phishing

Şenol : Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların yetersiz olması öğrencilerin özel okullara yönlendirilmesine neden olacak.

Şenol : Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların yetersiz olması öğrencilerin özel okullara yönlendirilmesine neden olacak.

Şenol : Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların yetersiz olması öğrencilerin özel okullara yönlendirilmesine neden olacak.
13 Nisan 2018 - 01:26

Türk Eğitim-Sen Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Nizamettin Şenol Yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Şenol açıklamasında şu görüşlere yer verdi;” TEOG sınavının kaldırılmasının ardından yerine getirilen merkezi sınav sistemi ile öğrenci alacak okulların listesi yayınlandı. Listeye göre Afyonkarahisar’da 4 Fen Lisesi, 2 Sosyal Bilimler Lisesi, 2 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1 Anadolu Lisesi, 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 10 okul, merkezi sınavla öğrenci alacak. Açıklanan listeye göre merkez ilçe dışında merkezi sınava tabi Anadolu Lisesi bulunmuyor. Merkezi sınav ile öğrenci alacak okulların kontenjanları da açıklandı. Buna göre, Fen Liseleri 390, Sosyal Bilimler Liseleri 210, Anadolu Lisesi 120, Anadolu İmam Hatip Liseleri 240, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 60 olmak üzere toplam 1020 kontenjan ayrıldı. İlçelerde ayrılan kontenjan sayısı merkezi sınavla öğrenci alacak okullarda yüzde 8 gibi rakama tekabül ediyor. Geri kalan yüzde 92'lik mezun öğrencinin mahallesindeki en yakın okula gideceği anlaşılıyor. Merkezi sınavla öğrenci alacak okullarımızı, nitelikli okullar bazında değerlendirdiğimizde yüzde 92 düzeyinde bir öğrencinin sınav dışında kalan okullarda eğitimlerine devam edecekleri sonucuna varılıyor. Ya da öğrenciler, örgün eğitim dışına çıkacak. Özellikle merkez ilçedeki; Kamil Miras, Ali Çağlar ve Kocatepe Anadolu Liseleri yüzde 2- yüzde 8 diliminde öğrenci alıyorlardı. Şimdi ise bu okullar merkezi sınav listesinde yer almıyor.Diğer ilçelerimizde de aynı durum söz konusudur.Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların sayılarının yetersiz olması eğitimde, özel okulların önlerinin açılmasına ve öğrencilerin özel okullara yönlendirilmesine neden olacak. Ülkemizin ekonomik koşulları göz önüne alındığında özel okul fiyatlarını karşılama imkanı olmayan başarılı öğrencilerin bu durumdan dolayı mağdur olacağı açık. Bu durumda özel okul teşviklerinin rakam olarak yükseltilmesi gündeme gelebilir. Afyonkarahisar’da bu yıl 8'inci sınıftan toplam olarak 11.000 civarında öğrenci mezun olacaktır. Buna karşın sınavla öğrenci alacak okulların kontenjan sayısı yalnızca 1020’dir.Bakanlıktan, özellikle Afyonkarahisar’da yüzde 10'luk dilim içerisinde olan ve başarılarını ispatlayan Anadolu Lisesi türünde okulların biran evvel merkezi sınavla öğrenci alacak okullar kontenjanına dahil edilmeleri yönünde çalışma yapılmasını bekliyoruz. Afyonkarahisar’da 12 bine yakın 8'inci sınıftan mezun olacak öğrenci ile velilerin beklentilerinin biran evvel karşılanmasını istiyoruz.

 

Öte yandan 8'inci sınıflar için başvuru tarihi 11-18 Nisan olarak açıklandı. Sınavlar 2 Haziran'da yapılacak. Sınav sonuçları ise 22 Haziran’da açıklanacak. Öğrencilerin sonuçlara itiraz hakkı bulunuyor. Buna göre öğrenciler itirazlarını bankaya yatıracakları 20 TL karşılığında Öğrenci Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden 5 gün içerisinde yapması gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum