phishing

Uluslararası Sempozyum Bakan Yardımcısı Özkaldı’nın Katılımıyla Başladı

Uluslararası Sempozyum Bakan Yardımcısı Özkaldı’nın Katılımıyla Başladı

Uluslararası Sempozyum Bakan Yardımcısı Özkaldı’nın Katılımıyla Başladı
03 Kasım 2018 - 12:47 - Güncelleme: 03 Kasım 2018 - 13:07

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar’da 06-07 Aralık 2018 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksuyu Sempozyumu Vali Mustafa Tutulmaz ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın katılımıyla başladı.

 

Afyonkarahisar’da 2 gün boyunca sürecek olan 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksuyu Sempozyumu’nun açılışına Vali Mustafa Tutulmaz ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı üst düzey yöneticileri, Bölge ve İl Müdürleri, yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler, belediyelerin içme suyu kuruluşlarının temsilcileri, özel sektör temsilcileri katıldı.

 

Açılış töreni Kum sanatçısı Oğuz Kızıklı tarafından sempozyumun ana teması olan suyla ilgili kum sanatı gösterisi yapılmasıyla başladı. Daha sonra Kum Sanatı gösterisinin ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün içmesuyu ve atıksu sektörlerinde yaptığı yatırımları ve diğer hizmetleri anlatan kısa film gösterisi katılımcılar tarafından izlendi.

 

Sempozyum açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı; “Birincisini düzenlediğimiz 1. Uluslararası İçme Suyu ve Atık Su Sempozyumuna hepiniz hoş geldiniz. Tabii böylesine bir organizasyonu ilk defa yapıyoruz. Hem içme suyu ile birlikte atık suyu, hem de aynı zamanda uluslararası olması hasebiyle Sayın Bakanımız başta olmak üzere bizler bu sempozyumu çok önemsiyoruz. Bu sempozyum için uzun zamandan beri büyük emek vererek çalışan arkadaşlarımıza, hocalarımıza, Tarım ve Orman Bakanlığımızın Devlet Su İşleri ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü teşkilatımıza ve sempozyumun bilim bölümünde çalışan arkadaşlarımıza şimdiden çok teşekkür ederim.

 

Yeryüzünün % 70’ini kaplayan ve dünyamıza mavi küre adını vermemize sebep olan su yeryüzünde en çok bulunan varlıktır. Ancak bu suyun %97'si denizlerde ve okyanuslarda maalesef tuzlu halde bulunmakta, geriye kalan ancak %3’lük kısmı ise tatlı su kaynağı olarak insanların hizmetine sunulmuştur. Fakat %3’lük kısmında tamamını kullanamıyoruz. Ancak hayatın temel kaynağı olan tatlı su kaynaklarımızın sadece %1’i kullanıma elverişlidir. İnsan ve bütün canlıların hayatlarını sürdürmesi için vazgeçilmez olan içme suyunu olmazsa olmaz olarak nitelendiriyoruz.

 

Sosyal ve ekonomik gelişmelerle birlikte standartların yükselmesi kişi başına düşen içme ve kullanma suyu ihtiyacımızı her geçen gün artırmaktadır. Bu sebeple yeni su kaynaklarını geliştirmek, havzaları bütüncül üretmek zorundayız. İnsan hayatı için en önemli unsur olan su, sanılanın aksine sınırlı bir kaynaktır. Su ihtiyacının giderek artması onun yönetimini de maalesef zorlaştırmaktadır. Su kaynaklarının etkin kullanımı uzun dönemde ülkemizde sosyal ve ekonomik kalkınmasında en büyük etken olacaktır. Ziraat, endüstri, içme suyunun kontrolsüz kullanımı neticesinde su kalitesi maalesef zaman içerisinde bozulmaktadır. Aynı zamanda yeraltı suyu kaynaklarımızın aşırı ve dengesiz kullanımı da yeraltı su rezervini korunmaz hale getirmektedir.

 

Dünya genelinde sürekli artan nüfus ve kentleşme oranları içme suyu temininde de zaman zaman zorluklar oluşturmaktadır. Kentleşmenin yanı sıra küresel ısınma da bunun yanına gelince tatlı su kaynakları üzerinde olumsuz etki bir anda oluşmaktadır. Bilim adamları son zamanlarda sürekli olarak dünyanın hızla ısındığını ifade etmektedir. Türkiye'de bir taraftan kalkınma için gerekli olan su kaynaklarında meydana gelmesi beklenen azalma, diğer taraftan artan nüfusun su ihtiyacının karşılanması için yapılması gereken çalışmaları da bir nevi zorlaştırmaktadır. Kalkınmaya hız veren unsurların başında mevcut su kaynaklarımızın randımanlı ve entegreli kullanılması dolayısıyla bütün havzalarımızda suyun etkin ve sürdürülebilir yönetimi önem kazanmıştır.

 

Ülkemizde su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi temel misyonuyla hareket eden bir önceki Bakanlığımız Orman ve Su İşleri Bakanlığı biliyorsunuz daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birleştikten sonra Tarım ve Orman Bakanlığı oldu. Dolayısıyla çok büyük hem suyun ve toprağın, hem doğa korumanın, milli parkların, hayvancılığın ve gıdanın yönetildiği çok devasa bir Bakanlık olduk. Tabii ki Orman ve Su İşleri Bakanlığı döneminde merkezi bir teşkilat olarak 2011 yılında Su Yönetimi Genel Müdürlüğünü kurmuştuk. Burada havzalarda Havza Koruma Eylem Planları, Kuraklık Eylem Planları, Nehir Havza Yönetim Planları, Taşkın Yönetim Planları hazırlanmaktadır. Teşkilat olarak da benim de içinde yetiştiği ülkemizin her tarafında teşkilatı olan hem içme suyundan, hem taşkından, hem sulamadan, hem enerji üretiminden sorumlu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bizde birlikte suyu hep birlikte sistemi yönetiyoruz. Tabii bunu yönetirken miktar kadar kaliteyi de esas alan havza bazında planlamaya dayanan bütüncül bir yaklaşımla suyu ele almaktayız. Bizim en önem verdiğimiz olmazsa olmaz sektörümüz içme suyu sektörüdür.

 

Başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin olmak üzere çok şükür 81 ilimizde bütün şehirler için hazırladığımız içme suyu eylem planlarımız var. Zaman zaman bunları güncelliyoruz ve uzun vadeli 2040,  2056, 2071 yılları göz önüne alınarak illerimizdeki bütün içme suyu problemleri çözülmüş durumdadır. Bu konudaki çalışmalarımız halen devam etmektedir. Ben 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksuyu Sempozyumuna katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksuyu Sempozyumu açılış töreninde konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “Öncelikle böyle anlamlı bir günde sizleri ilimizde misafir etmenin onurunu yaşadığımı ifade ederken hepinize hoş geldiniz diyorum. Su, başta insan olmak üzere bütün canlıların olmazsa olmazıdır. Belli bir süre açlığa dayanabiliyoruz ama susuzluğa dayanamıyoruz. Yaratılışımız bir noktada suyla birlikte olmuştur. Şu anda insanın veya tüm canlıların vücudunun en önemli kısmı sudan oluşur. Bunun için biz suya gerek inancımız gereği, gerekse de toplumun gelenekleri nedeniyle büyük bir değer veririz. ‘Su gibi aziz ol’ kavramı bizim toplumumuzun önemli değerlerinden birisidir.” dedi.

 

Mevcut Su Kaynaklarımızı En İyi Bir Şekilde Kullanmalıyız

Konuşmasında mevcut su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasının önemine değinen Vali Tutulmaz; “Bulunduğumuz çağda artık suyun savaş sebebi olduğunu da açıkça görmekteyiz. O halde bizlere düşen mevcut kıt olan su kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmaktır. Son yıllarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla gerçekten ülkemizdeki su kaynakları verimli bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Gerek uzun mesafelerden getirilen sularla, gerekse mevcut suları yer altından damlama sulama sistemleri ile tarımda kullanmayı sağlamakla suda önemli bir oranda tasarruf sağlanmıştır. Ancak bu yeterli değildir. Atık suların da aynı şekilde tarımda iyi bir şekilde kullanılması gerekir ki bu su ihtiyacımızı daha iyi gidermiş olalım.” dedi.

 

Su Olmazsa Olmazımızdır

Suyun Afyonkarahisar’da önemli bir yer teşkil ettiğine değinen Vali Tutulmaz; “Afyonkarahisar olarak baktığımızda su bizim neredeyse her şeyimiz. Kalkınmamızın temeli olan tarım ve hayvancılıkta kullanılan su, Afyonkarahisar’da önemli bir oranda yer teşkil etmektedir. Bunda da Devlet Su İşleri başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yaptığı yatırımlar sayesinde gerek hayvancılıkta, gerekse de tarımda önemli bir yerdeyiz. Diğer bir alanda termaldir. İçinde bulunduğumuz otelde de kullanılan termal sular ilimizin kalkınmasının önemli bir parçasıdır. Termal imkânlarımız ilimizin gerek turizminde, gerek ısınmasında ve gerekse yine tarımda önemli bir yer teşkil etmektedir. Bizim için su olmazsa olmazdır. Bugün bu aşamaya gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi ki yapılan çalışmalar yeterli değildir. İşte sizlerin bugün ve bundan sonraki katkılarınızla ilimizin ve ülkemizin su ile ilgili genel değerlendirmeleri yapılacaktır. Bundan sonra bu değerlendirmeler doğrultusunda daha güzeli, daha iyiyi ve doğruyu hep beraber sağlayacağımızı ümit ediyorum. Bu Sempozyumu organize eden Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüze ve katkı sunacak siz değerli misafirlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sempozyumun hayırlı uğurlu olması dileğiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mevlüt Aydın tarafından Ebru Sanatçısı Meryem Kiyola’nın eseri Vali Mustafa Tutulmaz ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’ya takdim edildi.

 

Günün anısına Vali Mustafa Tutulmaz, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ile diğer protokol üyelerinin katılımıyla sempozyum açılışı fotoğraf çekiminin gerçekleşmesi ve stantların gezilmesi ile sempozyumun açılışı töreni sona erdi.

 

06-07 Aralık 2018 tarihleri arasında 3 ayrı salonda gerçekleştirilecek olan sempozyumda İçmesuyu kaynaklarının yönetimi, içmesuyu arıtma tesislerinde tasarım esasları, içmesuyu tesisleri işletmesi ve problemleri, içmesuyu kaynaklarının planlanması, iletimi, temini ve dağıtımı, içmesuyu iletiminde Türkiye’de yapılan güncel uygulamalar, atık suların toplanması ve arıtımı, atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi, atıksu arıtımında yeni teknolojilerin uygulanması gibi konular ele alınacak

YORUMLAR

  • 0 Yorum