phishing

Sigaraya her yıl 100 bin kurban

Sigaraya her yıl 100 bin kurban

Sigaraya her yıl 100 bin kurban
09 Şubat 2016 - 14:42

İl sağlık Müdürü Yemenici: Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir

 

Afyonkarahisar Sağlık İl Müdürü Dr. Necip Yemenici, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Bırakın, sağlığınız size kalsın” çağrısında bulundu. “Gelin yeni ve tertemiz bir hayata merhaba diyelim” ifadesini kullanan Yemenici, sigaranın hem aktif, hem de pasif içicilik yolu ile pek çok kalıcı ve ölümcül hastalığa neden olduğunu toplumun da bildiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara içme alışkanlığının dünyanın en büyük sağlık sorunu olarak ilan edildiğini altını çizen İl sağlık Müdürü Dr. Yemenici, Türkiye’nin sigara tüketiminin azaltılması için belirlenen düzenlemeleri en üst seviyede yerine getiren 7 ülkeden birisi olduğunu kaydetti.

 

HER HASTALIĞIN NEDENİ SİGARA

Türkiye’de sigaranın bırakılması için yürütülen başarılı kampanyalara vurgu yapan Dr. Yemenici, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir” ifadesini kullandı.

Yemenici, sigaranın yol açtığı sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi: “Sigara, kalp krizi, damar tıkanması ve kangrene, akciğer ve solunum yollarında sürekli enfeksiyon sonucu tahribata, bronşit, amfizem ve astıma, kanser türlerinden akciğer, yemek borusu, ağız içi, burun boğaz, gırtlak, pankreas, böbrek, lösemi kanserleri ile ülser (mide ve on iki parmak bağırsağı), erkeklerde iktidarsızlık ve kısırlık, kadınlarda erken menopoz ve kısırlık, prematüre doğum/düşük tehlikesi, cildin erken yaşlanması, tat ve koku alma duyularında azalma gibi pek çok hastalığa sebep olmaktadır.”

 

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BAHANELERE SIĞINMAYIN

“Her sene, değişik vesilelerle hatırlattığımız gibi bir kez daha hatırlatıyoruz; lütfen kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın” diyen Yemenici, mesajının sonunda şunları kaydetti: Sinirlerimi yatıştırıyor, beni canlandırıyor, sıkıntılarımı gideriyor, düşünmeme yardım ediyor, kendime olan güvenimi arttırıyor, gibi bahanelere sığınmadan, iradenizi ortaya koyarak sigarayı bırakma yollarını araştırın. Sigarayı bırakma polikliniklerimiz size bu konuda her türlü desteği verecektir. Bırakın, sağlığınız size kalsın!”

YORUMLAR

  • 0 Yorum