani hayvanlara rastlayabilirsiniz. Bol miktarda da kartal, şahin ve keklik ormanda mevcuttur. Buradaki esas göze çarpan konu Akdağ Kocayala'daki yılkı atlarıdır. Yılkı atları nedir bir ona bakalım:

 

YILKI ATLAR GRUPLAR HALİNDE ÖZGÜRLÜĞE UÇAR

Yılkı atları, köylülerin işe yaramadığını düşündükleri ve Akdağ Kocayayla'ya saldıkları başıboş erkek ve dişi atların çiftleşmesinden olan tayların oluşturduğu atlardır. Emektar atların çiftleşmesinden ceylan gibi taylar oluşur. Doğada insan yüzü görmeden yetişen bu taylar emektar ve yaşlı atlarla birlikte 10-12 atlık gruplar oluştururlar. Yılkı atının anlamı başıboş doğaya salınan atlar anlamındadır. Yılkı atlarının barındığı Akdağ Koca yaylası ormanları, mağaraları, kanyonları ve yabani hayvanları ile bir tabiat harikasıdır. Yüzlerce yılkı atı kekik kokan yaylalarda, çam ağaçları arasında özgür doğmanın ve yaşamanın tadını çıkarıyorlar. Kışın karlı havalarda çam ağaçları altında saklanan yılkı atları burunları ile karları deşeleyerek yiyecek ararlar.

 

KUMLAR DAĞINDA DA YILKI ATLARI VARDIR

Onlara yaklaşmak çok zordur, ürkerler ve hemen kaçarlar. Akdağ baharda yeşillenir şenlenir, yılkı atları yaylalarda koyun ve inek sürüleri içinde otlanırlar, yaylaların ortasından geçen derelerden su içerler, bu yaşamları ile yılkı atları Akdağ'ın güzelliğine ayrı bir güzellik katarlar. Gruplar halinde gezen yılkı atlarının gurup liderleri vardır. Toplu gezmelerinin nedeni kurt çakal gibi yabani hayvanlardan korunmak içindir. Yılkı atları Akdağ'ın o kekik kokan yaylalarında bütün asalet ve zarafetleri ile dörtnala özgürlüğe koşarlar.

Yılkı atları Sandıklı’da sadece Akdağ’da değil, Kumalar dağında da vardır. Her ne kadar ta derelerin içlerine kadar girerek sebze eken köylüler, atların “bahçelerine” zarar verdiğinden yakınsa da yılkı atlarını doğada çıplak gözle seyretmek muhteşem bir şeydir..!

Sevgili abim Ahmet Değer Konya ve değerli emekli arkadaşlarına eğlenceli bir hafta sonu diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum