phishing

Rektör türbana isyan bayrağı çekti

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren, "Bana hiçbir kanun, üniversitede türbanı serbest bırakmam konusunda bir yetki vermemiştir, YÖK Başkanı'na da vermemiştir" diyerek kararı uygulamayacağını ...

Rektör türbana isyan bayrağı çekti

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren, "Bana hiçbir kanun, üniversitede türbanı serbest bırakmam konusunda bir yetki vermemiştir, YÖK Başkanı'na da vermemiştir" diyerek kararı uygulamayacağını ...

Rektör türbana isyan bayrağı çekti
15 Ekim 2010 - 17:18

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren, “Bana hiçbir kanun, üniversitede türbanı serbest bırakmam konusunda bir yetki vermemiştir, YÖK Başkanı’na da vermemiştir” diyerek kararı uygulamayacağını açıkladı.

Anadolu Gençlik Derneği Amasya Şubesi üyeleri, Amasya Üniversitesine başörtülü öğrencilerin alınmadığı gerekçesiyle üniversite önünde basın açıklaması yaptı.

Dernek Başkanı Medet Bulut, üyeler adına yaptığı açıklamada, başörtülü öğrencilerin üniversite yönetimi tarafından derslere alınmadığını savundu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, konuyla ilgili yaptığı açıklamaları hatırlatan Bulut, bazı üniversitelerde öğrencilerin türbanla derslere girdiğine işaret etti.

”GÖREVİM, TÜRKİYE CUMHURİYETİ KANUNLARINI UYGULAMAKTIR”

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Eren ise kanunların dışına çıkmamaya özen gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Ben, 2547 sayılı Yasa’ya göre görev yapan özerk bir kurumun, Amasya Üniversitesinin başındayım. Amasya Üniversitesinin rektörüyüm. Bana hiçbir kanun, üniversitede türbanı serbest bırakmam konusunda bir yetki vermemiştir, YÖK Başkanı’na da vermemiştir. 2547 sayılı YÖK Yasası’nın ek 17. maddesi aynen şöyle: ‘Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak koşulu ile üniversitede kılık kıyafet serbesttir.’ Bu serbestliğe bağlı olarak daha sonra yapılan uygulama yüksek yargı organlarına intikal etti ve yüksek yargı organlarında bu değerlendirildi. Yargıtayın, kamusal alana ve üniversiteye türbanla girilemeyeceği konusunda verdiği içtihat kararları var. Bu, bizim mahkememiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına göre karar veren mahkemelerimiz. Ardından yapılan itirazlar ve yeni çıkartılan kanunlarla ilgili Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği, bizim yüksek yargı organlarımızın kararının doğru olduğu doğrultusunda kararlar var.”

“KİMSENİN SERBESTTİR DEME YETKİSİ YOK”

Öğrencilerine bir zarar gelmesini istemediğini anlatan Eren, derse başörtüsüyle girmek isteyen kız öğrencilerle ilgili ilk önce tutanak tutulacağını ve uyarı cezası verileceğini, aynı durumun tekrarlanması halinde kınama cezası verileceğini, tekrarı halinde ise okuldan atılmaya kadar sürecin işleyebileceğini ifade etti.

Bu konuda karar verecek tek kurumun TBMM olduğunu vurgulayan Eren, şöyle konuştu:

”Siyasi parti yetkilileri şu günlerde çalışmalar yapıyorlar. Eğer 2547 sayılı Yasa’nın ek 17. maddesi ile ilgili bir düzenleme yapılırsa türbanın üniversitelerde serbest olması konusunda karar verecek merci yasalardır. Benim görevim de onlara uymaktır. Hiçbir rektör arkadaşımın, Sayın YÖK Başkanı dahil olmak üzere hiçbir yetkilinin tek başına, ‘üniversitede türban serbesttir’ deme yetkisi ve hakkı söz konusu dahi olamaz. Bu hak, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aittir. Benim görevim de Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını uygulamaktır.”

Kaynak : http://www.internethaber.com/rektor-turbana-isyan-bayragi-cekti–302098h.htm#ixzz12RAZDb36

YORUMLAR

  • 0 Yorum