phishing

Su Artıma Tesisi’nin elektriği güneşten

Afyonkarahisar belediyesi’nin geliştirdiği proje ile tamamlanan ve İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne elektrik sağlayacak olan 500 kWp Güneş Enerji Santrali’nin açılışı, 20 Kasım Cuma günü saat 14.00’de yapılacak

Su Artıma Tesisi’nin elektriği güneşten

Afyonkarahisar belediyesi’nin geliştirdiği proje ile tamamlanan ve İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne elektrik sağlayacak olan 500 kWp Güneş Enerji Santrali’nin açılışı, 20 Kasım Cuma günü saat 14.00’de yapılacak

Su Artıma Tesisi’nin elektriği güneşten
18 Kasım 2015 - 12:28

Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde 500 kWp Güneş Enerji Santrali’nin açılışı, 20 Kasım Cuma günü saat 14.00’de yapılacak. Son yıllarda yaptığı çevreci yatırımlarla adından söz ettiren Afyonkarahisar Belediyesi’nin yapımını tamamladığı, Afyon-İzmir Karayolu 13. kilometre üzerinde yer alan İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde Güneş Enerjisi Santrali İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayacak. Çevre dostu yatırımları ile öne çıkan Afyonkarahisar Belediyesi, aynı anda, ‘oksijen bazlı klor üretim jeneratör sistemi’ ile sofra tuzundan klor üretmeyi de hayata geçirdi. Afyonkarahisar Belediyesi, hem içme suyunun kalitesini arttırmış hem de elektrik harcamalarında ciddi tasarruf sağlamaya başladı.

 

TEMİZ ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAK

Afyonkarahisar Belediyesi’nin hem elektrik harcamalarında ciddi tasarruf sağlaması öngörülen hem de temiz çevreye katkı sağlayacak olan Güneş Enerji Santrali projesi, ‘Güneşten Süzülen Damlalar’ adıyla Belediye Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünce geliştirildi. Zafer Kalkınma Ajansı Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programına sunulan ve yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olan proje için Zafer Kalkınma Ajansı'ndan 726 bin lira hibe desteği sağlanan proje kapsamında; İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde kurulan 500 kWp Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 30’luk kısmını karşılayacak ve ‘oksijen bazlı klor üretim jeneratör sistemi’ ile sofra tuzundan klor üretilecek.

 

YILDA 750 AĞAÇ KURTARILACAK

Belediye’nin kendi elektriğini üreterek yılda 750 adet ağaç kurtaracağı açıklanan tesiste 500 kWp lik solar sistemiyle yılda ortalama 750 bin Kwh enerji üretilecek. Santral sayesinde, fosil kaynaklı enerji üretim ve tüketiminden açığa çıkan zararlı emisyon gazları ile bu gazların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması sağlanacak. Çevre dostu sistemde yılda yaklaşık olarak 470 ton karbondioksit salınımı engellenerek, yaklaşık 750 adet ağacın kurtarılması sağlanacak.

10 bin metrekare arazi üzerine kurulan santralde, 2 bin 2 adet güneş panelinden 500 kWp’lik solar sistemde üretilmesi planlanan toplam enerji yıllık 750 bin kilowatt saat. Bu miktar, içme suyu arıtma tesisindeki yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayacak. 250 adet konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan santralin, 7 yıl içerisinde kendisini amorti edeceği tahmin ediliyor.

 

İLK ETABI GEÇEN YIL TAMAMLANMIŞTI

Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, projenin ilk etabı olan saatte 5 kilo kapasiteli ‘Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi’ kurulumunun geçen yıl tamamlandığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne kurulan bu sistem sayesinde artık sofra tuzundan klor üretilerek içme suyunun klorlanması yapılıyor.

Türkiye'de sadece birkaç Belediyede uygulanan sofra tuzundan klor üretilmesini sağlayan "5 kg/h kapasiteli Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi" ile su içerisindeki mikroorganizmaların yok edilme hızı 10 kat artarak, sudaki dezenfeksiyonun uzun süre devam etmesi sağlanıyor. Böylelikle su içerisindeki rahatsız edici tat ve kokular ile meydana gelen yan ürünler ortadan kalkmış oldu. Aynı zamanda mevcut gaz klorda; tesisat, nakliye ve depolamadaki yaşanan tehlikeler bertaraf edilmiş oldu. Açılışa tüm halkımız davetlidir.”●Kurtuluş

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum