phishing
İSMAİL AKAR

İSMAİL AKAR

GÜNDEM

ADALET

ADALET

 

Adalet tanımına baktığımızda karşımıza örneği ile birlikte şu cümleler çıkıyor.

Adalet: hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme, doğruluk…

Örnek: Devletin temel amaç ve görevleri... Kişinin temel hak ve hürriyetlerini sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya ... çalışmaktır.

Çarşamba günü gazeteci ve CHP milletvekili Enis Berberoğlu casusluk suçlaması ile 25 yıl ceza alıp tutuklandıktan sonra CHP’liler ayağa kalktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu örgütü ile birlikte Ankara’dan İstanbul’a kadar protesto yürüyüşü başlattı. CAN DÜNDAR, KİTABINDA YAZDI

Önce Enis Berberoğlu tutuklanmasına bakalım. Berberoğlu MİT  Tır’ları soruşturmasında yargılanan ve yurtdışında olan Can Dündar’ın kitabında, “Ben bu belge ve bilgileri solcu bir gazeteci milletvekilinden aldım” sözleri üzerine Dündar ve Berberoğlu arasındaki telefon konuşmaları gerekçe gösterilerek yargılandı. Casusluktan önce müebbet ceza alan Berberoğlu’na 25 yıl ceza kesildi. Ve cezaevine gönderildi.

Derdimiz yargının işine burnumuzu sokmak değil ama şunları da görmek gerekir:

CHP İKİ ARDA BİR DEREDE KALDI

a. Bu MİT tırları konusunda Cumhuriyet gazetesindeki Can Dündar ve Erdem Gül haberinden aylar önce Aydınlık gazetesi haber yapmıştı.

b. Bu haberler ortaya çıktığında mevcut Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in de yeminli açıklamaları vardı. Bu silahların akıbeti konusunda.

Bunları hatırlattıktan sonra CHP’nin dokunulmazlığın kaldırılması konusundaki tavrına bakılmalı.

Yıllardır AK Parti dokunulmazlığın kaldırılması gündeme geldikçe ‘Hayır biz mevcut yargının önüne milletvekillerimizi atamayız’ diyerek o günkü yarıya güvensizliği dile getiriyordu. Zamanla yargıyı kendi lehlerine çevirdiler ve ‘Hadi sadece bir dönem için dokunulmazlığı çıkaralım’ deyince CHP iki ara bir derede kaldı.

Bir tarafta sürekli gündemde tuttuğu seçim meydanlarında sadece kürsü dokunulmazlığı isteyen bir CHP şimdi dokunulmazlığa hayır diyebilir mi?

Hayır diyecek olursa “Ağırlıklı olarak yargılanacak olan HDP’lilere sahip çıkan bir parti mi olacak” İkilemi içinde mevcut yargıya vekillerini teslim ediverdi.

BİR TUZ TANESİ DÜNYAYI DEĞİŞİRDİ

Ve sonuç:

Gazeteciler, bilim insanları HDP’li vekillerin ardından CHP’li vekil Enis Berberoğlu 25 yıl ceza ve yurt dışına kaçma saklanma vb ihtimalinden dolayı tutuklandı. Bu olaydan sonra ülkemiz yıllardır unutulan bir protesto türü ile karşı karşıya kaldı: Adalet Yürüyüşü!

Açlık grevlerinden sonra protesto yürüyüşü gündeme geldi.

Protesto yürüyüşü denilince 25 yıl önce Şemsi Denizer önderliğindeki madencilerin şanlı yürüyüşü ülke tarihine kazınmıştı.

Dünya da ise 1965 Vietnam Savaşında askerin süngüsüne çiçek takan çocuk hatırlıyorum. Ama en unutulmazı sivil direnişin öncülerinden sayılan Hintli lider Mahatma Gandi'nin (Mohandas Karamçand Gandi ) Tuz Yürüyüşü, tarihin belki de en ilginç protesto gösterilerindendi.

Hindistan'ın İngiliz sömürgeciliğine karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi için, bir tuz tanesini kendine sembol seçen Gandi, İngilizlerin koyduğu tuz vergisini protesto için 1930 yılının Mart ayında, denize doğru 23 günlük bir yürüyüşe çıktı.

Yolda peşine büyük bir kalabalık takıldı. 24. günde Gandi, denizden tuz elde etmeyi yasaklayan yasayı iptal etti.

 

DEMOKRASİ HER DAİM HERKESE LAZIM

Bunu izleyen sivil direniş olaylarına milyonların katılması, bağımsızlığın önünü açtı ve bir tuz tanesi dünya tarihini değiştirdi.

Sonuçta:

Yurt içinde FETÖ ve PKK ile mücadele eden mevcut iktidar, yurt dışında Orta Doğu’daki kanlı savaş devam ederken daha dikkatli ve duyarlı olması lazım.

Daha adil olmalı..

Daha demokrat olmalı.

Demokrasi her daim herkese lazımdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum