phishing

Uzmanından sömestr tatili uyarıları

Uzmanından sömestr tatili uyarıları

Uzmanından sömestr tatili uyarıları
18 Ocak 2018 - 09:29

AFSEM (Afyonkarahisar Sosyolojik Araştırma ve Eğitim Merkezi Derneği) Başkanı  Eğitim Uzmanı Müjgan GÖLÇÜK YAĞCI yarın karnelerini alacak öğrenciler öğretmenler ve velilere tavsiyelerde bulundu.

Yağcı;"Yarıyıl tatili nedeniyle tüm Türkiye'de karne heyecanı yaşayacak öğrenciler, bir dönem boyunca verdikleri emeklerinin karşılığı olan karnelerini almayı sabırsızlıkla bekliyor. Çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması ve karnesinde zayıf olan öğrencilere yaklaşımlar konusunda ailelerimizi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle karne başarısını pahalı ödüller ile eşleştirmekten kaçınalım.

Kişiselleştirme ile karnesi zayıf gelen çocuğa, zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalıdır. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir. Kişiliğine yönelik olumsuz davranışlarla karşılaşan çocuk yalnızca, ‘başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek’ gibi işlevsel olmayan gerçek dışı düşünceler geliştirebilir. Bu durum çocukta, özgüven eksikliğine ve dolayısıyla ikinci döneme de motivasyonu düşük başlamasına neden olabilir. Ayrıca, ‘sadece başarılı olursam toplumdan onay ve değer görebileceğim’ inancı ile yalan söyleme ya da kaçınma davranışları gibi yollara başvurabilir. Kimi çocuk matematikte iyiyken kimisi resimde, el becerisinde iyi olabilmektedir. İlgi ve beceriler her çocukta farklıdır. Her çocuğun özel olduğunu unutmayalım.

Çocuklar kadar aileler için de sömestr tatilinin önemi büyüktür. Çocuklar için gerçek anlamda dinlendirici, rahatlatıcı ve motivasyonla ikinci döneme başlamalarını sağlamak ailelerin elindedir. Aile fertlerinin birbirleriyle yakınlaşması için ailece oyun oynamak, sofrayı beraber hazırlamak, film izlemek, bir yeri gezmek gibi aktiviteler yapılabilir. Yarıyıl tatili anne-babayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve aile iletişiminin arttırılması için fırsat oluşturur. Aynı zamanda, geniş aile bağlarının geliştirilmesi için de uygun bir zamandır. Çocuğun ilgisi ve yeteneği doğrultusunda aktivitelerin düzenlenmesi ve bazı aktivitelerde çocuğun akranlarıyla bir araya gelerek sosyalleşerek eğlenmesi de önemlidir. Bu aktivitelerin, ders ortamından uzak olması gelecek dönem için çocuğun motivasyonunun artması için gereklidir. Tatilde çocukların televizyon, bilgisayar ve tablet ile çok vakit geçirmemesine özen gösterilmelidir.

Tatil boyunca çocuğun içinde bulunduğu şartlar göz önünde bulundurulmalı ve zayıf karneye nelerin sebep olduğu araştırılmalıdır. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Bir sonraki okul dönemi için bu faktörlerin araştırılması ve gerekirse bir uzmandan yardım alınması önemlidir.

Çocuğunuz iyi bir karne getirmemişse gelecek dönem ders başarısını yükseltmek için işbirliğinde olacağınızı ona yansıtmanız gerekmektedir. Çocuğun özgüvenini kırıcı ve benliğine yönelik olumsuz sözler söylenmemelidir. Asla çocuğunuzun başarısını başka çocuklarla özellikle de kardeşleriyle kıyaslamayın. Çocuğunuza karnesi ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi gerçekçi bir şekilde gösterin.

Anne-baba tarafından çabası onay alan ve desteklenen çocuklar daha gayretli ve başarılı olmaya çaba sarf edecektir. Karnen iyi ise hediyeyi hak ettin gibi bir yaklaşım yanlıştır. 'İyi notlar eşittir hediye' şeklinde bir ilişki yerine; öğrenmenin kendisine bir ödül olduğu inancının aşılanması önemlidir. Zira pahalı hediyeler çocukta “İyi ve değerli şeyleri ancak başarılı olursam hak ediyorum, aksi takdirde iyi ve değerli şeylere kavuşamam” gibi bir düşünceye yol açabiliyor. Aynı zamanda her başarı elde ettiğinde karşılığı olarak büyük beklentiler içine

girmesine, uzun vadede eğitim ve iş hayatında bu beklentisi karşılanmadığında mutsuz olma, performansında düşme gibi problemlerle karşılaşmasına sebep olabiliyor.

Bir dönem boyunca yorulan ve dinlenmeyi hak eden tüm öğrencilerimizi sevgilerimizi sunuyor; aileleri ile birlikte faydalı ve güzel bir tatil geçirmelerini temenni ediyorum."dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum