phishing

Özkal, ölümle yaşam arasında mücadele veren Arakanlı Müslümanlar’ı ziyaret etti

Özkal, ölümle yaşam arasında mücadele veren Arakanlı Müslümanlar’ı ziyaret etti

Özkal, ölümle yaşam arasında mücadele veren Arakanlı Müslümanlar’ı ziyaret etti
14 Mart 2018 - 00:02

 

 

Myanmar'da Müslümanlara yönelik saldırıların ardından komşu ülke Bangladeş'e göç etmek zorunda kalan binlerce Arakanlı Müslüman’ın yaşadığı Cox's Bazar'daki mülteci kampını ziyaret eden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Türkiye’nin yardımlarını Arakanlı Müslümanlara dağıttı. Sahra hastanesinde sezaryenle dünyaya gelen ilk bebek 'Recep Tayyip' ve ailesini ziyaret eden Milletvekili Özkal; vatandaşlardan, ölüm korkusunun çocukların gözlerine yerleştiği Arakanlı Müslümanlar için dua etmelerini istedi.

 

Ülkeleri Myanmar'da uğradıkları zulüm nedeniyle komşu ülke Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş sınırındaki kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. Müslümanların yoğunlukla yaşadığı Cox's Bazar'daki Mülteciler için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kızılay ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde kamp, sahra hastanesi, rehabilitasyon merkezi ve aşevi kuruldu. Kutupalong Mülteci Kampı’nı Oğlu Abdullah ve Kızları Afife ile Asude ile birlikte ziyaret eden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Türkiye’den gelen yardım paketlerini tek tek elleriyle Kutupalong mülteci kampında yaşayan Arakanlılar’a dağıttı. Oyuncu Sinan Albayrak ve İHH yetkililerinin de eşlik ettiği ziyarette Arakanlı Müslümanlarla sohbet ederek, yaşadıklarını ve sıkıntılarını dinleyen Milletvekili Hatice Özkal,kamptaki çocuklarla oyun oynadı. Kamp alanında çocuklar için yapılan rehabilitasyon merkezinde incelemelerde bulunan Milletvekili Özkal, “Arakan’da Müslüman kardeşlerimize yapılan korkunç zulümden kaçarak kurtulanlarla bir araya geldik. Arakan’dan kurtulanlardan orada yaşanan kıyımı dinledik. Myanmar'da yaşanan insanlık ayıbını insan olarak kabullenmek çok zor. Myanmar’ın katliamları öncesi üç milyona yakın olan Arakanlı kardeşlerimizin, bir milyonu Bangladeş’e sığınmış.Türkiye en çok yardım gönderen ülke konumunda. Zaten bu kardeşlerimize doğru düzgün yardım eden ülke de pek yok. Yaşadıkları kıyımın ardından çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

Gözlerinde ölüm korkusu olan bu insanlar, her an ölümle yüz yüze yaşıyor. Bangladeş mülteci kamplarının etrafını askerler çevirmiş. Bir Arakanlı’nın o kampta giriş çıkış yapma şansı yok. Bir  açık hava cezaevinde yaşıyorlar. Bangladeş’in de istemediği bu kardeşlerimiz her an Myanmar’a  geri gönderilerek katledilme korkusuyla yaşıyor. Türkiye olarak elimizden geleni yapıyor, Bangladeş’le politik aralıksız görüşmeler yürüterek, izin verilen ölçülerde kardeşlerimizin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Türkiye olarak kardeşlerimize yardım sağlamanın yanı sıra psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Özellikle gözlerinde ölümü, korkuyu, acıyı ve yokluğu gördüğümüz çocukların yaşadıkları psikolojik travmanın atlatılması için gönüllerimiz büyük çaba harcıyor. Rehabilitasyon merkezinde özellikle sivil toplum kuruluşlarımız hizmet veriyor. Burada sivil toplum kuruluşlarımız, Bangladeş’li sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa çok başarılı ve etkin çalışmalar yürütüyorlar” dedi.

 

AŞEVİMİZ HER GÜN 23 BİN KİŞİYE YEMEK SAĞLIYOR

Arakanlı Müslümanların daha iyi şartlarda yaşaması için kamp alanına Türkiye tarafından yeni inşa edilen bambu evler ile TİKA’nın aşevini de ziyaret eden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, “Arakanlı Müslüman kardeşlerimize Bangladeş'e topraklarını açmış ancak onların ülkelerinde kalıcı olmalarını istemiyorlar. Bir Arakanlı’nın kamptan çıkarak Bangladeşlilere karışmasını istemiyorlar. Bu nedenle Arakanlı Müslümanların Bangladeş dilini öğrenmesine de izin vermiyorlar.Kimlikleri de olmadığından hiçbir yere gidemeyen, Bangladeş'in çevirdiği kamp alanının içinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Buraya yardım yapmak istediğimizde de karşımıza bir çok engel çıkıyor.Bangladeş yetkililer pek çok konuda katı bir tutum sergiliyorlar. Hatırlarsanız Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan; D-8 Zirvesi’nde Bangladeş’ten 3 bin dönümlük bir araziyi vermeleri durumunda Arakanlı Müslüman mülteciler için her ihtiyacın karşılanacağı çadır kent,mülteci kampını Türkiye’nin kurabileceğini açıklamıştı. Ancak buna bile izin verilmedi. Buraya gelen yardımlar çok zor şartlarda geliyor. Dağıttığımız paketler bile ancak Bangladeş askeri kamp yönetiminin belirlediği içerik ve ölçülerle oluyor. Kamplarda şartlar çok zor. Örneğin elektrik yok, su sadece belirli alanlarda tulumbayla çıkıyor. Kampta orta yerde birkaç yüz kişiye bir düşen derme çatma tuvaletler, ancak kadınların yıkanabildiği tenekeden banyo alanları mevcut. Ülkemiz bambu hasırlardan hem kamp şartlarına hem de Bangladeş şartlarına göre modern evler yapıyor. Bu evlerin zeminine beton atmak veya güneş enerjisi ile günlük birkaç saat elektrik vermek için bile yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Ülkemizin yaptığı bambu evler sayesinde kardeşlerimiz muson yağmurlarına dayanıklı evlerde yaşayacaklar. TİKA Aşevi’nde her gün 23 bin kardeşimiz için hijyenik şartlarda yemek pişirip, dağıtıyor. Devletimizin sağladığı imkanların yanı sıra İHH ve pek çok sivil toplum kuruluşumuz buradaki insanların hem ihtiyaçlarını gideriyor hem de yaralarını sarıyor.

Arakanlı Müslümanların insanlık dramı ülkemizden yeterince iyi görülemiyor olabilir. Bir tarafta ölüm korkusu bir tarafta açlık, yokluk içinde bir açık hava hapishanesinde sıkışmış bu kardeşlerimiz, dünyanın bir çok yerindeki insandan çok daha zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Burada yaşanan dramın; Suriye’den de, Filistin ve Afrika’dan da daha vahim durumda olduğunu özlemledik. Devletimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız elinden gelen çabayı gösteriyor. Aziz Milletimizden buradaki kardeşlerimiz için dua etmelerini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

 

ÖZKAL, SAHRA HASTANESİNİN İLK SEZARYAN BEBEĞİ RECEP TAYYİP’İ SEVDİ

Kutupalong Mülteci Kampı’na; Sağlık Bakanlığı, TİKA, Kızılay ve AFAD işbirliğinde açılan Sağlık

Bakanlığı’nın Sahra Hastanesi’nde verilen hizmetleri inceleyen Milletvekili Hatice Dudu Özkal, Sağlık

Bakanlığı’nda görev yaparken gönüllü olarak bölgeye giden doktorlarla sohbet etti. İhtiyaç ve

eksikliklere ilişkin bilgiler alan Milletvekili Özkal, bir hafta önce sahra hastanesinde sezaryenle

dünyaya gelen ilk bebek 'Recep Tayyip' ve ailesini ziyaret etti. Doğum sancılarının artması üzerine

sahra hastanesine kaldırılan ve sahra hastanesinde sezaryen ile doğan erkek çocuğuna ailesi,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdikleri için 'Recep Tayyip' adını verdiklerini öğrenen

Milletvekili Özkal, Arakanlı minik ‘Recep Tayyip’i severek ailesine hediyeler verdi. Kısa süre önce

normal doğumla dünyaya gelen bir kız bebeğe de ‘Emine’ adının verildiğini öğrenen Özkal sözlerini

şöyle tamamladı, “Sahra hastanemizde doktorlarımız yoğun ve başarılı bir hizmet veriyor.

Bangladeş’te de sağlık imkanları çok yetersiz. Oldukça fakir bir ülke olan Bangladeş bile bir çok hizmet

verilemezken, bu ülke içinde etrafı çevrili bir kampta sağlık hizmeti beklemek mucize gibi

görülüyormuş. Ancak Türkiye olarak oluşturduğumuz hastanede neredeyse gün boyu aralıksız

ameliyat yapılıyor. Bölgede bu denli ameliyatların yapılabildiği bir Bangladeş Hastanesi dahi yok.

Sahra hastanesinde doğumlar, tedaviler, ameliyatlar gerçekleştiren sağlık ekibimiz çok büyük bir

başarıya imza atıyorlar. Burada yaşam şekli ve imkansızlıklar nedeniyle pek çok hastalık var. İnsanlar

bu nedenle ölümü çok doğal karşılıyorlar. Recep Tayyip adı verilen bebeğimiz ve annesi Türk sahra

sağlık ekibi olmasa bugün hayatta olmayacaktı. Yakında sahra hastanemizin yoğun bakım ünitesi de

devreye girecek. Burada ülkemize karşı çok büyük bir sevgi ve ilgi var. Türkiye’nin verdiği tüm

hizmetler için teşekkür eden mülteci kardeşlerimiz; bebeklerine Recep Tayyip ve Emine isimlerini

vererek sevgilerini gösteriyor. Mazlumların son umudu olan ülkemiz, halkımızın destekleri ve

dualarıyla her mazluma el uzatmayı, kimsesizlerin kimsesi olmayı sürdürecek.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum