phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Düzenli hayat, beslenme ve mevsimsel geçişler

Düzenli hayat, beslenme ve mevsimsel geçişler

 

 

Yemek alışkanlıklarımız, yaşam standartlarımız ve hayat anlayışımız da her geçen gün bu değişime ayak uyduruyor. Ancak biz değiştikçe birçok sağlık problemi de peşimizi bırakmıyor. Tıpkı, kabızlık problemleri gibi Az hareket ediyor, bolca fastfood yiyor ve düzenli beslenmiyoruz. Sonuç ise yaşam kalitemizi hayli olumsuz etkileyen çeşitli hastalıklar.

BESLENME ÖNEMLİ

Çocukluk ve gençlik döneminde beslenmenin çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, "Zamanında beslenmeye dikkat etmeyenler ilerleyen yaşlarda anemi, dişlerde dökülme, kemik erimesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor” diyor.

Uzmanlar, zamanında beslenmeye dikkat etmeyenlerin ilerleyen yaşlarda anemi, dişlerde dökülme, kemik erimesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaştığına vurgu yapıyor. Beslenmenin bir yaşam biçimi olduğunu kaydeden uzmanlar, "Tercihlerinizi sağlıklı ürünlerden yana kullanın. Yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 25'i kahvaltı yapmıyor. Kahvaltı yapmaya özen gösterin” uyarısında bulunuyor.

DÜZENSİZ ÇALIŞMA SAATLERİNE DİKKAT

Düzenli yaşama biçimi yetişkinlere de gerekli: Vardiyalı çalışmanın, çalışanların uyku ve beslenme düzenini, egzersiz faaliyetlerini bozarak çalışan sağlığını etkilediği biliniyor. Yeni yapılan araştırmalar, düzensiz çalışma saatlerinin erkeklerde hem cinsel dürtüleri hem de baba olma şansını azalttığını ortaya koydu. Uzmanlar, özellikle erkekleri yakından ilgilendiren bilimsel araştırmaların sonuçları hakkında şu bilgileri verdi:

“Vardiyalı ve gece nöbetinde çalışmakta olan erkeklerde önemli ölçüde düşük sperm sayısı görüldü. Düzensiz ve çok az uyku uyumanın hormon seviyelerini ve sperm üretiminde önemli olan gen dizilimini etkilediği ortaya çıkmıştır.

Vardiyalı çalışma sistemi aynı zamanda uyku bozukluklarına, uykusuzluğa ve yetersiz uyku süresine neden olan problemleri de ortaya çıkarmaktadır.  Bu problemler kendini sık idrara çıkma, idrar kaçırma, gece idrara kalkma ve kesik kesik işeme şeklinde belli eder.

SICAK ÇARPMASI, SICAK YORGUNLUĞU

Bu arada, Çalışmalarda sıcağın etkisiyle dikkatsizlik, halsizlik, yorgunluk ve kişisel koruyucu donanımların düzensiz kullanımı nedeniyle iş kazalarının arttığını ifade eden uzmanlar, özellikle güneş altında çalışanları uyardı. Uzmanların verdiği bilgiler şöyle: "ABD'de yapılan araştırmada 15 yıllık süreçte 423 tarım işçisinin sıcaklığa bağlı nedenlerle öldüğü tespit edildi. Sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu, kramplar, halsizlik ve yorgunluk gibi erken bulgular, dikkat edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabilir. 35,5 dereceden sonra her bir derece sıcaklık artışı bu hastalıkların ortaya çıkışını 12 kata kadar artırmaktadır. Bunun yanında aşırı sıcaklarda çalışan performansının düştüğü ve iş kalitesinin azaldığı da bilinmektedir.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum