phishing

‘Su kaynaklarımızı iyi yönetmek zorundayız’

‘Su kaynaklarımızı iyi yönetmek zorundayız’

‘Su kaynaklarımızı iyi yönetmek zorundayız’
02 Şubat 2016 - 15:57

Bakan Eroğlu: Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer almakta olup, su zengini olan bir ülke değildir.  Bu sebeple su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı akıllı yönetmek ve verimli kullanmak mecburiyetindeyiz

 

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu,  2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Bakanlığımız bu şekilde yaşlanan sulak alanlarımızda iyileştirme projelerine özellikle son zamanlarda hız vermektedir. Bu çerçevede Afyonkarahisar’da bulunan Karakuyu Sazlıkları’nda, Denizli’de bulunan Buldan Yayla Gölü’nde iyileştirme çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Mesajında, sulak alanların biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemler olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açıklamasından öne çıkan bazı bölümler şöyle:  

 

TÜRKİYE RAMSAR SÖZLEŞMESİ’Nİ KABUL ETTİ

“Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer almakta olup, su zengini olan bir ülke değildir. 

Bu sebeple su kaynaklarımızı ve sulak alanlarımızı akıllı yönetmek ve verimli kullanmak mecburiyetindeyiz. Bakanlık olarak sulak alanlarımızı en iyi şekilde koruyor ve geliştiriyoruz. 

Ramsar Sözleşmesi’nin imzaya açıldığı 2 Şubat günü (1971)  Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kabul edilmiştir ve Türkiye Ramsar Sözleşmesine 1994 yılında taraf olmuştur. Böylece Ramsar Sözleşmesi ile sınırları içerisindeki bütün sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve sürdürülebilir olarak kullanmayı uluslararası düzeyde taahhüt etmiştir.

 

SULAK ALANLARI İL İL BÖLGE BÖLGE BELİRLEDİK

Bu maksatla, Bakanlık olarak başta sulak alanların korunması, su kaynaklarının geliştirilmesi için çalışmalarımızı plan ve program dahilinde yürütmekteyiz.

2015 yılında başlattığımız Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile ülkemizdeki sulak alanları il il bölge bölge belirledik. Elde edilen ilk verilere göre ülkemiz topraklarının yüzde 2,30’u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır.

Avrupa Birliğine uyum sürecinde çalışmalarını sürdüren ülkemiz, mevcut sulak alan mevzuatı ile Ulusal ve Mahalli Sulak Alan Komisyonlarının sulak alan yönetiminde söz sahibi olması, sulak alanlarda bölgeleme ve planlama uygulamaları ile Avrupa Birliği uygulamaları ile benzer hatta bazı yönleri ile daha iyi durumdadır.

 

İYİLEŞTİRME PROJELERİNE ÖZELLİKLE SON ZAMANLARDA HIZ VERMEKTEDİR

Sulak alanlar da insanlar gibi yaşayan birer varlık olup aşırı kullanım, çökelti birikimi gibi sebepler ile yaşlanarak yok olabilmektedir. Bakanlığımız bu şekilde yaşlanan sulak alanlarımızda iyileştirme projelerine özellikle son zamanlarda hız vermektedir. Bu çerçevede Afyonkarahisar’da bulunan Karakuyu Sazlıkları’nda, Denizli’de bulunan Buldan Yayla Gölü’nde iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl içinde gündeme gelen Sakarya’da bulunan Acarlar Longozu için de gerekli izinler alınmış olup, Haziran ayı itibari ile çalışmalara başlanacaktır.

 

SULAK ALANLARIN AKILCI YÖNETİLMESİ YOLUNDA BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ

Sulak alanların değerlerinin bilincinde olan Bakanlığımız, sulak alan rehabilitasyon projelerine son dönemde hız vermiştir. Netice itibarıyla; Bakanlığımız; su ve toprak kaynaklarının ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ ilkeleri çerçevesinde, ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve eldeki imkânlar dâhilinde geliştirilmesi ve akılcı yönetilmesi yolunda büyük çaba göstermektedir.

Bu çerçevede, suyumuzun korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü vesilesiyle bir kez daha her kesimden sulak alanların korunması konusunda en yüksek hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.”●Kurtuluş

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum