phishing

Psikolog Öztürk : Sigarayı bırak, sağlığa merhaba de

Psikolog Öztürk : Sigarayı bırak, sağlığa merhaba de

Psikolog Öztürk : Sigarayı bırak, sağlığa merhaba de
07 Ocak 2019 - 12:07

 

 

9 Şubat Sigara Bırakma Günü dolayısıyla Gün FM’de özel bir yayın düzenlendi. Programa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nda görevli Psikolog Fuat Öztürk konuk olarak katıldı.

Sigaranın dünyada en yaygın kullanılan ve sağlığa zararlı, bağımlılık yapıcı madde olduğunu belirten Psikolog Fuat Öztürk, “Bağımlı olan kişi parasının önemli bir kısmını dumana yatırmış olur. Bağımlı kişi kendine zarar verdiği gibi çevresine de zarar verir. Bağımlıların yaşadığı tam bir esarettir. Onlar sigara gibi küçük bir nesnenin güdümüne girmiş olurlar. Özgürlükleri kısıtlanmış olur. Sigara bulamadıklarında huysuz olurlar. Arkadaşlarından zamanla sigara dilenir hale gelirler” diye konuştu.

 

“Sigarada 4 binden fazla kimyasal madde bulunur”

Sigarada 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu kaydeden Öztürk, “Sigarayı ciğerlere çekerek kullanan bir kişi, her bir sigarada ortalama 1 ila 2 mg kadar nikotin alır. Nikotin deri yoluyla, ağzın içini kaplayan mukoza yardımıyla veya içe çekilmesiyle ciğerler tarafından emilir. Sigara içer içmez kalp atışı hızlanır ve kan basıncı artar. Mide asit üretir, böbrekler olması gerekenden daha az miktarda idrar üretir ve iştahsızlık başlar. El ve ayak parmaklarında kan akışı zayıflar. Koku ve tat alma duyuları zayıflar. Akciğerlerdeki küçük lifler ve havayolları gerektiği şekilde çalışmaz. Beyindeki kan akışı zayıflar. Sigara içen kişi sık sık nefessiz kalır ve öksürür. Dişlerde sarı ya da siyah lekeler oluşur. Daha kırışık ve kuru bir cilt oluştuğundan sigara içen kişi olduğundan yaşlı görünür. Sigara içen kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riski vardır. Kemiklerde kırılma riski artar, saçlarda dökülme, tırnaklarda sararma ile kötü nefes kokusu oluşur” şeklinde değerlendirmede bulundu.

 

“Sigara ruh sağlığımızı olumsuz etkiler”

Nargile ve elektronik sigaranın sigara kadar zararlı olduğunu belirten Öztürk, “Sigaranın sakinleştirici etkisi yoktur. Sigara ruh sağlığımızı olumsuz etkiler. Sigara sorunları unutturmaz. Aksine yeni sorunlar ekler. Sigaranın zayıflatacağı düşüncesi yanlıştır. Sigara kişinin çirkinleşmesine ve kötü kokmasına neden olur” dedi.

 

“Sigarayı bırakır bırakmaz sağlıkla tanışırız”

Sigarayı bırakır bırakmaz sağlıkla tanıştığımızı söylene Öztürk, “20 dakika sonra nabız ve hızlı soluk alıp verme normale döner. 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normal seviyeye döner. 24 saat sonra karbonmonoksit vücuttan atılır. 48 saat sonra artan nikotin düzeyi ve azalan tat ve koku duyusu normale döner” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum