phishing

Organ bağışla hayat kurtar

Organ bağışla hayat kurtar

Organ bağışla hayat kurtar
04 Ekim 2018 - 18:57 - Güncelleme: 04 Ekim 2018 - 19:23

İçinde bulunduğumuz Organ Bağışı haftası nedeniyle Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında bu konu işlendi. Programa İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. İbrahim Karadağ ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatör Yardımcısı Anestezi Teknisyeni Battal Mertgenç konuk olarak katıldılar.

 

 

Programda organ nakli konusunda değerlendirmede bulunan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, “Organ nakli, hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasra gören organ ve dokuların yerine sağlam organ ve dokuların, cerrahi işlemle canlı veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınıp yerine konularak tedavi edilmesidir. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsak nakli yapılan organlardır. Nakli yapılan dokular ise kornea, kemik iliği, kalp kapakçığı ve deridir” diye konuştu.

 

 

“Bitkisel hayatta hastanın solunumu devam eder”

Bitkisel hayat ile beyin ölümü arasındaki farklardan bahseden Dr. Karadağ, “Bitkisel hayatta hastanın solunumu devam eder ve hasta aylar ve yıllarca yaşayabilir. İyi bakım ve tedavi ile iyileşebilirler. Beyin ölümünde kişi solunum cihazına bağlıdır. Ortalama 24-36 saat içinde kalbi durur. Hayata dönmeleri mümkün değildir” diye konuştu.

 

 

“Nakil bekleyen toplam hasta sayısı 25 bin 836”

Herşeyin başının sağlık olduğunu belirten Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatör Yardımcısı Anestezi Teknisyeni Battal Mertgenç, “Organ nakli için dünyada ve ülkemizde binlerce kişi umutlanarak beklemektedir. Halk arasında organ bağışının dinen caiz olmadığı gibi yanlı bir inanış var. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organ bağışının caiz olduğu defalarca belirtilmiştir ve bu konuyla ilgili alınmış bir karar da mevcuttur. Dinen bir canın bir cana verebileceği en büyük sadakanın organ bağışı olduğu açıklanmıştır. Sağlık Bakanlığı Organ Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Başkanlığınca tespit edilen rakama göre sistemde kayıtlı nakil bekleyen toplam hasta sayısı 25 bin 836’dır. Herkesi organ bağışında bulunmaya çağırıyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum