phishing
Mustafa TÜRK

Mustafa TÜRK

TÜRK HAVASI

ÖLÜMSÜZ FOTOĞRAF..

YEDİTEPEDEN

 

 

ÖLÜMSÜZ FOTOĞRAF..

Mustafa kemal Atatürk günler aylar süren hazırlıkların ardından Akşehir'den Şuhut'a gelerek burada kısa zaman aralıklarla kaldığı konakta dinlenmeye çekildi. Gece yarısı kurtuluş savaşının başlayacağı Kocatepe'ye çıkarak son hazırlıkları adım adım takıp ediyor emirler veriyordu. Bir süre sonra etrafındakilerden ayrılarak tek başına kayalıklardan düşman mevzilerine bakarken o ölümsüz fotoğraf çekilmişti. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından sabah saat 04.30 civarında Başkomutanlık Meydan muhaberesi günün ilk ışıkları ile yeni bir devletin dünyaya haykırışını göstermeye başladı. Kuaviye milli destanında Nazım Hikmet o saatleri şöyle anlatıyor.

" Pasalar onun arkasındaydılar...

O, saati sordu..

Pasalar : " üç " dediler.

Sarışın bir kurda benziyordu..

Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.

Yürüdü uçurumun basına kadar,

Eğildi, durdu...

Bıraksalar

İnce, uzun bacakları

Üstünde yaylanarak

Ve karanlıkta akan

Bir yıldız gibi kayarak

Kocatepe'den Afyon ovasına atlayacaktı.

İşte böylesine bir ortam da sevgili dostlarım Mustafa Kemal Paşanın emri ile Türk topçusunun 26 Ağustos sabah saatlerinde Yunan mevzilerini topa tutması ile taaruz başladı. Aynı gün düşmanın elinde bulunan tepelerden İlk önce Tınaztepe ardından Belentepe ve sonra Kalecik düşmanlardan alındı. 27 Ağustos'tan itibaren Yunan kuvvetleri geri çekilmeye ve geri çekilirken yıkıp yakmaya başladı.Aynı günün akşam saatlerinde Afyonkarahisar 8.tümen tarafından Yunanlıların elinden alındı. Afyon'un alınması Başkomutanlık meydan muhaberesinin kazanılmasında çok büyük önem arz etmektedir. Batı çephesi karargahı ve Başkomutanlık karargahı hemen Afyon'a taşındı. Burada alınan kararlar anında uygulanarak bu günkü Türkiye Cumhuriyetin temelleri atılmış oldu.

Başkomutanlık meydan muhaberesinin bu yıl 95.kutlayacağız. Her yıl on binlerce insanın o gün Kocatepe'de neler yaşanmış , o anları yaşamak için yurt dışından ve yurt içinden gelen insanlar 1874 rakımlı Kocatepe de yaz gününde olmasına rağmen soğuk ve ayaz alan tepeden Afyon ovasına bakarak geçmişte yaşananları hissetmeye çalışıyorlar. Sizlerde bu anları yaşamak istiyorsanız Kocatepe Zafer yolu ismi altında Şuhut ilçemizden Kocatepe'ye büyük zafer yürüyüşü yapılmakta. 25 Ağustosu 26.sına bağlayan bu güzel etkinlik yaklaşık on dört kilometre civarında. Yol boyu köylerden geçerken yöre halkı sizleri hiç yanlız bırakmıyor ihtiyaçlarınızı karşılamada yardımcı oluyorlar. Kocatepe'ye vardığınız da muharebenin başladığı saatlere kadar bir çok etkinlik sizleri bekliyor.Her insanın hayatın da en az bir kere Zafer yolu yürüyüşüne mutlaka katılmalı ki bu ülkenin mozai olan Lazı, Çerkezi, Kürdü,Türkü bir kere daha düşünmeli....O yıllarda kendilerinin elde edemediklerini bu gün bizi parçalayarak yok etmeye çalıştıklarını anlamalı. Bu güzelim ülkemizin bir daha o günleri yaşamaması için bir olalım , birlik olalım...her şeyin gönlünüzce olması dileği ile zafer bayramınızı kutluyorum..M. Türk

YORUMLAR

  • 0 Yorum