phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

D vitamini eksikliği boy kısalmasına neden olur

D vitamini eksikliği boy kısalmasına neden olur

 

Tüm önlemlere karşın D vitamini eksikliği özellikle yaşlılarda önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Türkiye, D vitaminin açısından düşük ülkeler kategorisinde. Bunu önlemenin en iyi yolu bol güneş almak ve kalsiyum yönünden zengin besinlerle beslenmek. Birçok kaynak, D vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunları irdeliyor. İşte onlardan birkaçı:

‘Ne var ki kalsiyum kaybı kadınlarda erkeklerden daha hızlıdır ve 70 yaşına gelmiş bir kadının 20 yaşındaki haline oranla vücudunda kalan kalsiyum yüzde 55-60 iken erkeklerde bu oran yüzde 80 civarıdır.

Kemik ve kaslardaki bu kayıplar yaşlılık döneminde boy kısalması, kemiklerin kırılabilme riskinin artması, deri altı tabakanın incelmesi, diş kayıpları, bacaklarda eğrilikler ve kamburlaşma gibi sonuçlar meydana getirir.

 

Yeteli D Vitamini İçin 20 Dakika Yeter

D vitamini, güneş ışınları etkisiyle deride oluşur. Günlük D vitamini gereksinimi; kollar, bacaklar ve yüzün 20 dakika gün ışığına maruz kalmasıyla karşılanabilir. Gerekli güneş ışığı miktarı, kişini yaşı, deri rengi, maruziyet süresi ve varsa diğer tıbbi sorunlara göre değişir.

D vitaminin deride yapımı, yaşla giderek azalır. Deri rengi koyu olan kişilerde, yeterli D vitamininin deride oluşması için, özellikle kış aylarında uzun süreli gün ışığına gereksinim vardır. Güneş koruyucular (faktör 20 ve fazlası) kullananlarda deride D vitamini oluşamaz.

 

D Vitamini, Kalsiyum Emilimini Artırır

Kas ve kemik bütünlüğünün sürdürülmesi açısından uygun ve düzenli fiziksel aktivite önemlidir.

İnsan vücudundaki kalsiyumun yüzde 99’u iskelette bulunur. Kemiğin gelişimi ve sağlığının korunmasın için başlıca faktörler, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı, fiziksel aktivite, seks hormonları ve kalıtımdır.

D vitamini, kalsiyum emilimini artırır ve kalsiyumun kemiklerde depolanmasına yardımcı olur.

Bu yüzden de her gün bebekler cam açıkken yarım saat güneş ışığı alan pencereye çıkartılmalı veya açık havaya çıkartılmalıdır. Bu süre zarfında elleri ve yüzü örtülü olmamalıdır. Aynı şey yetişkinler içinde geçerlidir.

 

Her Gün Süt İçilmelidir

Daha sağlıklı kemiklere ve daha dinç bir yaşlılığa sahip olmak isteyen her kadın mutlaka ve mutlaka 1 bardak sabah ve 1 bardakta gece olmak üzere şekersiz, soğuk, light sütünü içmelidir.

1 bardak sütte yaklaşık 250 mg kalsiyum bulunur.

1 bardak yoğurtta yaklaşık 250 mg kalsiyum bulunur.

1 porsiyon (30 gram) beyaz peynirde yaklaşık 100 mg kalsiyum bulunur.

Gençlik döneminde günlük kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 1000-1200 mg iken 50 yaş üstünde bu değer 800-900 mg’dır. Hamile bir kadının günlük kalsiyum ihtiyacı ise 1000 mg’dır.

Aynı şekilde yaşlı bir kadın günde 2 bardak süt/yoğurt tüketse 1 porsiyon beyaz peynirini de yese, 600 mg kalsiyum almış olur geri kalanını da diyetindeki sebze ve meyvelerle tamamlayabilir.’

YORUMLAR

  • 0 Yorum