phishing
“Kilit kent” Afyon’da müzik nağmeleri
Konuk Yazar

Konuk Yazar

Konuk Kalem

“Kilit kent” Afyon’da müzik nağmeleri

28 Nisan 2017 - 19:45

“Kilit kent” Afyon’da müzik nağmeleri

 

Dünya gazetesi yazarı Faruk Şüyün, ‘Odak’ adlı köşesinde, Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'ni yazdı. Şüyün’ün yazısı şöyle:

Afyonkarahisar’ı anlatmaya nasıl başlanır:

MÖ. 3 binden başlayarak bilinen 5 bin yıllık bir tarihe sahip olan ve sırasıyla Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Hellenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar'ın hüküm sürdükleri şehir…

 

 

Kral Midas ya da Asur kaynaklarındaki adıyla Muşkili Mita, MÖ 738-MÖ 696 yılları arasında yaşamış olan efsanevi Frigya kralı. Yaşamı boyunca acılar çekmiş, "eşek kulak"larıyla ya da "dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle" ünlenmiş... Kayalara işlenmiş muhteşem yapılarıyla Frig Vadisi... Tabii ki manda kaymağı, lokum, sucuk, dünyaya nam salmış mermerler, ille de termal kaplıcalar... Ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında Kocatepe’den Büyük Taarruz…Ülkemizin üç coğrafi bölgesinde yer alması ve geçit olma özelliği nedeniyle “Anadolu'nun kilidi” Afyonkarahisar’da 16 yıldır klasik müzik ve caz festivallerine de ev sahipliği yapıyor…

 

Festivallerin kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, Afyonkarahisar doğumlu. İTÜ Devlet Konservatuarı’ndaki eğitiminin ardından yüksek lisansını yapmak için İngiltere’ye gitmiş, ülkesine dönünce şehrini unutmamış. Doğup büyüdüğü kente vefa borcunu önce haftada bir trenle İstanbul’dan gelerek öğrencilere ve gençlere verdiği müzik dersleriyle ödemeye çalışmış, ama bu gayret ona yetmemiş... 2001 yılında Afyonkarahisar’ın ilk caz festivalini düzenlemiş, bir süre sonra da klasik müzik festivali gelmiş…

 

Başkadem, samimi ve idealist bir girişimci. Müziği çok seviyor, kendisi de ud, tambur, akerdeon ve piyano çalıyor.

 

Bu yıl 2-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek klasik müzik festivaline Rusya, Çekya ve Slovakya’dan 8, Türkiye’den 19 sanatçı katılıyor. Etkinlikte Kerimcan Güleryüz, David Danel, Ivan Siller, Nadir Ede, Erhan Konuk gibi sanatçılar Afyonlu çocuklarla okullarında bir araya gelerek klasik müzik üzerine sohbetler gerçekleştirecekler.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Belediyesi, NG Afyon Hotel’in anasponsor olduğu müzik Festivali’nde Prag-Afyonkarahisar dostluğunun 12’inci yılı da kutlanacak. Prag’ın önemli müzisyenlerinden Anna Nesverova, David Danel, Ivan Siller ve Dudlajda Fagotiky grubu bu kapsamda sahne alacaklar.

 

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali açılış konserini, David Danel ve piyanist Ivan Šiller yapacak. Türk fotoğraf sanatçısı Nadir Eden'in “Benim İnsanlarım" adlı fotoğraf sergisi de yine festival kapsamında aynı gün açılacak…

 

Klasik Türk Musikisi’den örnekler sunacak olan İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Müziği Oda Orkestrası da festival toplulukları arasında yer alıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarından ve zaman dilimlerinden bestecilerin eserlerini yorumlayan Ludus Ensemble Quartet ise festivalin son günlerinde klasik müzik tutkunlarıyla buluşacak.

 

20 Mayıs’ta başlayacak Caz Festivali ile beraber bu seneye kadar 33 festivalde ücretsiz 380 konser verilmiş, festival dışı okul etkinliklerinde toplam 350 bin çocuğa ulaşılmış olacak.

 

Festival, keyifli bir tatil yapmak için iyi bir fırsat… Tarihi ve doğasının yanı sıra Afyonkarahisar zengin yemek kültürü ile anılan illerimizden birisi. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemek tespit edilmiş…

 

Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini gösteriyor. Meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalı. Bu nedenle “sıra yemeği” adıyla biliniyor. Yemeğe çorba yemeği ile başlanıyor, daha sonra et yemeği (bütüm et, afyon kebabı, pilav üstü kavurma vb.) arkasından mevsime göre sebze yemekleri geliyor. Börek, bu yemeklerin vazgeçilmez yiyeceği. Böreğin yanında vişne hoşafı ikram ediliyor, arkasından tatlı (kaymaklı ekmek kadayıfı, baklava irmik helvası, hurma tatlısı vb.) yendikten sonra üzerine bamya yemeği geliyor. Sıra yemeği, meyve ya da sütlü tatlının yenilmesi ve yemek duası ile sona eriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum