phishing
Biraz da başka şey konuşalım mı?
Nurettin BURHAN

Nurettin BURHAN

Tablo

Biraz da başka şey konuşalım mı?

15 Mayıs 2017 - 18:15

 

Biraz da başka şey konuşalım mı?

 

 

İnsan beyni de "kabız" olur bazen; fikir üretemez, takılır kalır.

E, yazma zamanı da gelmiştir, gazete yazı bekler. Hafta ıskalaması yapmak yerine; sütunu bir şekilde doldurmak gereği dayatır kendini. Bu, hem okura saygı gereğidir hem de unutulma endişesi gizliden kemirir egoyu... İşte bu aşamada, birikmiş sermaye girer devreye. Affedin beni sevgili Kurtuluş okurları ve lütfen kabul buyurun beş yıl önceki bir yazıyı. Beş yıl önce de, bugünküne benzer bir kabızlık geçirmişim ve şöyle bir yazıyla geçiştirmişim:

***

“Malum gündem konusunda yeterince hatta yeterinden çok çok fazla konuşan var.

İktidar Adam'ın her sözünde bin bir keramet araya araya ekran işgali sürdürülürken, canı sıkılanlara başka şeyler düşünmeleri ve yapmalarını boşu boşuna önermek yerine, bu gündemi umursamadığımızı da anlatabilmek açısından, bu geyik boynuzu cilalamayı yok sayarak,

normal yaşamın akışı içindeymişçesine, başka bir konu üzerinde durmayı uygun gördüm.

Konumuz ‘suçluluk duygusu’ olsun.

Bu konudaki analiz derlemelerinden bir alıntı paylaşayım sizlerle...

* * *

Suçluluk duygusu yanlış bir hareket yaptığını düşünen insanın kendini affedememesinden kaynaklanır. Burada önemli olan, bireyin yanlış yaptığına dair inancıdır.Yanlışın bireye veya başkalarına olumsuz etkisinin olmuş veya olmamış oluşu, ya da diğer kişilerin bireye incinmiş ya da incinmemiş oluşu hiç önemli değildir. Söz konusu yanlış, sadece düşünce ya da duygu seviyesinde de olabilir. Yapılan yanlış bir iş için kendinizi suçlarsınız çünkü kendinizi affedemezsiniz. Bu tecrübeyi geçmişte bırakıp hayatınıza devam edemezsiniz.

Zaman zaman herkes kendini suçlu hisseder, ancak bazı insanlar bu duyguyu daha sık deneyimlerler. Ne zaman hata yapsalar, uzun süre bu hatayı unutamaz ve bu nedenle kendilerini çok kötü hissederler.

***

Eğer kendini sık sık suçlu hisseden kişilerden biriyseniz muhtemelen aşağıdaki özelliklerin bir veya birkaçına sahipsiniz demektir.

Kendine güvensizlik…

Mükemmeliyetçilik…

Kızgınlık duygularını atamamak…

Affedememek…

Depresif olmaya eğilim…

Endişe halleri…

Daima kontrollü olma ihtiyacı…

Bu özellikler kişiyi suçluluk duygusuna ittiği gibi suçluluk duygusu da kişiye bu özellikleri getirir.

Bu bir fasit dairedir.

***

Suçluluk duygusunu yenebilmek için bazı öneriler:

Güvendiğiniz bir kişi ile yaptığınıza inandığınız hatayı paylaşabilirsiniz. Hatanızı paylaştığınız zaman, belki de yaptığınızın o kadar da korkunç bir şey olmadığını fark edeceksiniz.

Eğer kendine güven sorunları yaşıyorsanız, kendinizin affedilmeye değer bir insan olduğunuzu tamamen anlayıncaya kadar kendine güven konusu üzerinde çalışmanız gerekebilir.

***

Depresyonunuz varsa bu sorunu çözmeye çalışınız.

Mükemmelliyetçilik ve daima kontrollü olma ihtiyacı, suçluluk duygusunu yenebilmenizin önünde duran en önemli engellerdir. Bu eğilimlerden kurtulmaya çalışınız.

Neden kendinizi suçlu hissettiğinizi anlayamıyorsanız, anılarınızı yazmaya başlayın. Bunun suçluluk duygusunun sebebini bulabilme konusunda çok yararı olacaktır. Sebebi bulursanız kendinize şunu sorun. Kendimi neden affedemiyorum? Kendimi affedebilmek için ne yapmalıyım? Kendimi suçlu hissetmek benim için ne gibi bir amaca hizmet ediyor? Bana ne kazandırıyor?

***

Hataların hayatımızda çok önemli bir yeri olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Hata yaparak öğreniriz. Suçluluk duygunuzun sebebini kavradığınız zaman, bu tecrübenin size ne öğrettiğini çıkartmaya çalışın. Eğer herhangi bir şey öğrenmediğinizi düşünüyorsanız, düşünmeye devam edin. Bu hatadan ne öğrenebileceğinizi bulmaya çalışın. Mükemmel olmak zorunda olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? O nedenle mi kendinizi affedemiyorsunuz? Aynı hatayı başka birisi yapmış olsa ona ne söylerdiniz?

***

Suçluluk duygusundan bir günde kurtulabilmek muhtemelen mümkün değildir. Eğer suçluluk duygusu yaşamaya eğilimli bir kişiyseniz, düzenli olarak bu problemi nasıl aşabileceğiniz konusu üzerinde çalışınız. Suçluluk duygusundan kurtulduğunuzda nasıl bir yaşamınızın olacağını, neler hissedeceğinizi hayal etmeye çalışınız. Geçmişi geride bırakabilmek, kabullenme ve affetme kavramları üzerinde çalışınız."

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum