phishing
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Çocuk Yetiştirmek Hem Zor Hem Kolaydır

 

 

Çocuk Yetiştirmek Hem Zor Hem Kolaydır

 

Zamanımızda ve günümüzde artık bir çok anne çalışıyor. Çalışmalıdır da. Ancak, özellikle çalışan annelerin kafalarından gitmeyen bir soru var:

- Çocuğumu, doğru yetiştirebiliyor muyum?

Uzmanlar, “Çocuk yetiştirmek, hiç kuşkusuz ki çok dikkat isteyen ve çok zor olan bir dönemi kapsamaktadır” diyor. Farkında olmadan birçok yanlışın yapıldığının altını çizen uzmanlar, bu yanlışların çocuğun yetiştirilmesi sırasında olumsuzluklara neden olabileceğini belirtiyor.

Her anne babanın yanlış yapabileceğini ancak bu yanlışların minimal düzeyde kalmasının önemine vurgu yapan bazı uzmanlar ise, sağlam karakterli, topluma ve kendisine faydalı bireyler yetiştirmek için anne ve babaların bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.

 

Anne Babalar Yanlış Olan Çok Fazla Davranış Sergiliyor

Uzmanlar, bilgihanem.com adlı internet sitesinde, “Bir bireyin karakterinin şekillenmesinde anne ve babanın payı çok büyüktür” görüşünün altını çizdikten sonra, şunları söylüyor: “Toplum olarak, çocuk yetiştirme konusunda doğru sanıp aslında yanlış olan çok fazla davranış sergiliyoruz. Bu yapılan yanlışlar ile insanın bütün geleceği şekillenmekte ve hayatı boyunca çekebileceği sıkıntıların temeli oluşmaktadır. Anne ve babalar, okuyan, dinleyen, soru sorabilen, kendine güveni olan, anlayan ve anladığını ifade edebilen çocuklar yetiştirmelidirler.

 

Bir Kural Koyduysanız O Kurala Uymasını Sağlayın

Çocuk yetiştirilirken ona yaşamı boyunca hatanın, en doğal unsurlardan biri olduğunu benimsetmek önemlidir. Basit bir hata yaptığında hayal kırıklığına uğramaması, yaptıkları hatalardan dersler çıkarması gerektiğini aşılamak çok önemlidir.

Çocuğun hissettiği duygulara engel olmayın. Kızdıysa ya da sevindiyse bunu özgürce yaşamasına izin verin.

Çocuğunuz için bir kural koyduysanız, bunu bazı zamanlarda görmezden gelmeyin. O kurala uymasını sağlayın. Böylelikle çocuk da daha kararlı ve düzenli olacaktır.

 

Önemli Şeylerden Biri De Tutarlı Olmaktır

Eğer istediğiniz bir şeyi çocuğunuza yaptıramıyorsanız, onu yapması için zorlamayın. Daha farklı alternatifler sunarak uzlaşma yoluna gidin. Böylelikle sürekli olarak isyan eden, her şeye karşı çıkan bir çocuk olmak yerine daha ılımlı bir çocuk olacaktır.

Çocuklarınızı yetiştirirken dikkat edeceğiniz en önemli şeylerden birisi de tutarlı olmaktır. Çocuğa yapma dediğiniz bir şeyi kendiniz yapıyorsanız, çocuk için söylediğiniz hiçbir şey etkili olmayacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum