phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Kış geliyor

Kış geliyor

 

 

Bugün Hızır günler sona eriyor. Yarın Kasım günleri başlıyor. Peki, nedir bu biten ve başlayacak olan, hiç düşündünüz mü?

Hadi tamam, gençler bilmez.. Bildiğini sanan yaşlıların birçoğu da tam bilmez..

Konuyu bildiğini sanan büyük bir yazar, “Hızır günleri 31 Ekim’de biter, 1 Kasım’da da Kasım günleri başlar” diye yazmış..

Hızır'ın, Hızır günlerinin başlangıcı 6 Mayıs, Hıdrellez günüdür.

Hıdrellez Günü başlayan Hızır Günleri, 186 gün sürerek 7 Kasım'da (yani bugün) sona erer. Yarın başlayacak kasım günleri de Şubat ayının 29 çektiği yıllarda 180 gün, diğer yıllarda 179 gün sürer ve 5 mayıs günü biter. 

KIŞ SOĞUKLARI YAKLAŞIYOR

Yarın başlayacak Kasım Günleri’nden birkaç gün sonra Pastırma Yazı gelecek. Çalaca, kısa birkaç gün sıcak yaşanacak. Hemen ardından da kış soğukları başlayacak..

Soğuk olur olmaz, kar yağar yağmaz ayrı..

Anadolu Halk Takvimi, gözlemlere dayalı, eski ulusların söylediklerinin üst üste gelmesi, katmanlaşmasıyla meteorolojik tahmin skalası olmuş.

Ama kış eninde sonunda gelecek.

Peki, kışın zor şartlarını atlatmak için nasıl beslenmeli?

Uzmanlara göre, kış mevsimini hissetmeye başladığımız şu günlerde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması sağlığımızın korunması açısından büyük önem taşıyor.

Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişikliler olduğunu ve genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını belirten uzmanların, kış aylarıyla ilgili beslenme önerilerinden bazıları şöyle:

KIŞIN SAĞLIKLI BESLENMEDEN UZAKLAŞABİLİRİZ

“Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmekte, fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma olmaktadır. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olabilmektedir. Genellikle yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan kilo kontrolü, kış aylarında yerini ihmalkârlığa bırakır. Birçok insan, kalın giysiler içerisinde kilolarını daha rahat saklayabileceklerini düşünerek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşırlar.

Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

MEYVE SUYU BEKLETİLMEDEN TÜKETİLMELİ

İmkânlar dâhilinde her gün mevsiminde bol meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir. Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse de sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi de önemlidir. Meyve sularının tüketiminde önemli olan sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesidir. Çünkü meyve suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına neden olmaktadır.” (Bu mevsim takvimi ve kış beslenmesi konusuna devam edeceğiz)

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum