phishing
İsmail Sagun

İsmail Sagun

YOLCU

KANALLAR ŞEHRİ AMSTERDAN

KANALLAR ŞEHRİ AMSTERDAN

 

Hollanda’nın başkenti tam bir sulu harikalar diyarı Amsterdam’da bugün Venedik’ten daha fazla kanal olduğunu biliyor muydunuz? Toplam 100 kilometre uzunluğunda, 90 adayı birbirine bağlayan, 1281 tane köprüsü bulunan, tam 165 tane kanal ve her biri tüm yıl boyunca insanı büyülüyor.

Hollanda ismi aslında sadece ülkenin kuzeybatı kısmından Birleşik Hollanda Krallığı’nın en önemli eyaleti olan Hollanda Eyaleti'nden gelmektedir. Ülkenin Hollandacadaki ismi olan "Nederland" ise alçaktaki ülke anlamına gelmektedir.

 

***

Sahil şeridi 451 km olan Hollanda' nın topraklarının dörtte biri deniz seviyesinin altındadır. En alçak noktası: Prins Alexanderpolder -7 m; en yüksek noktası: Vaalserberg 322 m. Hollanda'nın başkenti Amsterdam' da bulunan hava alanı deniz seviyesinin 4-5 metre altındadır. Nehir, kanal ve göller Hollanda' da 4000 kilometrekare alan kaplamaktadır. Amsterdam tamamen kazıklar üzerine inşa edilmiş olup kentte 1281 köprü bulunmaktadır.

Hollanda' nın en çarpıcı noktası denizden kazanılan topraklarıdır. Yüzlerce yıldır Hollandalılar denizle olan savaşımını sürdürmektedir. Denizden kazandıkları toprakları su baskınlarından yel değirmenleri ile koruyan Hollandalılar bugün gelişmiş teknolojileri kullanarak su baskınlarını önlemeye çalışmaktadırlar. Su seviyesi sürekli kontrol edilmektedir.

 

***

Topraklarındaki suyu boşaltmak için 1000 den fazla yel değirmeni sürekli çalışmaktadır. Suyu boşalan toprak kuruyup, biraz daha dibe batmaktadır. Bu topraklarını tekrar suların baskınlarından koruyabilmek için ise 4000 km uzunluğunda bentler ve duvarlar yapmışlar.

Sahip olduğu kilometrelerce uzunluğu, 90 adası ve 1500 köprüsü ile Amsterdam kanalları Amsterdam’ı kuzeyin Venedik’i olarak anılmasını sağlamaktadır. Ayrıca Amsterdam kanalları sahip olduğu olağanüstü güzellikleri ile Unesco Dünya Miras Listesi’nde de yer almaktadır.

Amsterdam’ın resmedilmeye değer kanallarının önemi sadece estetik olmaları ile sınırlı değil. 1600’lerin başlarında bu kanallar, su basmış topraklardaki suyu boşaltmak ve denizle karayı ayırmak adına büyük bir öneme sahiplerdi. Rakımı düşük olan bu bölgenin büyük bir kısmı denizden kazanılan, yani bir zamanlar denizin altında olan topraklardı.

 

***

Bölge, körfezlere ve nehirlere hendekler kazılarak ve suyu bölgenin dışına yel değirmenleriyle pompalayarak elde edildi. Kanalların birçoğu, durgun kanal sularını açık kanallardan ilerletmek ve denize pompalamak adına, Ijsselmeer Gölü’nden taze suyun kanallara ulaştırmak için haftada 3 defa kapatılıyor.

Her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçi kanalları gezmek amacıyla gemi yolculuğu yapıyor ve bu, şehrin suyollarını hem gündüz hem de köprülerin ışıklandırıldığı gece vakti yakından görmek için –turistik açıdan- mükemmel bir yol.

Şehrin can damarı olan kanallar, her şeyin portakal rengine büründüğü Kral Günü’nden su üzerinden geçen tek onur yürüyüşü olan Amsterdam OnurYürüyüşü’ne, Grachten Klasik Müzik Festivali’nden (‘Kanal Festivali’), SinterklaasIntocht’a (Noel mevsimini müjdeleyen Aziz Nicholas’ın gelişi) ve Amsterdam Işık Festivali’nin dalgalanan suları ansıtan göz alıcı tesisleri ve gösterilerine kadar tüm kutlamaların odak noktasıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum