phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Yaz sıcağında spor yaparken dikkat!

Yaz sıcağında spor yaparken dikkat!

 

Afyonkarahisar, normalin üzerinde sıcak günler yaşıyor. Uzmanlar, yaz sıcağının insan vücudunu daha çabuk yorduğunu dile getirerek sıcaklığın 30 derece ve üstü olduğu zamanlarda daha az yoğunlukta egzersiz yapılması gerektiğini belirtiyor.

Sıcaklığın 40 dereceyi bulacağı günlerde, yüzme, plaj voleybolu, bisiklete binme, açık hava yürüyüşleri, kürek, sörf gibi sporların yapılabileceğini aktaran uzmanlar, bahsi geçen sporları yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

İŞ YÜKÜNÜZÜ AZALTIN

Havanın sıcak olduğu günlerde, serin olan günlere kıyasla kalbiniz 20 atıma kadar daha fazla atarak çalışır. Kalbiniz her zamankinden 10 atım daha fazla atarak çalışıyorsa frene basmaya başlayın ve sınırda dolaşmayın. Egzersiz yoğunluğunu ve iş yükünüzü azaltın veya molalar verin.

Sıcaklık çok fazla yükseldiğinde, ter bezleri daha fazla çalışır. Deri üzerinde ter buharlaşarak vücudun doğal klima sistemi sayesinde vücudu soğutur ve sağlıklı ısı sınırı korunur. Nemli havalarda, buharlaşma sınırlı olacaktır. Bu nedenle buharlaşmaya imkân veren, “nefes alabilen” ince spor giysileri tercih edin.

 Şapkasız ve güneş gözlüğünüz olmadan asla çıkmayın ve hatta boynunuza çok ince bir şal alın. Yine yaz mevsiminde hava almayı sağlayan yumuşak malzemeden üretilmiş spor ayakkabısı tercih edin. Spora başlamadan 20 dakika önce, özellikle de su sporlarında güneş kreminizi mutlaka sürün, gerektiğinde yenileyin.

KÜÇÜK YUDUMLAR HALİNDE SIVI TÜKETİN

Terleme ile vücut ağırlığınızın yüzde 2’lik bir kısmını su olarak kaybettiğinizde performans azalması tehdidi ile karşı karşıya kalırsınız ve beyniniz susuzluktan en hızlı etkilenir. Bu 60 kilogram ağırlığındaki bir kişide 1.2 litrelik bir sıvı kaybına denk gelir. Sıvı kaybına, egzersize başlamadan 30-45 dakika önce en az yarım litre su içerek ve egzersiz sırasında da küçük yudumlar halinde her 15 dakikada yüz mililitre sıvı tüketerek engel olun. İçeceğiniz sıvı su olabileceği gibi, hafif gazlı ve yüksek mineral içeriği olan bir sıvı veya seyreltilmiş elma suyu olabilir.

Solunum yolları mukozasını tahriş edebildiği gibi baş ağrısını da tetikleyebilir. Sabahın erken saatleri, solunum havasındaki ozon konsantrasyonunun en az olduğu ve güneş ışığının dik gelmediği saatler olduğu için egzersiz yapmaya daha uygundur.

Mutlaka soğuma egzersizleri yapın ve spordan hemen sonra buz gibi suyla duş almayın. Bu kalp ritim bozukluklarına sebep olabilir. En güzeli 10-15 dakika vücudun soğumasını beklemektir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum