phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Hasta olmamanın birinci şartı temizliktir

 

Hasta olmamanın birinci şartı temizliktir

 

Karakışa girdik. Havalar oldukça soğudu. Bu yıl beklenen kar da yağmadı. Kar mikropları kırmadı. O yüzden herkes hasta. Bilirsiniz, kar en iyi dezenfektandır. Mikropları öldürür.

Hasta olmamak için iyi beslenmek ve mevsime göre giyinmek gerekir derler. Oysa asıl faktör, temiz olmak, temiz kalmaktır.

***

Havaların oldukça soğu olduğu kış aylarında el ve vücut temizliğine önem verenler daha az hasta oluyor. Bazı yayınlarda da buna dikkat çekiliyor: “Ellerinizi sık sık yıkayın, evinizi her zaman temiz tutun.

Hastalıklardan korunmanın yolu hijyenden geçiyor. Son yıllarda yapılan birçok araştırma, el ve vücut temizliğine önem verenlerin daha az hasta olduğunu gösteriyor.”

***

Görüntüde sağlanan temizlik, hijyen için yeterli mi? Asla değil. Biz kadınlar, dip bucak temizliği bu yüzden severiz.

Görüntüde sağlanan temizlik, hastalıklardan korunmak için yeterli değildir. Hastalık yapan mikroorganizmalar, temiz göründüğü halde hastalık etkenlerini barındırabilir.

Tamam, kabul. Fanus içinde yaşayamazsınız.

Ama çok dikkat etmek en az hasta olmamızı sağlar.

 

MİKROPLARIN EN ÇOK OLDUĞU YERLER MUTFAKLAR

Yapılan bir araştırmaya göre, tuvalete gidenlerin yüzde 40'ı daha sonra ellerini yıkamıyor. Sabah gazetesinde yer alan haber şöyle: “Bu, büyük bir tehlike! Ayrıca, evlerde hijyen için genelde yanlış noktalara odaklanılıyor. Evlerde en tehlikeli yer olarak tuvaletler düşünülüyor. Oysa evlerde mikropların en çok olduğu yerler mutfaklar... Lavabo ve bulaşık süngeri mikrop taşıyor.

 En etkili dezenfekte yöntemi nedir? Bence el yıkamak her zaman önemli. Bu nedenle yalnızca banyoda değil, mutfakta da el sabunu bulunmalı. Çünkü elimizde 10 milyon mikrop var. Üstelik tuvalete girip çıktıkça bunların sayısı ikiye katlanıyor. Ellerimizi yeterli sürede ve dikkatli yıkamazsak mikroplar, el çizgilerimizde ve parmak aralarımızda saklanır. Ayrıca dezenfektan kullanımı da önemlidir. Antibakteriyel spreyler bakterileri öldürmek için yararlıdır.”

 

TEMİZLİK HASTASI OLMAYIN

Aşırı hijyen bağışıklık sistemini zayıflatır mı?  Aşırı hijyenin bağışıklık sistemini zayıflatması diye bir şey söz konusu değildir. Ancak hastalanmayı bir korku, temizliği de bir saplantı haline getirmemek gerekir. Hastalıklardan korunma düşüncesiyle sürekli olarak ellerimizi veya vücudumuzu çeşitli kimyasal maddelerle yıkamak ve bunu saplantı haline getirmek sağlıklı bir davranış değildir.” Sağlıklı kalın, sağlıcakla kalın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum