phishing
Julia Gül Arslan
Julia Gül Arslan

Julia Gül Arslan

EVRENSELLİK ÖZLEMİ

Julia Gül Arslan

01 Mayıs 2016 - 18:41

Merhaba değerli Afyonlular,

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Sayın Veli Cengiz Bey, 18 Mart  günü bana özellikle Avustralya’da bulunduğum süreçte çeşitli kaynaklardan derlediğim kitabımda yer alan bilgileri; “Anzak’ların Gözüyle Çanakkale Savaşında Türkler ve İnsani Anılar…” konusunu anlatmam için Afyon’a birkaç kez çağırdı. Bu konuya dair konuşmalarımı;  2013 yılında, Kocatepe Üniversitesinde, Afyon Kitap Severler Grubu’ , Afyon Çimento Fabrikasında ve ayrıca ‘Afyon Tarih Severler Grubu’. Afyon’lu arkadaşların ve genelde bu tür konulara ilgisi ve konunun organizatörlerinden değerli Kadir Altınkaya ve Veli Cengiz’in Afyonluları bilgilendirme çabası gerçekten diğer şehirlerimize de örnek olacak cinsten.

 

BİLDİKLERİMİZ-TECRÜBELERİMİZ BUHARLAŞMASIN…

Sevgili Veli Bey hiç durmuyor. Yaptığı işlerde- insan ilişkilerinde-dostluklarında hayranlık verici bir devamlılık var. Geçen gün yine beni arayıp, Kurtuluş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sayın Polat Yılmaz ile tanıştırdı. Benden bu gazeteye Anzak anılarına dair biriktirdiğim yazılarımı seri halinde makale olarak gazetelerine göndermem için bir teklifte bulundular. Özellikle adı Kurtuluş olan bir gazetenin teklifini nasıl geri çevirebilirdim?

Benim de, her zaman gayret ettiğim şey; bildiklerimi paylaşmak- kayıtlara geçmesini istemek olduğu için ve benimle buharlaşmaması için hemen kabul ettim. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesinden mezunum ve ama sonradan ekstra eğitimler alarak 1988’da göçmen olarak yerleştiğim Avustralya’da Bilgisayar Programlaması alanında çalıştım yaptım. 2002 den sonra ise, (MultiMedia) WebTasarımı konusunda tekrar eğitim alarak bu alanda çalışmaya başladım.

Göçmenlik hayatımda ne yapmak istediğimi, neleri başardığımı ve neleri başaramadığımı gelecek nesillere ışık tutması için, daha sonra yazmayı düşünüyorum.

 

AFYON’DA ANZAK ESİRLERİ!

1915 yıllarında batırılan Avustralya denizaltısı AE2’nin kurtarılan mürettebatından bazı Anzak’ların Afyon’da esir olarak yaşamış olmaları ile de ayrıca ilgilendiğim için o tarihten sonra Afyon şehri benim de ilgi odağım olmuştur. 2015 yılında Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Wollongong (NSW) da, 11 Kasım 2005 yılındaki bir konuşmasında, mealen; “Türkler, 200 savaş esirimizi kötü beslediler, hastalık ve kötü muameleye tabii tuttular…” der. (1-2-3)  O tarihlerde bu görüşün doğru olup olmadığını araştırmak konusunda bir çaba içerisine girmiştim. Bu görüşün yanlış olduğunu National Üniversiteden( Sydney) Sayın Jeniffer Lawless’dan bilgi aldım ve tam aksi bilgiler verdi. Hatta kendisi de bu konuda bir kitap yazdı son yıllarda basıldı.

 

AMACIM YAŞANMIŞ TECRÜBLERİMİN KAYITLAR ALTINA GEÇMESİ!

1988’de Avustralya gittiğimde Çanakkale Savaşına ilgi duymak ve Avustralyalılarında çok takdir ettiği Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye imajını yurtdışında tanıtmak adeta mecburi bir görev haline geldiği için, 2004 yılında, Avustralya Gelibolu Dostluk Derneğini kurdum. Şimdiye kadar, gönüllü ve amatör araştırmalarla derlediğim ve röportajlardan yol çıkarak iki kitap yazdım, üçüncüsü yolda, geliyor. Bu konulara dair bilgilendirmeleri daha sonra yapmaya çalışacağım.

Bu dernekle birlikte orada çoğu zaman ve bazı ilginç nedenlerle, bazı kuruluş ve kişilerce yalnız çalışmaya itilsem de ben de, 2002 yılından beri gönüllü-amatör çalışmalar yapmaya çalıştım. (Neden 2002 yılından sonra başladım, daha sonra yazacağım)  Gönüllü bir araştırmacı olsam da vermek istediğim bilgileri doğrulamaya gayret ederim ve kaynaklarla desteklemeye çalışırım. Kulaktan duyma sözlerden çok mutlaka ikinci bir kaynaktan teyit etmeden konuşmamaya ya da yazmamaya çalışırım. Bu konuların detaylarına zamanla girmeye gayret edeceğim. Elbette o kadar çok konu ve gelişmeler oluyor ki hangisini okuyanı sıkmadan yazacağını şaşırıyor insan. Amacım kimseye yazdıklarımın alkışlanması değil sadece kayıtlara geçmesine yardımcı olmak ve gelecek nesillere gelişmelere dair kaynaklı bilgi aktarmak.

 

FACEBOOK’DAKİ ERİŞİMİM ENGELLENDİ

25 Nisan, 2016’da, Avustralya’nın Melbourne kentinde ne mi oldu?

Türkiye’mizde yurt içinde ve dışında gündem öyle çabuk değişiyor ki hangisini öncelik sırası vereceğine insan zor karar veriyor. Anzak’ların ilk çıkartma yaptığı güne denk getirmek amacıyla yazımı, 25 Nisan’a yetiştirmeye çalıştım ama olmadı. Gündemde çok sıcak gelişmeler oldu. Onlara yoğunlaştım. Gündem mi? Avustralya’daki Türklerin Anzak yürüyüşlerindeki fiyasko içime dert oldu, görüşlerimi yazmam gerekiyordu. Avustralya’nın Melbourne kendindeki Anzak Günü yürüyüşündeki gelişmelere dair bu tarihi gün (25 Nisan 2016) tarihe geçsin istiyorum. Dedikodu yapmak değil amacımız ama bu çok ilginç gelişmelerden ve değişimlerden Türk toplumunun da bilmesi gerekmez mi?

Yaklaşık 1996 yılından beri Anzak günlerine Türk RSL( Gaziler Derneği) olarak katılıyoruz.  Her yıl, en önde Atatürk posteri ve Atatürk’ün Anzak’lar için söylediği sözler ilk sırada gururla taşınırdı ancak ilk defa bu sene, ne Atatürk posteri ne de Atatürk’ün Anzak analarına söylediği sözlere yer verilmemiş.

Konuya dair görüşlerimi sosyal medya üzerinden Avustralya’daki  bir Türk medyasına görüşlerimi yazar yazmaz da, yaygın bir sosyal medyaya olan erişimim ve beş bine dayanan arkadaşımla olan temasım da engellendi. İlginç değil mi?  Sadece “Neden Atatürk posteri ve sözleri taşınmadı?” diye sormuştum. Sorduğum soruya hala açıklayıcı bir yanıt alamadım. Ama bunun peşine düşülmesi gerekmez mi?

Bu konuyu dair bilgileri ve görüşlerimi daha sonraki günlerde daha detaylı olarak yazmaya çalışacağım.

 

PES ETMEK YAKIŞMAZ

Sonuçta; Türk iseniz, özellikle Atatürkçü iseniz ve en önemlisi bir antiemperyalist iseniz ( Atatürk zihniyetinin en belirgin özelliğidir…)  başınıza artık her an şey gelebilir, öyle değil mi?

Peki,  biz Atatürk’ün yolundan gidenlere;

Umutsuzluk-Ümitsizlik-Çaresizlik-Yılmak-Yolundan Dönmek-Pes Etmek- Yarım Bırakmak-  … yakışır mı?

Afyon’lularımıza tekrar saygı ve sevgilerimle...

 

***

1- http://www.sbs.com.au/news/article/2004/02/19/turkish-anger-over-ggs-memorial-speech

2- http://www.gallipoli-1915.org/AE2.htm

Avustralya Genel Valisi, Michael Jeffery, 6 Şubat 2004 de, Balarat kasabasindaki Konuşmasından:

"More than 200 Australians fell into Turkish hands during World War I. These men had a pretty tough time - enduring disease, malnourishment, inadequate medical supplies and hard labour.- 200 den fazla Avustralyalı Türklerin eline düştüler ve çok zor koşullarda, yetersiz ilaç ve ağır koşullarında çalıştırıldılar.” http://www.ballarat.vic.gov.au/Page/PagePrint.asp?Page_Id=539 Not; bu konuşma artık silinmiştir.

(((((((YAZININ DEVAMI BU LİNKTE... ))))))

http://www.kurtulusgazetesi.com.tr/yazarlar/julia-gul-arslan/ataturk-un-anzaklar-icin-soyledigi-sozler-uzerine-devam/346/

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar