phishing
O, "Eeeeyy Hollanda!" var ya...
Nurettin BURHAN

Nurettin BURHAN

Tablo

O, "Eeeeyy Hollanda!" var ya...

06 Nisan 2017 - 21:56

 

O, "Eeeeyy Hollanda!" var ya...

 

Yurtdışında, her ülkede, değişik tarihlerde başladı ve sürüyor referandum oylaması.

Ben Hollanda'ya, Hollanda'nın da üç oylama bölgesinden, yalnızca kendi bulunduğum bölge olan Den Haag (Lahey) bölgesindeki işleyişe tanığım. Onu aktarmaya çalışacağım.

***

Bulunan bina, galiba eski ama eskimemiş bir fabrika binasıydı. Gereğinden çok büyük...

Bina bulunması ve binanın pırıl pırıl temizlenip hazırlanması konusunda ilişkileri tek başına başkonsolosluğun yürüttüğünü düşünmüyorum hatta, yürütemediğini, yürütemeyeceğini biliyorum. Çünkü o Türkiye'de iç siyaset pazarı malzemesi olarak kullanılan, "Avrupa'yı titreten kadın" olarak, adına afişler bastırılan gariban bakan Fatma Kaya yüzünden; Hollanda'da "yalancı" durumuna düşürülen başkonsolosumuzun, kendi düzeyinde kimsenin yüzüne bakamayacak duruma getirildiği, dış siyaseti izleyen herkes tarafından gözlendi.

Onun için; başka unsurların elbirliği yapıp devreye girerek bu işi kotardıklarını sanıyorum.

***

Hollanda; bu işlem Türkiye'nin sorunudur, bina istediler verdik, gerisini de kendileri düzenlesin diye düşünmemiş. İşi tam üstlenmiş ve adeta dört elle sarılmış. O eski fabrika binası, restore edilip yenilenmiş gibi her işleve hazır hale getirilmiş. Merdivenlerle yetinilmeyip, engelli girişi için uzun ve rahat rampalar oluşturulmuş.

Kent girişi yol güzergahlarına üzerinde "Turks Referandum-Türk Halkoylaması" yazan trafik levhaları; bölgeye yaklaştıkça, üzerlerine otobüs, otomobil, bisiklet resimleri de konularak yönlendirme düzeni oluşturulmuş. Yetmemiş, neredeyse her on metreye bir görevli yerleştirilerek, yardımcı olunması sağlanmış. Engellilerin, binaya rahat girişini sağlamak için de; nasıl geldilerse öyle girsinler denmeyip, yeterli sayıda tekerlekli sandalye konulmuş. Engelli yanında gelen bir yardımcı yoksa, bir görevli alıp onları götürerek oy kullanmaları sağlanıyor. Konuk ağırlar gibi, kapıda karşılayıp, kapıdan uğurluyorlar.

***

Kimler yapıyor bunu? O eeeyy Hollanda, o eeeyy faşistler, o eeeyy Nazi kalıntıları...

Galiba, "insanlık dersi vermek" böyle bir şey...

Mark Rutte...

Oy kullanmanın ilk günü 5 Nisan Çarşamba akşamı...

Tanıdığım bir Türk Kahvehanesi, Ki-Bar...

Kahvene sahibi arkadaş, bir fotoğraf paylaşmış Facebook'ta... Başbakan Rutte ve kendisi.

Kahvehanenin bulunduğu yere araç girmesi yasak olduğuna göre ve Başbakan'ın da yasakları ve yasaları asla çiğneyemeyeceğine göre; Başbakan Rutte yine her zamanki yapığını yapmış ve atlamış bisikletine, referandum hazırlıklarını yakından denetleyip, kahve molasını da bir Türk kahvehanesinde vermiş. Ne erkanı ne basını ne de korumaları var. Adım gibi eminim, içtiği kahvenin de parasını ödemiştir.

İşte böyleyken böyle, sevgili Kurtuluş gazetesi okurları...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum