phishing
AVRUPA GEZİSİNİN ARDINDAN
Gökhan YILMAZ

Gökhan YILMAZ

SEYYAH

AVRUPA GEZİSİNİN ARDINDAN

01 Aralık 2016 - 18:40

 

AVRUPA GEZİSİNİN ARDINDAN

 

 

İkinci defa yurtdışı deneyimimde, İsmail abi ile birilikte Almanya’ya geldiğimizde kendi başımıza herhangi bir Avrupa şehrine gitme kararı aldık. Tabii ki seçeneklerimizin içersinde bize en çok cazip gelen en ihtişamıyla Paris oldu diyebilirim. Aslında düşündüğümüzde çok doğru bir karar aldığımızı şehre adımımızı attığımızda anlamış olduk. Eyfel Kulesini gerçekten yakından gördüğünüzde tek kelimeyle rüya gibi tarifsiz muhteşem bir yapıt.

 

***

Fransa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Paris’in adeta ikonu, Eyfel Kulesi, bir başka değişle eski adı Tour Eiffel. Anlatılanlara göre kule Parisli vatandaşlar tarafından beğenilmeyen, metalden yapımı olarak görülen bir yapıymış. Ama diğer anlatılan hikayelere göre Fransız yazar Guy de Maupassant kulenin inşası yapıldığında Paris’i terk etmiş, şehre her geldiğinde de kulenin 1. katındaki kafeye oturmuş. Davranışının sebebi sorulduğunda ise “Burası Paris’in en güzel göründüğü, yani Eyfel kulesinin görünmediği tek yer de ondan” diye cevap vermiş. Parislilerin "metal yığını" bir anlamda demeleri de boşa da değil ama şunu söyleyebilirim uzaktan bakıldığında da estetik bir yanı var bence.  

 

***

Beğenip beğenmemek göreceli bir kavram olduğu gibi ne kadar beğenilmese de Eyfel hem Fransa’nın hemde Paris’in sembolü haline gelmiş gelmiş diyebilirim. 300 m uzunluğundaki dev kuleye çıkmak tabii ki en yükseklik adrenaller aktivitelerinden birisi olsa gerek. Bu arada kuleye çıkmak için önünüzdeki kalabalığı ve sırada geçecek zamanı da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Kulenin 1. katı ve 2. katına kadar yürüyerek çıkabilirsiniz ancak zirveye ulaşmak için geri kalan kısmını asansörle çıkmanızı öneririm.

 

***

Pariste yaşayan insanların en çok takıldığı bölgelerden biriside St Germen ve St Michel caddelerinin olduğu bölge. Notre Dame'a çok yakın olan bu caddeleri hiç sıkılmadan büyük bir zevkle gezdik. Burada ki gezimizin ardından hemen vakit kaybetmeden çok iğlin bir hikayesi olan ve çok ünlü markaların bir arada olduğu bir yere Şanzelize’ye geçtik. Şanzelize’de neler mi var, ünlü markaların muhteşem dizaynlı vitrinlere sahip mağazaları, sevimli pasajlar, fast food restoranları ve makaronları ile ünlü La Durée pastanesi... Mümkünse mağazalara dalın, bol bol alışveriş yapın, ara sokaklara girip çıkın ve La Durée'de bir makaron molası verin. Ben en çok green apple ve orange blossom aromalıları çok beğendim sevdim ama damak zevkleri zevkler farklılık gösterebilir olabilir. Ünlü bir meydan olan Şanzelize caddesinin adını bir kezde olsa mutlaka bir yerde duymuşsunuzdur. Paris Şanzelize meydanı dünyanın en ünlü caddelerinden biri olma unvanına sahip. Hastırlatmak isterim ki Paris’te seyahatinizde gezi boyunca pek çok yol buraya çıkıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum