phishing

Şeker Fabrikasına Sahip Çıkalım

Şeker Fabrikasına Sahip Çıkalım

Şeker Fabrikasına Sahip Çıkalım
23 Şubat 2018 - 18:56

Odak Gazetesi Köşe yazarı İsmail Akar bugün köşesine Afyon şeker Fabrikasını ve pancarı yazdı.Akar ;” Aslında Afyonkarahisar’lı olarak biz bu filmi daha önceden de görmüştük.Çay SEKA fabrikası özelleştirildi yani hacet mezat satıldı.”diyerek başladığı yazısı şöyle;

Afyon Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi yeniden gündeme geldi. Ülke ve il ekonomisine büyük katkı sağlayan şeker fabrikası 18 Nisan da geçici teminatı 5 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı.Afyon Şeker Fabrikası ile 14 şeker fabrikası özelleştirme kapsamında satılacak.Ak Parti iktidarında 60 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.10 liman,81 santral ve 36 maden sahası.40 tesis 3 bin 483 taşınmaz,3 gemi,36 maden sahası ve Araç muayene istasyonu satıldı.Sıra şeker fabrikalarına geldi.Çünkü geçtiğimiz günlerde ABD merkezli Cargill raporu yayınlandı.Rapora göre bu fabrikalarının tamamının özelleştirilmesi isteniyor.

 

SEKA CANLI ÖRNEK

 

Aslında Afyonkarahisar’lı olarak biz bu filmi daha önceden de görmüştük.Çay SEKA fabrikası özelleştirildi yani hacet mezat satıldı.

1978 yılında kurulmuştu Çay SEKA bin 300 kişi çalıyordu ama bölgedeki yaklaşık 50 bin kişiye katkı sağlıyordu.2003 yılında 3 milyon 100 bin dolara Albayraklar satın aldı.Ki 24 milyon dolar değer biçilmişti.2 milyon 140 m2 Çay SEKA nın makinaları Albayraklar tarafından Türkmenistan’a satıldı.153 lojman 2 sosyal tesis bir üretim tesisi daha sonra İbrahim Alimoğlu tarafından Albayraklardan satın alındışimdi atıl durumda bekliyor Çay SEKA.Çay SEKA özelleştirmesinden devletin kasasına 7 milyon TL para girdi. O meşhur Akarçay’a harcadığımız para tam 46 milyon TL. Kedi fabrika bedeli.

 

PANCAR

 

Şimdi sahneye Şeker Fabrikası sunuldu.Yapmayın. Bu fabrika 40 yıldır Çiftçisinden nakliyecisine kadar binlerce insana ekmek kapısı oldu.Özelleştirmede 5 yıl çalıştırma şartı da konulmuş yani SEKA olayı yaşanmasın diye.Ama 5 yıl sonrası ne olacak. Bakın pancar çok önemli.Buğdaya göre 4 Ayçiçeğine göre 18 kat daha fazla istihdam sağlıyor pancar. Üretim harcama yönünden de pancar önemlidir. Bir kilo pancar elde etmek için 1 lira harcamayı esas alırsak Bir kilo buğday üretimine 4 lira ayçiçeğine ise 7 lira harcandığını görmekteyiz.Şeker dışında küspe olarak ta kullanılmasından dolayı hayvancılığa büyük destek sağlıyor.2 milyon 500 bin kişi pancar sayesinde istihdam ediliyor.Pancar ekilen 1 dekar alanda 6 kişinin bir yılda kullandığı oksijen elde ediliyor. Yani ormandaki ağaçtan üç kat daha fazla oksijen deposu Cumhuriyet döneminde kurulan ve o dönemlerde teşviklerle ayakta duran şekerde dışa bağımlı olmaktan kurtulduğumuz 14 şeker fabrikasının satışı için şimdi düğmeye basıldı. Önce Başbakan Binali Yıldırım bölge milletvekilleri ile bir toplantı yaptı. Ve önceki gün şartname hazırlandı özelleştirme takvimi de belli oldu. İki yıl önce de böylesi bir çalışma yapılmış ama uygulanmamıştı.

O dönemde Maliye Bakanı Naci Ağbal da şeker fabrikalarının özelleştirmesinin doğru olmadığını açıklamıştı.

 

SU EKMEK VE AŞ

 

Bakın yaşadığım olayı paylaşayım sizlerle:

Ben Mali Müşavirim.30 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Muhasebe hizmeti verdiğim 20 ye yakın nakliyeci mükellefim var.Bu kişiler Kasım ayından itibaren 2 ay tarladaki pancarı Afyon Şeker Fabrikasına taşıyor ve para kazanıyor. Bu kamyoncular muhasebe ücretini, MTV ve diğer vergiler ile diğer borçlarını bu iki aydaki kazancı ile ödüyor. Özelleştirme olduğunda satın alan şirket kendi araçları ile nakliye işini yapacak. Bu kamyoncuların bir çoğu kamyonlarını satmak zorunda kalacak. Yıllar önce AVM' lerin açılması ile yüzlerce manav bakkal yani küçük esnaf iş yerlerini kapatarak asgari ücretle taşeron işçi olmuşlardı. Pancar üreten çiftçi köyünden ayrılmıyor çünkü pancar zahmetli bir mahsul.Bunun ekmesi sulaması çapası ve sökmesi var. Böylece göçü önüne geçiliyor. Canlı hayvan yetiştirenlere ise küspe desteği vermesi ile onların daha az yem kullanmasını da sağlaması cabası.Şimdi pancar ve şeker fabrikasından tamamen veya kısmen fayda sağlayanlar seslerini duyurması lazım.Esnaf Odaları, Ziraat Odaları sendikalar, siyasi partiler Taşıyıcılar Kooperatifleri İlimizdeki STK lar açıklama yapmalı. Raporlar hazırlayarak Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Başbakana,bakanlara ve bölge milletvekillerine ulaştırması lazım.Unutmayın ki bu fabrikalar kapandığında şekerde iyice dışa bağımlı olacağız.Yani balık tutmak yerine balık yemeğe devam edeceğiz. Bir şey daha var ki duble yollar ekmek değildir. Fabrikalar sudur. Ekmektir. Aştır.

Mutlu ve aydınlık yarınlara…

YORUMLAR

  • 0 Yorum