phishing
ZAFER MÜZESİ
Faruk BANGİR

Faruk BANGİR

Yaşamın İçinden

ZAFER MÜZESİ

21 Ağustos 2017 - 22:12

ZAFER MÜZESİ

 

Zafer Haftası’na az bir zaman kaldı. Bugün Zafer Müzesi ile ilgili yazmak istedim.

Bence ilimizin en görkemli binası olan ve günümüzde Zafer Müzesi olarak yaşamaya devam eden bu bina, Cumhuriyet’in ilanından önce 1915-1920 yılları arasında Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılmıştır. Bina neo-klasik özellikte olup, tipik Anadolu evleri tarzındadır.

Bina, 1930’lu yıllara kadar Afyon Belediye binası olarak kullanılmıştır. Daha sonra Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. Bu güzel bina 1985 yılında Milli Emlak Müdürlüğü’nce Zafer Müzesi olmak üzere Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü’ne tahsis edilmiştir. 1986 yılında ise Milli Park Müdürlüğü’nce teslim alınmış ve müdürlük 1992 yılında bu binaya taşınmıştır. Daha sonra dekorasyon ve düzenlemesi yapılmış ve Zafer Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Zafer Müzesi’nin önemi 27 Ağustos 1922’de ilimizin düşman işgalinden kurtarılmasının ardından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıkoğlu’nun burada kalıp, karargah olarak bu binayı kullanmalarından kaynaklanmaktadır. Bu bina, 30 Ağustos 1922’de yapılan Başkomutan Meydan Muharebesi’nin planlarının yapıldığı ve taarruz emrinin verildiği binadır.

Zafer Müzesi’nin Zafer Haftası’ndan sonra restore edileceğini duydum. Bu konuda yetkililere birkaç önerim olacak. Zafer Müzesi yeniden düzenlenirken içinde sergilenen eşyalar mutlaka zenginleştirilmeli. Atatürk, İnönü ve Fevzi Çakmak Paşaların birer balmumu heykelleri konulmalı ve bu heykeller taarruz planları yapılırken, harita üzerinde tasarlanmalıdır. Ayrıca Ulu Önder Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak’ın Büyük Tarruz’da giydikleri üniformalar istenerek burada sergilenebilir. Eğer o dönem giydikleri kıyafetlere ulaşılamazsa mutlaka benzerleri hazırlanarak Zafer Müzesi’nde ziyaretçilere sunulmalı diye düşünüyorum.

Zafer Müzesi  büyük zafere yakışır şekilde düzenlenmeli ki gelen ziyaretçiler o günkü ruhu yaşayabilsinler.

Geçtiğimiz hafta Konya’da Atatürk Evi’ni ziyaret ettim ve çok şaşırdım. Ulu Önder’in Konya’ya 13 kez gelip kaldığı bu ev çok güzel düzenlenmiş. Eve girer girmez Ulu Önder’in Konya’yı hangi tarihlerde ziyaret ettiği ve kaç gün kaldığını gösteren bir levha görüyorsunuz. Benzeri bir levha Zafer Müzesi’ne de yapılmalı. Atatürk’ün hangi tarihlerde Afyon’u ziyaret ettiği ve kaç gün kaldığı mutlaka ziyaretçilere sunulmalı.

Yine Konya’da bulunan Atatürk Evi’nde Ulu Önder’in Konya ziyaretlerinde giydiği kıyafetler ve kullandığı eşyalar sergileniyor. Müze görevlisinden öğrendiğime göre bu kıyafetler orijinalmiş. Bizler de aynısını Zafer Müzesi’nde yapabiliriz. Bence Atatürk’ün Kocatepe’de giydiği üniformanın sergilenmesi için en doğru yer Zafer Müzesi’dir.

Ayrıca uzun yıllardır Anıt Park’ta sergilenen antika toplar mutlaka Zafer Müzesi’ne nakledilmelidir. Bu topların açıkta sergilenmesi bana göre yanlış.

İlimizin büyük zaferdeki yeri ve önemi hepimizin malumu. Bu ruhu yaşamak için gelen ziyaretçilere sunabileceğimiz birşeyler olmalı. Zafer Müzesi’ni görkemli bir hale getirmeliyiz ki ilimize gelenler burayı gezdiklerinde o günleri yaşamalı ve tekrar gelmek istemeliler.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’nci Bölge Müdürlüğü yetkililerinden bu konuya eğilmelerini rica ediyorum.

Şehrimize Zafer’in ruhuna yakışan bir Zafer Müzesi yakışır.

Bu vesile ile Büyük Zafer’in 95. yılında başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ile ebediyete intikal eden tüm gazi ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum