phishing
AVRUPA GEZİSİNİN ARDINDAN
Gökhan YILMAZ

Gökhan YILMAZ

SEYYAH

AVRUPA GEZİSİNİN ARDINDAN

05 Aralık 2016 - 09:54

GÖKHAN YILMAZ

 

SEYYAH

 

AVRUPA GEZİSİNİN ARDINDAN

 

 

Avrupa’nın başkenti olarak kabul edilen Belçika’nın ismi geçmiş yüzyıllarda “kurutulan bataklıktan geliyormuş, Brüksel’in kelime anlamı ise, “bataklık içindeki yerleşim yeri olarak adlandırılıyor”. Böyle bir bataklığı şehir haline getirip ardından Avrupa’nın başkenti yaptıktan sonra, ticaret fuarını ve birçok sosyal aktiviteyi yeşil doğayı bölgesine kazandırabilen bir ülke haline getirilmesi oldukça dikkat çekici geldi bana

 

Brüksel EXPO

Mini Europa Brüksel kraliyet sarayı karşısındaki Heisel park içersinde Atomium haricinde, Oseda denilen yüzme havuzu, Mini Europe denilen minyatür müzesi ve Fuar (otomobil, mobilya, turizm, yiyecek için tasarlanmış serği salonlarının bulunduğu Brussels Expo ve futbol müsabakalarının yapıldığı Heisel stadyumu bulunmaktadır. Brüksel Dünya Fuarı ikinci dünya savaşı sonrasında dünya çapında gerçekleşen ilk önemli dünya fuarıdır. İlki 1935 yılında kurulan Bruxelles expo fuarı 1958 fuarı için yeniden dizayn edilmiştir. 1958 yılından önce çeşitli şehirlerde 11 dünya fuarına ev sahipliği yapan elçika’da Brüksel 1888, 1897, 1910 ve 1935 tarihlerinde 5 adet dünya fuarına ev sahipliği yaptı. O tarihlerden bu tarihlere kadar Expo ‘58’den sonra Belçika bir daha dünya fuarına ev sahipliği yapmamış. Ancak Brüksel expo çok sayıda uluslar arası fuarlara ev sahipliği apmaya devam etmektedir.

 

 

Jardin botanigue de Brüxelles Başken Brüksel’in en küçük belediyelerinden olan Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Saint Josse Ten Noode belediyesi sınırları içersinde şehrin kuzey kısmında bulunan Botanik bahçesini parkında 18.000 çeşit bitki yaşamaktadır.

İçerisinde barındırdığı kültür merkezleri ile de dikkat çeken park dünyaca ünlü yazar Victor Hugo 1852 yılında brüksel’i ziyaretinde Grande place ve Parc Botanigu’ten eşsiz güzelliklere sahipler diyede bahsetmiş. Tarih boyunca Fransızlar ve Hollandalıların egemen olduğu şehirdeki botanik bahçesi de o dönemin sanat eserlerinden izler taşıyormuş. 1830 yılında ülkenin bağımsızlığını kazanmasının ardından şehri güzel sanatlar merkezi olarak kullanılmaya başalnmış. 1870 yıllarından sonra ise yeni inşa edilen güzel sanatlar merkezinin ardından bahçe heykellerden oluşan deklarasyonlarla süslenmiş. İki ünlü heykel tıraş Coastantin Meunier ve Charles Vander Stappen tarafından 1894 ve 1898 arasında yürütülen proje kapsamında içersinde çeşme, fıkıye, heykel’den oluşan 52 parça heykel yapılmış. Bugün ise günlük hayatın stresini atmak, yürüyüşler yapmak ve sevgililerin buluşma noktası olarak tarihe tanıklık etmeye devam eden botanik bahçesi 1910 yılında şimdiki haline getirilmiş. 1935 yılında Kuzey ve Güney yolu çalışması esnasında bazı tadilatlara maruz kalan bahçenin içersine büyük bir kütüpane yapılmış. 1938 yılında Ekim ayında alınan karar sonrası 1 Ocak 1939 yılında botanik bitkileri Brüksel yakınlarında ki Meise kasabasındaki 93 hektarlık yeni botanik bahçesine taşınmış. Nisan 1940 yılından itibaren ise şimdi içerisinde çeşitli bitki ve ağaçlardan oluşan bahçesi ile COCOF’un  (Fransızca konuşan toplum Bakanlığı) kültürel faaliyetlerinde kullanımına tahsis edilip düzenlendikten sonra 1995 yılında kullanıma tekrar açılmış. Şimdi ise içersinde toplantı, sinema salonları ile kültürel faaliyetler için kullanılıyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum