phishing
Bahar nezlesi ve rinit
Nergiz Mert

Nergiz Mert

NERGİZ'İN RENGİ

Bahar nezlesi ve rinit

14 Haziran 2017 - 02:18

Bahar nezlesi ve rinit

 

 

Bu yıl bahar, biraz daha uzun sürdü. Haliyle de bahar hastalıklarının görülme sıklığı nisan ayıyla eşdeğer durumda. Alerjik hastalıklar, grip, nezle, daha bir sürü bahar hastalığı ile boğuşuyoruz.

İlkbaharın gelmesi, doğanın kendini yenilemesi, çiçeklerin tatlı kokuları ve parlak renkleri ve tabii ki havaya yayılan polenler… Bahar aylarında milyonlarca insanın nezle benzeri belirtileri olur. Burun akıntısı, gözlerde damak-geniz ve burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı ve hapşırma bunlardan bazılarıdır.

Polenlere alerjisi olan birçok insan, ilkbahar mevsiminden kötü etkileniyor ve bahar nezlesi dediğimiz geçici rahatsızlığı yaşıyorlar.

Ayrıca yüz bölgesinde doluluk hissi, sinüs ağrısı, gözaltlarında şişme, morluk ve koku ile tat duyularında azalma gibi yakınmalar da olabilir. Bu belirtiler halk arasında “saman nezlesi”, tıpta da “alerjik nezle” olarak bilinen hastalığa işaret ediyor olabilir.

BAHAR NEZLESİ CİDDİ SAĞLIK SORUNLARI YARATABİLİR

Uzmanların, “Bahar nezlesi nedir” sorusuna şu cevabı veriyorlar: “Polenler, bağışıklık sistemi için bir istilacı olarak düşünülebilir. Gözlerdeki, burundaki ve sinüslerdeki hücreler, vücudu polenlerin etkisine karşı korumak için sıvı üretmeye başlarlar. Havadaki polen yoğunluğu ne kadar artarsa, vücudumuzun yabancı maddelerden korunmak için ürettiği sıvı da o kadar artar. Bu noktada, polene karşı alerjisi olanların gözleri şişer, burunları akar, sinüzit, baş ağrısı sorunları yaşarlar ve hapşırmaya başlarlar. Vücudun ürettiği bazı sıvılar solunum yolundan aşağıya inerek, akciğere kadar ulaşırlar ve enfeksiyonlara, solunum güçlüklerine, öksürük ve astım ataklarına sebep olabilirler. Bütün bu rahatsızlıklar, alerji sorunu olan kişilere, bahar dönemi boyunca zorluklar yaşatırlar. Hatta bazı durumlarda, kulak içindeki sıvının basıncı, kulak zarında yırtılmalara ve alerji geçtikten sonra bile kalıcı işitme problemlerine sebep olabilir.”

BAHAR NEZLESİ İLE BAŞA ÇIKABİLMENİZ İÇİN

“Bahar nezlesi nasıl tedavi edilir” sorusunun cevabı ise şöyle: “Bahar dönemi boyunca yaşanan grip benzeri semptomları tamamen engellemek mümkün olmasa da, azaltmak mümkündür. İşte size bahar nezlesi ile başa çıkabilmeniz için bazı tavsiyeler:

Polen uçuşmaları sırasında kapı ve pencereler kapalı tutulmalı.

Polenlerle teması arttıran bahçe işlerinden uzak durulmalı.

Kuru ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkılmamalı.

Dışarı çıkarken toz maskesi kullanılabilir.

Eve gelindiğinde, giysiler değiştirilerek ve duş alınarak saç ve ciltte kalan polenler uzaklaştırılabilir.

Çamaşır ve havlular açık havada kurutulmamalı (polenler bunlara yapışırlar).

Ev içerisinde ve arabada klima kullanılabilir, bunların filtrelerinin bakımları düzenli yapılıyor olmalıdır.

Evde, ev tozu akarlarına karşı halı, perde veya nevresimlerle ilgili düzenlemeler yapılabilir.

Evde nem azaltıcı cihazlar kullanılabilir.

Evinizde, en çok zaman geçirdiğiniz odalara, HEPA adı verilen hava temizleme filtrelerinden taktırabilirsiniz. Bu filtreler, havadaki alerji yapacak maddeleri temizleyerek, sizin daha rahat nefes almanızı ve bahar nezlesinin etkilerinden kurtulmanızı sağlarlar.”

ALERJİK RİNİT DAHA UZUN SÜRER

Nezle sadece üç beş gün sürer. Ancak alerjik rinit ise alerjen maddeye maruz kaldığınız sürece devam eder. Alerjik rinit, burun içini kaplayan mukozanın alerjik nedenli iltihaplanmasına denir ve özellikle alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. Çoğunlukla ömür boyu sürer ancak, ileri yaşlarda şiddeti azalabilir. En sık görülme nedeni rüzgarın havada uçurduğu polenlerdir ancak herhangi bir alerjen tarafından tetiklenebilir. Kendiliğinden geçme olasılığı çok düşüktür. Ama soruna neden olan alerjenlerden uzak durmak önemli faydalar sağlamaktadır. Hastalığın yaygınlığı oldukça yüksektir ve bilimsel çalışmalara göre, toplumun yaklaşık beşte birinin alerjik rinitli olduğu belirtilmektedir. Alerjik rinit olan kişilerde sosyal ve psikolojik sorunlar daha sık görülmektedir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum