phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

İklim değişiklikleri insanı etkiler

İklim değişiklikleri insanı etkiler

 

Mevsimsel geçişler, insanın bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan etkiler.

Fiziksel, biyolojik ve sosyal faktörlerin yanında çevre ve mevsimler, içinde yaşanılan ortam insan sağlığının temel belirleyici etkenleridir.

Uzmanlar, “Mevsimsel değişiklikler; doğrudan hastalık nedeni olabilir, hastalıklara zemin oluşturabilir” uyarısı yapıyor ve özelikle hassas bünyelerde hastalığın seyrini ağırlaştırabilir yahut hastalıkların yayılmasını sağlayabilir” vurgusu yapıyor.

 

BAHARDA BAZI RAHATSIZLIKLAR ARTIYOR

Bahar ayının ve güneşin getirdiği rehavet duygusuna, stres ve gerginlik duygusu da eklenince insanda mevcut olan birçok hastalık da negatif olarak etkilenmektedir. Bahar mevsiminin bu enerji değişimine eğer hazırlıklı olamazsak bu sıkıntıları yaşamak durumunda kalabiliriz.Beslenme alışkanlığı bozuklukları,besinlerle yeterli miktarda vitamin, mineral alınmaması,tembel bir yaşam biçimi, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri. yorgunluk belirtilerini artırıyor.

İnsan üzerinde en etkili mevsimlerin başında kuşkusuz, ilkbahar gelir. Bir çoğalma mevsimi olarak ilkbahar, havanın, toprağın ve suyun ısınmaya başladığı, doğanın canlandığı bir hızlı-kararsız geçiş dönemidir. Uzmanlar, mevsimsel değişikliklerde bulaşıcı hastalıklar, solunum yolu hastalıkları, astım vb. alerjik hastalıklar, duygu durum değişiklikleri gibi bazı sağlık sorunlarının arttığını belirtiyor ve özellikle çocukların, yaşlıların, bilinen hastalığı olanların bu hızlı geçiş dönemlerinde daha dikkatli olmalarını öneriyor.

 

BAHAR AYARINDA GÖRÜLEBİLEN BAZI RAHATSIZLIKLAR

Uzmanların bu konudaki görüşlerinden bazı kesitler şöyle:

“Kış aylarının yağmurlu, soğuk günleri yavaş yavaş yerini güneşli, ılık bahar günlerine bırakır. Mevsim değişikliği sonrası görülebilecek hastalıklar bahar  yorgunluğu, alerjik hastalıklar, astım ve solunum hastalıkları, kanser, gıdalarla taşınan hastalıklar,yetersiz beslenme,kalp ve damar hastalıkları nörolojik hastalıklar, akıl hastalıkları sayılabilir.

Bahar aylarında birçok insan kendini daha bitkin ve yorgun hisseder. Böylelikle doğa da kendini yenilemeye başlar.  Bahar yorgunluğu özellikle bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlık halidir.

 

***

Bu durumlarda hafıza zayıflaması, uyku eğilimi, kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları. Uyku ritmi bozukluğu; uykuya dalma güçlüğü bazen de aşırı uyuklama hali yorgunlukla birlikte; konsantrasyon bozukluğu, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması baş ağrıları. Stres ve ruhsal gerginliğe bağlı olarak barsak ve mide rahatsızlıkları. Bahar mevsiminde mide ve on iki parmak ülseri olanlarda hastalık nüksleri daha çok görülüyor. Bağırsaklarda gaz, kabızlık ve ishal gibi düzensiz barsak hareketlerini beraberinde taşıyan, hassas bağırsak sendromu diye adlandırılan durum normalden fazla görülüyor.

 

BAHAR YORGUNLUĞUNA KARŞI NELER YAPMALI?

Bahar yorgunluğuna karşı esas sebepleri belirleyip ona karşı önlem almak gerekiyor. Yorgunluk sorunu olan hastalarda B ve C vitaminlerinden, magnezyum, potasyum ve çinko desteğinden faydalanılır. Gevşeme egzersizlerinden yararlanılabilir. Meyve, sebze ve ağırlıklı beslenmeye ağırlık verilmeli, günlük içilen su miktarını 3 litre civarında tutulmalı, iyi ve kaliteli bir uyku düzenini sağlamak için stres azaltılmalıdır. Sigara, alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yorgunluğu giderir ve rahatlatır düşüncesiyle aşırı alkole kesinlikle başvurulmamalıdır. Yatarken alınan depresyon azaltan, uyku düzenleyen ve kas gevşeten ilaçlardan yararlanılabilir.”(uzmanların görüşlerini aktarmayı sürdüreceğim)

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum