phishing
İsmail Sagun

İsmail Sagun

YOLCU

Unutmuyorlar

Unutmuyorlar

 

Biz kimseye kin tutmayız” diyen Yunus Emre'nin çeşmesi ile Avusturya'da bir kesimin kin tutan yüzü

Türkenschanzpark'ta

bir arada duruyor.

II. Viyana Kuşatması esnasında Kara Mustafa Paşa’nın Avusturya askerlerine karşı koyduğu meydan bugün Türkenschanzpark adını taşıyor. Türkenschanzpark,

Avusturyalıların ve Viyanalıların 1683 tarihini unutamamasının bir sembolü gibi.

1683 yılında Türklerin ikinci Viyana Kuşatması’ndan bu yana 333 yıl geçmiş. Bu tarih Türklerin aleyhine, Avusturyalıların lehine bir dönüm noktasıdır. Şehirde her yerde hâlâ bu tarihi olayı hatırlatan heykeller, resimler, yazılar var. Hâlâ bu konuda kitaplar yazılıyor, sergiler açılıyor ve ilmi toplantılar düzenleniyor. Türkleri Viyana önünden ve daha sonra Macaristan’dan süren kumandanların heykelleri her yerde, isimleri caddelere, parklara, saraylara verilmiş.

Viyana'nın 800'e yakın halka açık parklarından birisi de Türk Parkı adını taşıyor. "Türkenschanzpark" ismindeki bu park, 2. Viyana Kuşatması'nın anısına 1885 ve 1888 yılları arasında bu çevrede yaşayan halkın finansal destek ve inisiyatifleriyle oluşturulmuş ve 1910 yılında bugünkü görünümüne kavuşturulmuş. Almanca'da "Türk Kışlası" anlamına gelen ismi ise, Osmanlılar'ın kışlasının vaktiyle bu bölgede bulunuyor oluşundan kaynaklanıyormuş.

II. Viyana Kuşatması esnasında Kara Mustafa Paşa’nın Avusturya askerlerine karşı koyduğu meydan bugün Türkenschanzpark adını taşıyor. Türkenschanzpark, Avusturyalıların ve Viyanalıların 1683 tarihini unutamamasının bir sembolü gibi.

Geçtiğimiz yıllarda Kültür Bakanlığı ise, bu parkın içine iki tarafında Türkçe ve Almanca olarak, Yunus Emre'den "Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim" ve "İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsin, Ya nice okumaktır" dizilerinin yeraldığı Topkapı Sarayı'nın önündeki 3. Ahmet Çeşmesi stiline benzer mimarisiyle dikkat çeken bir çeşme yaptırmış.

Bir yanda Yunus Emre'nin çeşmesi Türkenschanzpark'ta barış, kardeşlik ve insanlık mesajı verirken, Avusturya Ukrayna Dostluk Derneği gelip adeta karşısına savaş, gözyaşı, kıskançlık, düşmanlık mesajını veren Kozak Askeri'ni koydu. 18. Viyana Belediyesi'nin de bunu desteklemesi entegrasyona ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olsa gerek.

Onlarca ağaç çeşidinin olduğu parkta yapay göller, spor ve yürüyüş alanları, cafetaryalar ve tren gözetleme kulesi bulunuyor. 18. Viyana bölgesinde bulunan Türkenschanzpark Viyana”nın en büyük 2. parkı konumunda.

Hava sıcaklığı 20 dereceyi geçer geçmez, bir su birikintisi bulup kendilerini sere serpe güneş altına bırakan "güneş görmemiş Avrupalılık" durumuna Türk Parkı'nda da rastlamak oldukça mümkün.

YORUMLAR

  • 0 Yorum