phishing
İSMAİL AKAR

İSMAİL AKAR

GÜNDEM

Hak Hukuk Adalet Yürüyüşü

Hak Hukuk Adalet Yürüyüşü

 

 

Türkiye açısından tarihi bir nitelik taşıyan ‘Adalet Yürüyüşü’ sona erdi. 15 Haziran Perşembe günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde yürüyüşe başlayan adalet kortejinin son durağı İstanbul Maltepe oldu. Önce 15 Haziran dan günümüze yürüyüşte neler yaşandığına bakalım.  Adalet Yürüyüşü, 15 Haziran Perşembe günü Ankara Güvenpark’ta başladı.  Adalet Yürüyüşü’nün 12. gününde yürüyüşe katılanlar ve yoldan geçen bazı sürücüler arasında gerginlik çıkması üzerine provokasyonları önleyici bir karar alındı. Her türlü tepkiye alkışla cevaplanması uygun görüldü.                                                                                          Yürüyüşün 13. gecesinde Serdar A. adlı şahıs tarafından Düzce’deki kamp alanının önüne bir kamyon gübre döküldü. Yola gübre döken kamyon sürücüsünün, olayı gerçekleştirirken çektiği görüntüyü “Bizde misafire ikramda bulunmamak ayıptır” notuyla paylaştığı ortaya çıktı.                                                                                                                                               14. günde güzergâh üzerinde bulunan mermi kovanı panik yarattı. Yürüyüşe katılanlar tarafından yapılan açıklamada, mermilerin yoldan geçen bir arabadan atıldığı belirtildi.

HER GÜN 18-20 KM YÜRÜDÜ 4 AYAKKABI ESKİTTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşün 17. gününde yaptığı açıklamada, “kimlik ayrımı, inanç ayrımı, yaşam tarzı ayrımı yapmaksızın huzur içinde kardeşçe yaşayalım” mesajı verdi.                                                                                                                            Yürüyüşte açılan 1 kilometrelik Türk bayrağı Adalet Yürüyüşü’nün 17. gününe damga vurdu. Yürüyüşün 18. Günü Madımak’ta hayatını kaybedenler için anma töreni gerçekleştirildi   Adalet Yürüyüşü’ne saldırı düzenleyecekleri iddiasıyla 6 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin IŞİD mensubu olduğu iddia edildi. Yürüyüşün 21. gününde yakalanan şüpheliler, korteje 40 kilometre uzaklıkta yapılan operasyon sonucu ele geçirildi.                                                                                                                       

   25 gün süren 430 km yürüyüşte 700 bin adım atan Kılıçdaroğlu Mahatma Gandhi’nin 600 bin adımlık rekorunu geride bıraktı. Her gün 18-20 km yürüdü. 4 ayakkabı eskitti. 100 gömlek değiştirdi. Çok sayıda farklı şehirden katılım  oldu. Böylesi süren yürüyüş Pazar günü Maltepe alanında mitingle sona erdi.       

AFYON’DAN YAKLAŞIK 500 KİŞİ ADALET İÇİN YOLLARA DÜŞTÜ

Maltepe mitingine en fazla katılım 300 otobüsle Ankara, 250 otobüs ile İzmir oldu. Konya'dan 17 otobüs  ve ilimizden yaklaşık 500 kişi mitingi izlemek adına Maltepe Alanında yerlerini aldı.

Miting alanındaki ayrıntılara gelince: Hak hukuk adalet tek slogandı mitingde.                                                                                               Çok sayıda engelli yurttaş mitinge katıldı. Miting sonunda alandan canlı yayın yapan TRT, yurttaşlar tarafından hak hukuk adalet sloganlarıyla protesto edildi.                                                                                                                 

Mitingi ulusal ve uluslararası birçok basın mensubu takip etti. Özellikle yurt dışından gelen basın mensuplarının mitinge ilgisi oldukça fazlaydı. Mitingde akreditasyon rekorunun kırıldığı öğrenildi.                                                                                                                                           Şair Ataol Behramoğlu ile yazar Ayşegül Tözeren, Maltepe'de düzenlenen Adalet Mitingi’ne katılanlara kabak tatlısı dağıttı.

“İlgili makama” başlıklı dev bir dilekçe açıldı.

Onur Akın, Rutkay Aziz, Sadık Gürbüz, Melike Demirağ, Nur Sürer, Kardeş Türküler, Erdal Erzincan, Sevinç Erbulak, Halil Ergün, Zülfü Livaneli, Meltem Cumbul, Harun Tekin, Orhan Alkaya ve Genco Erkal Adalet Mitingi alanına gelen sanatçıdan bazılarıydı…

KILIÇDAROĞLU’NDAN 10 MADDELİK TALEP LİSTESİ

Kürsüde yaklaşık bir saat konuşan Kılıçdaroğlu, neden yürüdüğünü anlattı. Konuşmasına “9 Temmuz son değil, yeni bir başlangıç” diye başladı. On maddelik bir manifestoyla talepler sıraladı. Bunların başında ‘Olağanüstü Halin’ kaldırılması geliyordu. Tutuklu vekillerin, tutuklu gazetecilerin tahliyesi vardı. Ve yeni bir dış politika önerisini yaptı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Adalet Yürüyüşü kazasız sona erdi.Hükümet yürüyüş ve mitingin korunması için önlemleri aldı; emniyet ve jandarma iyi bir sınav verdi.        

MEDYA OLAYA NASIL BAKTI?

Miting sonrası gazetelere baktığımızda haberi Hürriyet, Birgün, Cumhuriyet, Habertürk, Karar, Evrensel, Yurt, Yeniçağ, Milliyet, Sözcü ve Korkusuz gazeteleri manşetten büyük fotoğraflarla vermiş.

Peki ya diğerleri?

Bazıları hiç haber yapmamış.

Bazıları da muhalefete muhalefet etmiş.

Aydınlık gazetesi ‘Kılıçdaroğlu’na FETÖ Çağrısı’ Akit gazetesi ‘Kılıçdaroğlu’nun Ufku yok’, Türkiye gazetesi ‘CHP’nin şovu bitti’, Star gazetesi ‘Hangi Yüzle Adaletten Bahsediyor’, Sabah Gazetesi ise ‘Çözüm süreci sayesinde yürüyebildi’ başlıkları ile yürüyüş haberlerini verdiğini görüyoruz.                                                                                                                  Daha sonra Yerel gazeteler ne yazdığını merak ettim. BYEGM internet sitesindeki Ege bölgesinde yer alan mahalli basında Afyonkarahisar da sadece Kurtuluş gazetesinde vardı

 İlimiz yerel basını böyle yapmış ama diğer illerdeki basında Afyonkarahisar dan farklı değil Maltepe Mitingine bakış konusunda. Bakınız Kütahya ve Muğla da yayınlanan  9 gazete, Manisa’da 10 yerel gazetede tek bir haber yok. Aydın’da 3 gazete habere yer vermiş 8 gazetede yok. Balıkesir’de 5 gazete yer verirken 9 gazetede haber yok. Denizli’de 5 gazeteden sadece bir gazete haber yapmış. İzmir’de 5 gazetede haber var. Fakat 6 gazetede yok.

Bu arada yürüyüş sürecinde Kılıçdaroğlu bazı haber kanallarında ülkemizde canlı yayınlara katılarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Öte yandan 25 günde 120 yabancı medya mülakatı yapıldı. Ama örneğin sadece Reuters'in yaptığı mülakat dünyanın 465 ayrı medya kuruluşu tarafından kullanılmış.

KILIÇDAROĞLU, YÜRÜYÜŞÜ LİDER OLARAK TAMAMLADI

Yürüyüşten çıkan sonuca geldiğimizde… Önce şunu belirtelim bu yürüyüş halkta karşılık buldu. toplumu en sert taleplerini dahi barışçıl bir şekilde ifade etmeyi benimsiyor.                                                                               

 Bu eylem, partizan bir eylem olmadı. Yani CHP bayrakları taşınmadı. Yalnızca Türk bayrağına, adalet yazılı dövizlere ve ‘Hak, hukuk, adalet’ sloganına yer verildi. Böylece geniş muhalefet yelpazesini kucakladı.                                                                                               İşte bu yüzden Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı olarak başladığı yürüyüşü, CHP lideri olarak da değil, muhalefet lideri olarak tamamladı.

 Ve ülkemizde ‘Yollar yürümekle aşılmaz’ sloganı yerine yeni bir sloganla tanış oldu: ‘Hak Hukuk Adalet!’

Mutlu ve aydınlık yarınlara…

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum