phishing
Mustafa TÜRK

Mustafa TÜRK

TÜRK HAVASI

KALECİK VE KOCATEPE

YEDİTEPEDEN

 

Mustafa Türk

 

KALECİK VE KOCATEPE

Bursa'ya ne zaman gelsem Cumalı kızık köyünü görmeden gitmemeye özen gösteririm.Bazen öylece düşünürüm kendi yaşadığım yerlerde turizme açılması gereken yerler yok mu diye ?

Cumalı kızık son yıllarda Türkiye'de değil dünyada da adından bahsettiren Osmanlı imparatorluğunun ilk köylerinden birisi.Cumalı kızık ta Osmanlı'dan

kalan evleri ile dikkat çekmekte. güzel bir gün geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerle dolu. 1300 yıllarında Uludağ eteklerinde kurulan bu güzel köy sizi güzellikleri karşılayacaktır. Cumalı kızık köyü sizleri iki tarihi çınarla karşılayacaktır. Gölgesinde çaylarınızı yada kahvelerinizi yudumlarken büyük keyif alacağınızdan eminim.

Köy meydanında köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği birde (Cumalı kızık Etnografya Müzesi) bulunur. Köyde, Haziran ayında "Ahududu Şenliği" yapılmaktadır. Ünlü "Cumalı kızık evleri" moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılır, genelde üç katlıdır. Üst katlardaki pencereler kafesli veya cumbalıdır. Ana giriş kapılarındaki kulplar ve tokmaklar dövme demirden yapılır. Evler sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyalıdır. Evlerin arasında kaldırımsız, taş döşeli, çok dar sokaklar bulunur.

Köyün camisi, caminin yanındaki Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı Osmanlı devrinden kalmadır. Köyde, Bizans devrinden kalma bir kilise kalıntısı da bulunur. Köyde narenciye, ceviz, kestane yetişir.

Tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olur. Örnek olarak Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan Kuruluş dizisi ve son olarak baş rolünü Emrah İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi burada çekilmiştir. Bu güzelliklerin yanında yöresel halkının sizlere sunduğu doğal yiyecekleri alıp gidebilirsiniz.Buranın en önemli özelliği her konak da yada evlerde misafirler için hazırlanan köy kahvaltıları mevcut canınız hangisinde yemek isterseniz orada nefis bir ziyafet çekersiniz kendinize...Bu arada aman dikkat edin bazı uyanık konaklar sizi bir kaç çeşit kahvaltı ile gönderebilir..Aldıkları bu para ile çok daha iyi kahvaltı yapabilirsiniz...Burada hediyelik esya almamanızı tavsiye ederim.Özellikle de yabancı menşeli.

Bu güzel evleri sizi anlatmak gerekirse köyün 270 evinden 180 tanesi sağlam, 150’sinde yaşanmakta. Evler genelde 3 katlı olup birinci katlar avlu şeklinde burada gezmeye gelenler ağırlanmakta.

Mahremiyeti korumak için evlerin dışardan içi görülmeyecek şekilde inşa edilmiş; pencereler kafesli ve cumbalıdır..

Cumalı kazık köyüne gitmek için Bursa'nın doğusunda, Ankara karayolunun 10. kilometresinden Cumalı kızık'a, Bursa Santral garajdan minibüs ve belediye otobüsleri aracılığıyla yaklaşık yarım saatte ulaşılabilmektedir.

Bir çok yerde buna benzer yerler var aslında güne birlik yerli yada yabancı turistler akın akın o yerlere gidiyor o yöreyi ekonomik olarak canlandırdığı gibi sosyal hayata yeniliklerde getiriyor.

Bazen düşünüyorum da neden Afyonkarahisar ili sınırları içinde biz böyle bir şey yapamıyoruz ...Aslında öyle bir yerimiz var ki hiç bir yerde yok böylesine güzel  yer. Burası kurtuluş savaşında aktif rol oynamış Büyük kalecik ve Kocatepe.  Ama bizler orayı sadece 26 Ağustos'u 27 sine bağlayan gecesi hatırlıyoruz. Yoksa yanılıyor muyum ? il merkezine de 16 km uzaklıkta. Benden söylemesi artısı ve eksisini düşünmek ilimizi yöneten arkadaşlarıma ,dostlarıma kalıyor. Her şey gönlünüzce olsun .

YORUMLAR

  • 0 Yorum