phishing

Osmanlı Devleti kadın haklarını korudu

Osmanlı Devleti kadın haklarını korudu

Osmanlı Devleti kadın haklarını korudu
28 Nisan 2017 - 19:14

 

Osmanlı Devleti kadın haklarını korudu

 

 

Prof. Dr. Hayri Erten: Yaklaşımını İslam Dininden referans alan Osmanlı Devleti ve onun organlarının, kadınların haklarını korumalarına yardımcı oldu

 

 

ARİF YAĞCI-Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İslami İlimler Fakültesinde Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Erten tarafından “Tanzimat Öncesi Orta Anadolu’da Kadın” konulu konferans verildi.

1700-1800 yıllarında Konya’daki Şer’iyye Sicillerini incelediğini ve buradan elde ettiği verilerle o dönemin toplumunda kadının hakları konusunda bazı sonuçlara ulaştığını söyleyen Erten, “Anadolu’nun ortasında, merkezden uzak, dolayısıyla Batılılaşma hareketlerinin henüz etkisini göstermediği bir şehir olduğu için Konya’yı seçtim. Bursa, Ankara ve Kayseri’de olduğu gibi, ayrı ayrı mal ve mülk edinebildikleri, servetlerini ellerinde tutabildikleri, bu servetlerini diledikleri gibi harcama hakkına sahip olabildikleri ve bu hakları sayesinde özellikle kadınların kocalarının statülerine bakmaksızın dava edebildiklerini söylemek mümkündür ama tüm kadınlar için genelleme yapmak yanlış olabilir” ifadelerini kullandı.

 

KADINLAR ÇEVRE ETKİSİNİ AŞAMADI

Mahkeme kayıtlarına göre, 1700-1800 yıllarında kadınların mülkiyet edinme, gelirlerini diledikleri gibi tasarrufta bulunma, istemedikleri kişilerle evlenmeme, kocalarını dava edebilme ve ev dışında çalışabilme gibi haklara sahip olduğunu söyleyen Erten, şöyle devam etti: “Söz konusu tarih periyodunda kadınlarla ilgili yaklaşımını İslam Dininden referans alan Osmanlı Devleti ve onun organlarının, kadınların haklarını korumalarına yardımcı oldu. Tanzimat öncesinde Anadolu’da üç tip kadından bahsetmek mümkün. Hukuki haklarını bilen ve haksızlıkla karşılaştıklarında bu haklarını alabilmek için mahkemelere çekinmeden cesaretle müracaat edebilen kadınlar, haklarını bildiği halde mahkemeye gitme ihtiyacı duymayan veya sosyal çevre etkisini ya da baskısını aşma cesareti gösteremeyen kadınlar, ve haklarının neler olduğunu bilmeyen ve kendini sosyal çevresinin gelenek ve adetlerine bırakmak zorunda kalan kadınlar.”

Konferansa, AKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. M. Hilmi Uçan ve AKÜ öğretim elamanları ile öğrenciler katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum